Newaya Jin’ın Eylül sayısı çıktı

Kadın gazetesi Newaya Jin’ın 222. sayısı, "Kadın konfederalizminin ağları örülüyor’" manşetiyle çıktı.

Newaya Jin'ın Eylül sayısında Kurdistan ve dünya kadın mücadelesinin ortaklığı, İmralı mutlak tecridine karşı mücadele yolları, kimyasal silah savaşları, Rojhilat ve İran’daki Jin Jiyan Azadî isyanının yıl dönümü, doğa talanına karşı direniş, Avrupa Kürt Kadın Hareketinin yeni dönem hedefleri, Pakistan’da talan ve sömürü politikaları gibi içeriklere yer verildi. 

YENİ PARADİGMA İLE YOL ALMAK

Hêja Zerya’nın ‘Kadın konfederalizminin ağları örülüyor’ başlıklı makalesini manşete taşıyan Newaya Jin, yazarın yeni paradigma ile ataerkil, küresel hegemonik ipoteği ortadan kaldırmanın yol ve yöntemine dair makalesine yer verdi. 
Özgürlükçü paradigma ekseninde gerçekleştirilen tüm buluşmaların devletli, sınıflı, iktidarlı paradigmadan demokratik toplumsal paradigmaya geçişin çözüm olanaklarını geliştirme sorumluluğu yüklediğini belirtti. Söz konusu platformların dünya demokratik kadın konfederalizminin ağlarını ördüğünü hatırlattı.

İMRALI TECRİDİ VE YANIT BEKLEYEN SORULAR

Gazete, İmralı mutlak tecridi gündemine de geniş yer verdi. Konuyla ilgili analiz yazısını kaleme alan Haskar Kırmızıgül, Kürt halk mücadelesinin İmralı’da süren kesintisiz direnişin yörüngesine girmek zorunda olduğunu belirtti. 
Mücadele biçimlerinin temel hareket noktasının mutlak tecridi kırmak olduğunu hatırlatan Haskar Kırmızıgül, "Mutlak tecritten ne anlıyoruz? Nedenlerini, olası sonuçlarını ve tecride karşı mücadelemizi hangi esaslar üzerine oturtuyoruz? Rêber Apo’nun pratik önerilerini, uyarılarının ciddiyetini anlayıp çok somut olarak geliştirdiği çözüm önerilerini uyguladık mı?" gibi birçok soru yöneltti. 
28-30 Temmuz tarihleri arasında Bogota'da gerçekleştirilen "Kapitalizme meydan okumak, demokratik bir toplumun inşasına doğru" başlıklı konferansın sonuçlarını ise Sara Marcha paylaştı. 

JIN JIYAN AZADÎ DEVRİMİ 1 YAŞINDA

Şilêr Resûlî ve Jîna Emînî’nin katledilmesi sonrası Rojhilat Kurdistan ve İran kentlerinde Jin Jiyan Azadî sloganıyla başlayan devrim niteliğindeki kadın ve halk isyanı birinci yılını dolduruyor.  
O dönem yaşananları ve bir yıllık süreci değerlendiren PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn, 
16 Eylül 2022 tarihinin kadın özgürlük mücadelesinde tarihi bir dönemeç niteliğinde olduğunu hatırlattı. Zîlan Vejîn, Jin Jiyan Azadî isyanının erkek egemen sistemlerinin zeminini sarstığını ifade etti.

VİETNAM'DAN KURDISTAN'A ZEHİRLİ SAVAŞ

Newaya Jin, dikkatleri bir kez daha Medya Savunma Alanları’nda son iki yıldır aralıksız olarak  kullanılan kimyasal-zehirli gazlar mevzusuna çekti. Kimyasal suça dair onlarca bulgu ve tanık beyanlarına rağmen OPCW ve BM gibi uluslararası kurumların sessizliği sürüyor. 
Gazete konuyla ilgili Uluslararası Nükleer Savaşa Karşı Hekimler Birliği (IPPNW), Almanya Şubesi üyesi Dr. Gisela Penteker ile yapılan röportaja yer verdi. Kimyasal silahların tanımını yapan Dr. Gisela Penteker, BM’nin kurul kararlarının iktidar ilişkilerine bağlı olduğu tespitini yaptı. 

LOZAN: KÜRT SOYKIRIM ANTLAŞMASI

Siyasetçi Nîlufer Koç ise 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’nın neden, sonuç ve 100 yıllık bölgesel etkilerine mercek tuttu. 
Lozan’ın Kürtler için savaş ve soykırım anlamı taşıdığını anımsatan Nîlufer Koç, antlaşmanın Kurdistan’da yaşanan cins kırımının (feminisid) da sebeplerini oluşturduğunu belirtti. 

Gazeteci Bêrîtan Zagros ise Başûr Kurdistan’daki kadına yönelik şiddet politikalarına mercek tuttu. 

O SON AĞAÇ KALINCAYA DEK...

Kurdistan ve Türkiye kentlerinde devam eden doğa talanı politikalarının neden ve sonuçlarını ise Güler Yıldız ile Roza Metina yorumladı. 
Doğa yıkımına karşı mücadelenin önemini hatırlatan Güler Yıldız, “Akbelen’den Cûdî’ye sıçrayan talan yangınını söndürecek, devlet destekli iş makinelerinin toprakta açtığı yarayı sağaltacak, suları berraklaştıracak, çorak toprakları üretken kılacak, havayı solunabilir kılacak tek ilaç, mücadeledir” dedi. 
Doğa talanı ve orman yangınlarını Bakûre Kurdistan somutunda değerlendiren Roza Metina ise doğa, insan ve iktidar ilişkilerine mercek tuttu. 

TJK-E YENİ DÖNEME HAZIR

Gazete, 30 Haziran-3 Temmuz 2023 tarihleri arasında 7. Kongre’sini gerçekleştiren  Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin bir yıllık çalışmaları ile 2024 mücadele hedeflerine dair önemli bir söyleşiye de yer verdi. TJK-E Üyesi Evîn Mizgîn, “Jin Jiyan Azadî ile Kadın Devrimine Yürüyoruz” şiarı ile gerçekleşen kongrenin ayrıntıları ve sonuçlarına dair Newaya Jin’ın sorularını yanıtladı. 
Avrupa’daki Kürt kadın örgütlenmesi, mutlak İmralı tecridine karşı mücadele yöntemleri, toplumsal değişim ve cinsiyetçilik ile mücadele gibi başlıkları değerlendiren Evîn Mizgîn, kongrede alınan kararları paylaştı.

'TALANA KARŞI DİRENİYORUZ'

Pakistan kadın ve toplum hakları aktivisti Azra Talat Sayeed, ülkedeki toplumsal gerçekliği ve sömürü politikalarını Newaya Jin’a değerlendirdi.
Çiftçiler, köylüler, kadın ve erkek tüm emekçileri destekleyen Roots for Equity (Eşitlik için Kökler) adlı organizasyonun üyesi olan Azra Talat Sayeed, kaynakları üzerindeki kontrole, talan politikalarına, neoliberalizme, ataerkillik, militarizm ve kapitalizme karşı nasıl direndiklerini anlattı. 

EDEBİYATTAN BİYOGRAFİYE

Yeni sayıda, Ağustos ayı içersinde okurla buluşan ‘Zerîlerin direnişi’ kitabının yazarı Rojbîn Denîz ile yapılan röportaj da yer aldı. 
Portre sayfalarında Fidan Yıldırım, Amerikalı Feminist Susan Charlotte Faludi’nin; Berjîn Tekoşer ise yedinci Kiyanî padişahı Homay Çeherzad’ın yaşam öykülerini derledi. 
Amara Harun ise ‘Ummanlaşan bir kadın’ başlığıyla, 7 Temmuz 2021’de Cenga Xabur direnişinde ölümsüzleşen gerilla Arjîn’i anlattı.