Kürtler Nagihan Akarsel için alanlarda: Hesabını kadınlar soracak!-YENİLENDİ I

Katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel için birçok kentte yapılan protestolarda, "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla "mücadele" mesajı verildi.

Süleymaniye kentinde dün silahlı saldırı sonunu katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü akademisyen Nagihan Akarsel için Avrupa’da yaşayan Kurdistanlılar bugün de alanlara çıktı.

TORONTO

Kanada’nın Toronto kentinde yaşayan Kürtler, Sara Özgür Kadın Komünü ve Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisi öncülüğünde, katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel için protesto eylemi gerçekleştirdi.

Halk, üzerinde katledilen Nagihan Akarsel ile Jîna Emînî’nin fotoğraflarının bulunduğu dövizler, TJK-E bayrakları ile çeşitli flamalar taşıdı.

Nagihan Akarsel şahsında Kurdistan özgürlük şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan protestoda sık sık "Jin Jiyan Azadî", "Bimrê xiyanet", "Şehîd namirin", "Türkiye Kurdistan'dan defol", "İran Kurdistan'dan defol", "Irak Kurdistan'dan defol", "Suriye Kurdistan'dan defol" sloganları atıldı.

Protestonun amacını belirten yüzlerce İngilizce bildiri, yoldan geçen Kanadalılara dağıtıldı.

Yapılan açıklamada ise, Kurdistan’ın dört bir yanında kadınların erkek egemen sistem tarafından insanlık dışı saldırılara uğrayarak katledildiği belirtildi ve şunlara vurgu yapıldı: “Bu saldırı, Nagihan şahsında Kürt kadın özgürlüğüne karşı Türk devletinin eliyle yapılmış alçakça, haince bir saldırıdır. Jîna Emînî'yi, Nagihan'ı katleden zihniyet, aynı kirli zihniyettir. Nagihan’a sıkılan kurşunlar, tüm Kurdistan ve Dünya kadınlarına sıkılmıştır. Bunun hesabını biz kadınlar soracağız. Diktatörler Kürt kadınından korkmaktadır. Türk devletinin ve egemenlerin Kurdistan’da, özelde Kürt kadınlara karşı geliştirdiği bu katliamcı politikalar karşısında her zaman ‘Jin Jiyan Azadî ‘ şiarı İle direneceğimize, Nagihan’ın mücadelesini büyüteceğimize söz veriyoruz.”

Bir saat süren protesto "Jin, jiyan, azadî" sloganları ile son buldu.

GIESSEN

Almanya’nın Giessen kentinde Türk devletinin katlettiği Nagihan Akersel için yapılan protestoda bildiri okundu.

Duyguların dile getirildiği eylem, "Jin Jiyan Azadî" "Bimre xiyanet" ve “Katil Türkiye" sloganları ile son buldu.

SAARBRÜCKEN

Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel'in Süleymaniye’deki evinin önünde silahlı saldırı sonucu katledilmesi Almanya’nın Saarbrücken kentinde bir mitingle protesto edildi.

Europa Galeriee önünde Şirim Elemhuli Kadın Meclisi organizasyonuyla gerçekleştirilen mitingde şehit Nagihan Akarsel’in resimleri, TJK-E, KJAR flamaları taşındı.

CENİ Kürt Kadın Barış Bürosu’nun okunduğu mitingde sık sık “Şehîd namirin” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

DUISBURG

Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel'in 4 Ekim günü Süleymaniye’de vahşice katledilmesi, Almanya’nın Duisburg kentinde düzenlenen bir miting ile protesto edildi.

Asya Yüksel Kadın Meclisi’nin çağrısı ile bir araya gelen kadınlar, Kurdistanlılar ve dostları, AKP-MHP Faşist ittifakının eliyle gerçekleştirilen kirli katliamdan Güney Kurdistan bölgesel yönetiminin de sorumlu olduğunu belirtti.

Katliamın failleri deşifre edilip hesap sorulana dek takipçi olacaklarını belirten eylemciler, “Yükselen kadın devriminden korkan erkek devlet, bu şekilde kadınların direnişini ve giderek büyüyen özgürlük arayışlarını baskılayacağını düşünüyor. Ancak bilinsin ki Nagihanlara layık olacak, onların miraslarının devamı olacağız’ diye belirtti.

Kürt Kadın Hareketi TJK-E’nin bildirisinin de okunduğu eylem, "Jin, Jiyan, Azadî!" sloganları ile sona erdi.

Eylemde 9 Ekim devletlerarası komplosu vesilesiyle 8 Ekim günü Düsseldorf merkezli yapılacak eyleme katılım çağrısı da yapıldı.

TOULOUSE

Güney Fransa’nın Toulouse kentinde de  Nagihan Akarsel’in katledilmesine karşı Kürdistanlılar alanlara çıkıp bir miting gerçekleştirdi.

DÜSSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde Kürtler ve dostları, Nagihan Akarsel’in katledilmesini protesto etmek üzere YJK-E öncülüğünde Düsseldorf merkez tren istasyonu önünde bir araya geldi.

Eylemde, Başûrê Kurdistan hükümetinden, orada son bir yıllarda gerçekleşen katliamların hesabının sorulması, katillerin bulunulması çağrısı yapıldı.

Eylemde ayrıca 8 Ekim Cumartesi günü saat 14.00’da Düsseldorf DGB Haus önünde Uluslararası Komplo’yu protesto yürüyüşüne ve aynı akşam başlatılacak ve 24 saat sürecek hashtag kampanyasına güçlü katılım çağrısı yapıldı.

AARAU

İsviçre’de saldırı haberinin duyulmasıyla beraber sokaklara çıkan Kürdistanlıların eylemi bugün de devam etti.  İsviçre’nin Aarau ve Luzern kentlerinde yapılan eylemlerle saldırı kınanırken saldırıya karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

İsviçre’nin Aarau kentinde Aarau Rojbin Kadın meclisi ve Aarau Mehmet Tunç Halk Öeclisnin çağrısıyla Bahnhofplatz meydanında bir araya gelen Kürdistanlıların saygı duruşuyla başlayan eyleminde ilk olarak Mehmet Tunç Halk Meclisi Eşbaşkanı Seda Can konuştu.

Can, yapılan alçakça saldırıyı kınadıklarını belirterek “Biz Kürt kadınları bu alçakça saldırıya asla boyun eğmeyeceğiz. Saralardan aldığımız direniş geleneğini sürdüreceğiz. Kürdistan’da bir Kürt kadınının katledilmesini asla kabul etmeyeceğiz. Bu saldırıyla bizi korkutmayı düşünenler yanıldıklarını görecekler. Jin Jiyan Azadî felsefesiyle mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.

Aarau Rojbin Kadın Meclis Sözcüsü Dilan Çetinkaya  ise alçakça saldırıya karşı Kürt kadınları olarak öfkeli olduklarını ve bu saldırıların hesabının mutlaka sorulacağına vurgu yaparak, “Biz bütün dünya kadınlarının dilinde düşürmediği “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu alçakça saldırıyı yapanları ve bu saldırılara zemin hazırlayanları kınıyoruz. Kürt kadınların mücadelesi bütün dünya kadınlarını etkilemiştir. Nagihan arkadaşımızın katledilmesi de kadın mücadelesine olan tahammülsüzlüğün bir yansımasıdır. Biz de inadına Jin Jiyan Azadî demeye devam edeceğiz” dedi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketinin Nagihan Akarsel’in katledilmesine karşı yayınladığı bildiri Almaca okundu. Eylemde son olarak Nagihan Akarsel ile birlikte çalışma yürütmüş olan Sozdar Sidar bir konuşma yaptı. Sozdar Sidar “Kürdistan’ın bir kentinde bir Kürt kadını alçakça katledildi. Bu asla kabul edilecek bir şey değildir. Arkadaşımıza tam 11 kurşun sıkılmış. Biz bu katilleri yanıyoruz. Bu alçakça saldırı ilk değildir. Son dönemde Süleymaniye’de 6 saldırı gerçekleşti ve 5 arkadaşımız şehit edildi. Kürdistan şimdi Türk devletinin ajanlarının cirit attığı bir yer olmuş. Bu alçakça saldırıyı yapan ve buna zemin yaratanları da kınıyoruz. Bu ihanetçi çizgiyi mahkum etmek, teşhir etmek gerekiyor. Bu saldırganlar KDP’den güç alarak bunu yapıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar, kadın özgürlük mücadelesi devam edecektir. Bugün Rojhelat Kurdistan’ında kadınlar öncülüğünde bir serhildan var. Ve İran’daki eylemlerde “Jin Jiyan Azadî” sloganları atılıyor. Nagihan arkadaşın mücadelesini devam ettirecek olan biz Kürt kadınlarıyız. Jin Jiyan Azadî“ dedi. 

Eylemde editörlüğünü Nagihan Akarsel’in yaptığı Jineoloji dergisi dağıtıldı. 8 Ekim günü Bern kentinde yapılacak olan “Uluslararası Komplonun” kınanmasına yönelik eyleme katılım çağrısı yapıldı. Eylem Jin Jiyan Azadî  sloganıyla sona erdi.

LUZERN

İsviçredeki eylemlerin bir başka adresi ise Luzern kentiydi. Luzern Kürt Toplum merkezinin çağrısı üzerine Helvetiaplatz meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar, Süleymaniye’de uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit düşen Nagihan Akarsel için bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi adına okunan basın açıklamasında Kürt kadın mücadelesine yönelik saldırıların uzun süredir devam ettiğine vurgu yapıldı. Açıklamada “Bütün bu alçakça saldırılara karşı kadın mücadelesini daha da yükselterek cevap vereceğiz. Bu mücadele yılladır ciddi bedeller verilerek bugünlere gelmiştir. Bugün bütün dünyayı etkileyen bir güce dönüşmüştür. Arkadaşlarımızı katlederek bizi sindireceklerini sananlar yanılacaklardır. Bu mücadeleyi daha da büyüterek bu saldırılara cevap olacağız denildi. “Şehîd namirin ve “Jin Jiyan Azadî” sloganı atıldı.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da yaşayan Kurdistanlılar, Rådhus meydanında Kürt kadın meclisi öncülüğünde bir miting yaptı. Bir dakikalık saygı duruşundan sonra basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada, faşist sömürgeci güçlerin özellikle Kadın Özgürlük Hareketi’nin öncü kadrolarına karşı suikastlar gerçekleştirdiğine işaret edildi; devamla ise, yiğit Kürt Kadın Özgürlük Hareketi savaşçılarının izinde yürüyecekleri, yarıda bıraktıkları özgürlük bayrağının sürekli dalgalanacağı vurgulandı.

Eylem, “Jin,Jîyan,Azadî" “Kahrolsun faşist Erdoğan ve işbirlikçileri” sloganlarıyla sona erdi.

MÜNİH

Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel'in Süleymaniye’deki evinin önünde silahlı saldırı sonucu katledilmesi Almanya'nın Münih kentinde de bir mitingle protesto edildi.

Sendlinger-Tor Platzda Münih Kürt Toplum Meclisi'nin organizasyonuyla gerçekleştirilen mitinge Alman dostları da destek verdi. Eylemde şehit Nagihan Akarsel’in resimleri taşındı.

CENİ Kürt Kadın Bürosu’nun hazırladığı Almanca bildirinin okunduğu mitingde sık sık “Şehîd namirin”, “Jin jiyan azadî” ve "Yaşasın dayanışma“sloganları atıldı.

LİMASOL

Kıbrıs Kürt Kadın İnisiyatifi Nagihan Akarsel'in suikast ile katledilmesini Limasol belediyesinin önünde düzenlediği basın açıklaması ile protesto etti.

Eylemde Nagihan Akarsel'in resimlerinin bulunduğu dövizler ile TJK-E, PAJK ve YPJ flamaları taşındı, sık sık "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana jinan", "Faşist TC", "Diktatör Erdoğan" sloganları atıldı.

Eylem katledilen Akarsel şahsında Kürdistan şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.
Ardından Kıbrıs Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Fatma Doğan bir konuşma yaptı. Doğan, Nagihan Akarsel'e yapılan bu alçakça saldırının, aslında onun şahsında 'Jin jiyan azadî' felsefesine karşı yapıldığını belirtirsek, "Bizim açımızdan bu saldırıyı yapanların failleri çok açıktır. Faşist ve işgalci TC devleti ile onun yanında saf tutanların zihniyeti bu katliamın aktörleridir. Bu suikast girişiminin kadın özgürlük direnişinin önünü almak ve bastırmak için yapıldığı da nettir. Lakin şunu çok iyi bilmelidirler ki, kadını köleleştiren, ezen, sömüren ve katleden zihniyetler, kadın özgürlük direnişine toslayacaklar. Önder Apo'nun özgürlük ideolojisinden almış olduğumuz güç ile her gün, her saat ve her dakika jin, riyan, azadî'nin direniş ruhunda kaybolacaklar. Bu özgürlük aşkı ile yanan herkesi hakikatini sesi olmaya davet ediyoruz" dedi.

Ardından Kıbrıs Kürt Halk Meclisi'nin hazırlamış olduğu ingilizce basın metni okunarak eylem son buldu.