Lyon’da Hevrîn Xelef Meydanı’nın açılışı yapıldı

Fransa’nın Lyon kentinde daha önce belediye tarafından kararı alınan Hevrîn Xelef Meydanı’nın resmi açılışı yapıldı.

Resmi açılış töreni salı günü yapıldı.  Açılışa Lyon’un 7.Bölge Belediye Başkanı Fany Dubot ile Lyon Belediyesi Başkanı’nın uluslararası ilişkiler yardımcısı Sonia Zdorovtzoff katıldı.

Guillotiere semtinde Marseille ile Salomon-Reinach sokakları arasındaki meydana “Hevrîn Xelef Meydanı, 1984-2019, Feminist ve Politik Kürt Kadın” yazılı tabela asıldı.

Lyon Büyükşehir Belediye Başkanı Gregory Doucet’in sokaklara kadın isimlerinin verilmesi çabalarının bir parçası olarak, Hevrîn Xelef ismi seçildi.

Lyon Belediye Meclisi yaz tatilinden önce 8 Temmuz’da gerçekleştirdiği son toplantısında Guillotière mahallesinde bir meydana Hevrîn Xelef adını vermeyi onaylamıştı.

Lyon Belediyesi Başkanı’nın uluslararası dayanışmadan sorumlu yardımcısı Sonia Zdorovdzoff, “7. Bölge ve Büyükşehir Belediyesi bu anma ile aynı zamanda Kürt halkının silahlı grup İslam Devleti ile mücadelesini selamlamak, Suriye’de barış ve demokrasi için çabalayan tüm kadın ve erkekleri kutlamak istiyor” demişti.

Lyon Kürt Dostluk Derneği Başkanı Thierry Lamberthod da kararı memnuniyetle karşılayarak “Eğer bir Kürtler için ve Ortadoğu’da barış için bir ses sönerse, burada ve orada onun yolunu takip edeceğiz” demişti.

Xelef’in adı ilk kez Fransa’da bir meydana veriliyor.  15 Kasım 1984 doğumlu Hevrîn Xelef, 12 Ekim 2019’da Girê Spî yakınında Türk devletine bağlı çete grupları tarafından vahşice katledilmişti. Demokratik Suriye Meclisi’nin yönetim kurulu üyesi olan Xelef aynı zamanda Suriye’nin Geleceği Partisi’nin Genel Sekreteriydi.