Newaya Jin Köln’de okurlarıyla buluştu
Kürt kadın basınının en çok toplumsal cinsiyetçi kodlara karşı yayıncılık yaptığını belirten Gazeteci Ülkem Zeremya, Newaya Jin gazetesinin yayın politikasına dair bilgilendirme yaptı.
Kürt kadın basınının en çok toplumsal cinsiyetçi kodlara karşı yayıncılık yaptığını belirten Gazeteci Ülkem Zeremya, Newaya Jin gazetesinin yayın politikasına dair bilgilendirme yaptı.
Kasım ayı itibarıyla 200’üncü sayısını çıkartan kadın gazetesi Newaya Jin, Almanya'nın Köln kentinde okurlarıyla buluştu.
Viyan Kadın Meclisi'nin organize ettiği buluşmada, Medya’da kadının görünürlük düzeyi, cinsiyetçi kodlamalara karşı kadın basıncılığının farkı ile Newaya Jin gazetesinin içeriğine dair tartışmalar yürütüldü.
Toplantıda ana akım medyanın pozisyonunu değerlendiren gazeteci Ülkem Zeremya, medyanın artık toplum üzerinde karar verici bir mekanizmaya dönüştüğünü belirtti. “Hapiste en çok gazeteci bulundurma” rekoru kıran Türkiye gibi birçok hükümetin medyayı baskıladığını, susturduğunu hatırlatarak, BM’nin görevi başında öldürülen 62 gazeteciye dair açıklamasına atıfta bulundu.
Yine Gazetecilikte Kadın Koalisyonu'nun (CFWIJ) Ekim Ayı Basın Özgürlüğü Raporu’na dikkat çeken Zeremya, 40 kadın gazetecinin şiddete, tehdide, tacize maruz kaldığını hatırlattı.
Ülkem Zeremya, gazetecilere dönük tüm bu baskıların saklanan gerçeklerin veya suçların ifşa olmasından duyulan korku ile alakalı olduğunu belirtti.
Medyanın kadınlar açısından bir mücadele mevzisi olduğunu aktaran Ülkem Zeremya, ana akım medyadaki eril zihniyeti kimi istatistik verilerle paylaştı; dünyanın en eski ve en yüksek tirajlı yayınlarından olan ‘The Washington Post’, ‘Le Monde’, ‘Reuters’, ‘The Guardian’ ve ‘Financial Times’’ın Genel Yayın Yönetmenliğine onlarca yıldan sonra kadınların ilk kez geçmesinin, medya sektöründeki eril zihniyetin bariz göstergesi olduğunu söyledi.
Kürt kadın basınının en çok da toplumsal cinsiyetçi kodlara karşı yayıncılık yaptığını aktaran Ülkem Zeremya, Newaya Jin gazetesi olarak da ekoloji, demokrasi ve kadın özgürlüğüne duyarlı bir yayıncılığı esas aldıklarını belirterek gazetenin yayın politikasına dair bilgilendirme yaptı.
Yapılan sunum sonrası görüşlerini aktaran katılımcılar, Newaya Jin gazetesine dair görüş, öneri ve eleştirilerini aktardı.
Benzer içerikli okur toplantıları, 14 Kasım’da Hanau ve Darmstad’da, 21 Kasım’da ise Siegen’de gerçekleştirilecek.