Nazi dönemi kürtaj yasası rafa kaldırıldı
1933 tarihli metin, kürtaj 'reklamını' yasakladı ve kürtaj yöntemlerini ayrıntılı olarak açıklayan doktorlar 'iki yıla kadar hapis veya para cezası' riskiyle karşı karşıya kaldı. Bu yasak kaldırıldı.
1933 tarihli metin, kürtaj 'reklamını' yasakladı ve kürtaj yöntemlerini ayrıntılı olarak açıklayan doktorlar 'iki yıla kadar hapis veya para cezası' riskiyle karşı karşıya kaldı. Bu yasak kaldırıldı.
“Bütün trollerin ve komplocuların kürtah hakkında kendilerini ifade etmelerine izin veren saçma ve başka bir zamandan olan metnin sonu. Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, Alman Parlamentosu tarafından bu Cuma yürürlükten kaldırılan -Nazi zamanlarına dayanan- metni böyle tanımladı. Adolf Hitler'in tam yetkiye sahip olmasından kısa bir süre sonra 1933'te kabul edilen Ceza Yasası'nın tartışmalı 219a paragrafı, hamileliğin gönüllü olarak sonlandırılması (kürtaj) için "reklam" yapılmasını yasakladı. Ve hangi kürtaj yöntemlerini uyguladıklarını ayrıntılandıran doktorlar, "iki yıla kadar hapis veya para cezası" riskiyle karşı karşıya kaldı.
İktidardaki koalisyon partileri Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller ve Liberaller (FDP) yasağın kaldırılması yönünde oy kullanırken, Hıristiyan Demokratlar (CDU) ve aşırı sağ (AfD) karşı oy kullandı. 219a paragrafının yürürlükten kaldırılması, hükümet partileri tarafından Kasım ayında paraflanan koalisyon sözleşmesinin bir taahhüdüydü.
DÖVÜŞÜN ‘YÜZÜ’ KRİSTİNA HÄNEL
Çıkarılan yasa, internet sitelerinde kürtaj hakkında bilgi veren doktorlara son yıllarda uygulanan para cezalarının da iptal edilmesini sağlayacak. Yargılanan uygulayıcılar arasında, 6 bin Euro para cezasına çarptırıldıktan sonra bu hükmün yürürlükten kaldırılması için verilen mücadelenin “yüzü” haline gelen Giessen'de (batı) bir pratisyen hekim olan Kristina Hänel de var. Haziran 2019'da, iki Berlinli jinekolog, Bettina Gaber ve Verena Weyer, aynı nedenle 2 bin Euro para cezasına çarptırıldı.
Bu bağlamda doktorlar konuyla ilgili tüm bilgileri web sitelerinden kaldırmayı tercih etmişler ve aile planlamasının sağladığı listelerde yer almayı reddetmişlerdir.
HEP TUZAKLARLA DOLU BİR YOL
Eski Şansölye Angela Merkel’in hükümeti, 2019'un başında jinekologların ve hastanelerin web sitelerinde kürtaj uyguladıkları konusunda uyarmalarına izin vererek bu yasayı biraz gevşetmeye karar verdi. Öte yandan, kullandıkları yöntemleri detaylandırmaları hala yasaktı.
Kürtaj, Almanya'da tuzaklarla dolu bir yol olmaya devam ediyor, ancak 1970'lerde kadın hakları mücadelesinin ön saflarında yer alıyor. Gebeliğinin ilk 12 haftasında kürtaj yaptırmak isteyen bir kadın, onaylanmış bir merkezde zorunlu bir konsültasyona katılmalıdır. Yasa koyucuya göre bu görüşmenin amacı, "kadını hamileliğini sürdürmeye teşvik etmek". İstisnalar (annenin hayatını tehlikeye atma, tecavüz vb.) dışında, maliyeti birkaç yüz avroyu bulabilen kürtaj, sağlık sigortası tarafından karşılanmaz. Almanya'da her yıl yaklaşık 100 bin kürtaj yapılıyor, ancak bu eğilim son yıllarda azalıyor.