Nergis Muhammedi 'Jin Jiyan Azadî' serhildanını selamladı: Aktif eyleme çağırıyorum

Nobel Barış Ödülü Sahibi Nergis Muhammedi, ‘Jin, Jiyan, Azadî’ serhildanının yıl dönümünü selamlayarak, "Aktif eylemde bulunmaya çağırıyorum" dedi.

NERGiS MUHAMMEDİ

Nobel Barış Ödülü Sahibi Nergis Muhammedi, Jîna Emînî’nin İran devleti tarafından işkenceyle katledilmesinin ardından İran ve Doğu Kürdistan’da gerçekleşen “Jin, Jiyan, Azadî” serhildanının 2. yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Nergis Muhammedi, “Bu iki zor ve acı dolu yılda, baskı, ayrımcılık ve tiranlık tarafından işkence görenlerin bedenlerinde yaralar kalmış olsa da, önümüzdeki zorlu yola rağmen, hepimiz biliyoruz ki hiçbir şey eskisi gibi değil. İnsanlar inançlarında, yaşamlarında ve toplumda büyük değişimi hissediyor. Bu değişim, henüz İslam Cumhuriyeti rejimini devirmemiş olsa da dini tiranlığın temellerini sarstı” dedi.

Nergis Muhammedi, şunları da kaydetti:

"Jin, Jiyan, Azadî hareketi, halkın rejime olan hayal kırıklığını o kadar görünür hale getirdi ki, bir başkan adayı canlı bir tartışma sırasında, ‘Hangi insanlardan bahsediyoruz? Sandık başına gitmeyen yüzde 60’tan mı’ diyerek İran halkının seçimlere katılmayışını itiraf etmiştir. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ hareketi, halkın zalim yönetimine karşı koyma rolünü yeniden tanımladı ve bu teokratik rejime korku salan yeni bir anlayış dayattı.
Kürdistan’dan Sistan-Belucistan’a, Tahran’dan Azerbaycan ve Huzistan’a kadar farklı seslere sahip insanlar, tiranlığın temellerine meydan okumak için bir araya geldi."

Nergis Muhammedi, demokrasi, özgürlük ve eşitliği sağlama ve teokratik despotizmi yenme yolunda kararlı olunması gerektiğini vurgulayarak, şunları ifade etti:

“Bugün sesimizi daha da gür çıkarıyor, kararlılığımızı güçlendiriyoruz.
Uluslararası kurumları ve dünyadaki insanları yalnızca gözlemlemeye değil, aynı zamanda aktif eylemde bulunmaya çağırıyorum. Birleşmiş Milletleri, teokratik ve otoriter hükümetlerin kadınlara yönelik yıkıcı baskı ve ayrımcılığı karşısında sessizliğini ve eylemsizliğini sonlandırmaya ve cinsiyet ayrımcılığını suç saymaya çağırıyorum. Kadınların baskı ve ayrımcılığın pençesinden kurtarılması için barışı ve demokrasiyi yönlendiren gücü güçlendirmek elzemdir.”