Mardin’de ‘Kadın Bütçe Buluşması’

Mardin’deki “Kadın Bütçe Buluşmaları” programında konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, iktidarın gündeminde kadınlar ve yoksulluğun olmadığını belirterek, “İktidarın gündeminde savaş ile kadınları daha fazla yoksullaştırmak var” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, "Kadın Bütçe Buluşması" kapsamında Mardin'de sivil toplum örgütü temsilcileri ve kadın örgütlerinin temsilcileri ile bir araya geldi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Pero Dündar ve Ebru Günay'ın katıldığı buluşmada Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mardin Kadın Kolları, Mezopotamya Yazarlar Derneği (MYD), Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi, Şahmeran Kadın Platformu, Özgür Kadın Hareketi (TJA) Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi ve Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Kadın Komisyonu ile kadın belediye eşbaşkanları katıldı. 

Artuklu ilçesinde bir otelde gerçekleştirilen buluşma sinevizyon gösterimi ile başladı.

Açılış konuşmasını HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu’nun yaptığı buluşmada ardından HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Şaziye Köse söz aldı. Köse, kadınların çalışma yaşamı ve ekonomideki etkilerine değinerek, “Biz dünyanın neresinde olursak olalım, çok farklı kozalardan çıksak da çok farklı seslerde, çok farklı dillerde olsak da hepimiz aynı kanala akmaktayız” dedi. 

‘YOKSULLUK KADINLAŞIYOR’

Devamında HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran söz aldı. Kadınlar ile yaptıkları görüşmelerde elde ettikleri verilere dair bilgiler veren Başaran, kadınların emeklerinin sömürüldüğü konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi. “Kadın Yoksulluğuna Hayır” kampanyası kapsamında 18 ili ziyaret ettiklerini ifade eden Başaran, “Gördüğümüz manzara uzun bir süredir ifade ettiğimiz, uzun bir süredir toplumla paylaşmak istediğimiz ama yakıcılığını çok daha yakından gördüğümüz bir manzaraydı. İktidarın kendi varlığını sürdürmek için ülkeyi savaş alanına çevirdiğini ifade eden Başaran, ülkenin bütün kaynaklarını çarçur edip, ranta ve etrafındaki birkaç kişiye dağıtarak, toplumun çoğunun büyük bir yoksulluk cenderesinin içinde boğuştuğunu söyledi. Yoksulluğu en fazla yaşayıp, en az görünür olan kesimin kadınlar olduğunu dile getiren Başaran, “Artık biz kadınların yoksulluğu demekten ziyade yoksulluğun kadınlaştığı bir süreçten geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İKTİDARIN GÜNDEMİNDE SAVAŞ VAR’

Ziyaret ettikleri kadınlarda ortak bir çığlığa tanıklık ettiklerini dile getiren Başaran, “İktidar bu politikaları gerçekleştirirken emekçiden, yoksuldan, kadından gençten yana değil, kendisini büyütme iddiası ile bu adımları atıyor. Ama artık ne zamları takip edecek durumumuz kaldı ne de kendimizi geçindirecek, geleceği umutla görecek durumumuz kaldı. Bu kampanya ile ulaştığımız bütün kadınlarda çözüm yöntemlerini sorduk ve öğrendik” dedi. Bütün kadınların ortak söyleminin “Bu iktidar bizim sorunlarımızı çözmez, bu iktidarın bizim sorunlarımızı çözmek gibi bir iddiası yok. Bu iktidarın gündeminde kadınlar yok. Bu iktidarın gündeminde kadınların yoksulluğu, kadın yoksulluğu, kadınların katledilmesi, tacizi tecavüzü yok” şeklinde olduğunu belirten Başaran, iktidarın gündeminde kadınların kazanımlarını daha fazla gasp etmek olduğunu söyledi. İktidarın gündeminde savaş ile kadınları daha fazla yoksullaştırmak olduğunu kaydeden Başaran, alternatifi nasıl üretebileceklerini konuşmak istediklerini vurguladı. 

Mecliste tartışılacak olan bütçe gündeminde de kadının adının iktidar tarafından anılmayacağına değinen Başaran, savunma sanayisine harcanan kalemlerin bu yılın bütçe görüşmelerinde de artacağını belirtti. Kadınlardan öneriler almak, alternatifler üretmek için bu toplantıları yaptıklarını söyleyen Başaran, çıkan sonuçları önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.

Toplantı Başaran’ın konuşmasının ardından basına kapalı bir şekilde devam etti.