Newaya Jin: Küresel taarruza karşı özgür yaşamı savunmak
‘Küresel taarruz‘a karşı özgür yaşamı savunmak' manşetiyle 199’uncu sayısını çıkaran Newaya Jin, yeni yayın dönemini yeni yazar kadrosuyla güçlendirdi.
‘Küresel taarruz‘a karşı özgür yaşamı savunmak' manşetiyle 199’uncu sayısını çıkaran Newaya Jin, yeni yayın dönemini yeni yazar kadrosuyla güçlendirdi.
Yeni yayın dönemine giren kadın gazetesi Newaya Jin’ın Ekim Sayısı, “Küresel taarruza karşı özgür yaşamı savunmak” manşetiyle çıktı. Ronahî Serhad, Yurdusev Özsökmenler, Hêja Zerya, Nilüfer Koç, Nûrhaq Gulbahar, Selma Irmak, Çîmen Aras ve Kevana Zêrîn Komitesi yeni yazar kadrosu arasında yer alıyor. 9 Ekim Komplosu, Ekim Şehitleri, ulusal birlik, Türkiye gündemi ve HDP’nin rolü, kültür, mültecilik, jineolojî ve daha birçok konu dikkat çeken başlıklar arasında.
9 Ekim Komplosu’nun 24. yılını hatırlatan gazetenin yeni yazarlarından Hêja Zerya, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Kapitalist dünya sisteminin ‘küresel taarruzuna’ karşı, halkların ‘küresel demokrasi” arayışı tespitini hatırlattı.
İNKARI YENDİK, SIRA KOMPLODA
PAJK Koordinasyon Üyesi Ronahî Serhad ise Ekim ayının ihanet ve her türden komployla hesaplaşma ayı olduğu tespitini yaparak, inkara karşı mücadele yürütmenin onurlu her insanın tutumu olduğunu belirtti. Kürt Özgürlük mücadelesinin uluslararası hukukta karşılığı olduğunu anımsatan Serhad, “Özgürlüğümüzü ve güvenliğimizi, mücadelemizin başarısı belirleyecektir” dedi.
Ekim ayı içerisinde şehit düşen Rojîn Gevda (Süreyya Aslan), Rûken Bingöl (Sevcan Algünerhan) ile Arîn Mîrkan (Dilar Gencxemis)’e dair anlatı yazıları da yeni sayıda yer aldı.
200 YILLIK KÜRT'Ü PARÇALAMA PLANLARI
Son 200 yıllık Kürdü parçalama politikalarına dair birçok veri paylaşan Nilüfer Koç, benzer güncel politikalara da dikkat çekti. Güney Kürdistan’ın KDP yoluyla Türkiye’nin kontrolüne verilmek istendiğini aktaran yazar, bağımsız özgür ulusal tutumun önemini hatırlatıyor.
Gazetenin yeni yazarlarından HDP eski milletvekili Selma Irmak güncel Türkiye siyaseti ile HDP’nin rolü gündemini köşesine taşırken, Nurhaq Gülbahar da Emine Şenyaşar’ın adalet mücadelesine dikkat çekti. Çîmen Aras ise, 1979 İran halk devrimi sonrası süreci analiz ederek, İran’da değişimin gücünün kadınlar olduğunu belirtti.
Roza Metîna, taraflı yargının mağduru olan 1605 hasta tutsağa ilişkin detayları paylaştı.
REQALI LEYLA'NIN BAŞARISI
Yeni yazarlardan Yurdusev Özsökmenler ilk yazısını geçtiğimiz günlerde 2021 Dünya Belediye Başkanı Ödülü (World Mayor Award)’a layık görülen Reqa Belediye Eşbaşkanı Leyla Mustafa’ya dair yazdı. Özsökmenler, ödülün kadın özgürlükçü, ekolojik, demokratik paradigmanın hayat bulduğu bir kente verilmesinin, bir anlamda paradigmanın ödüllendirilmesi olarak tanımladı.
EKOLOJİK BİR YOL GEREKLİ
Ekim sayısında dikkat çeken içeriklerden biri de Polen Ekoloji Aktivisti Sultan Gülsün’ün yorumladığı çevresel kırım gündemi. Sermayenin sürekli büyüme planının, milyonlarca yıl süren doğal döngünün kesintiye uğramasına neden olduğu hatırlatmasını yapan Gülsün, çevresel baskılar ile toplumsal cinsiyete dayalı şiddet bağlantılarını irdeliyor.
GÜNEY KÜRDİSTAN'DA BİR FELSEFE OKULU
2012’den bu yana Güney Kürdistan’da örgütlenmesine başlanan jineoloji çalışmaları deneyimini Jineoloji Akademisi Üyesi Nagehan Akarsel paylaştı.
Başûr’da çok güçlü bir tarihsel ve toplumsal dayanağın olduğunu hatırlatan Akarsel, köylerde, dağlarda yaşamın kaynağı olan birçok bilginin/hikayenin jineoloji tarafından keşfedilmeyi beklediğini belirtti.
RASTIYA HUNER Û GERÎLA
Kültür ve sanatın tarihsel ve toplumsal anlamına dair analizi ise Bêrî Dersimî kaleme aldı. Sanatın hakikat arayışında yol ve yöntem olduğunu belirten Dersimî, dikkatleri egemenlerin sanatın gücüyle toplumları uyuşturan politikalarına çekti.
YIĞIN DEĞİL MÜLTECİ!
Yeni sayıda, Yunanistan’da mültecilik konusunda araştırmalar yapan Cambridge Üniversitesi doktora öğrencisi Beja Protner ile yapılan söyleşi de yer aldı. Avrupa ve hegemon devletlerin sömürge politikalarının yoğun mültecilik akışının nedeni olduğunu vurgulayan doktora öğrencisi, “mülteci krizi” tanımının düzeltilmesi gerektiğini belirtti.
MEENA KESHWAR KAMAL'DAN BORAN DEXT'E
Afgan şair, kadın hakları mücadelecisi ve Afganistan Kadınları Devrimci Derneği kurucusu Meena Keshwar Kamal ile üçüncü Sasani padîşahı Boran Dext’ın portreleri de yeni sayıda dikkat çeken içerikler arasında.
199’uncu sayıya www.newayajin.net sitesinden ulaşmak mümkün.