PAJK tüm kadınları başkaldırmaya çağırdı

PAJK Koordinasyonu PKK’nin 43’üncü kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tüm kadınları başkaldırmaya ve egemen sistemleri yıkma hamlesine katılmaya çağırdı.

Yazılı bir açıklama yapan PAJK Koordinasyonu, “21.yüzyılın kadın özgürlük yüzyılı olacağı inancıyla, bir kadın özgürlük partisi olan PKK’nin 43.yıldönümünü kutluyoruz. 44. mücadele yılımız, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanacağı ve Kürdistan’ın statüsüzlüğünün ortadan kalkacağı zafer yılı olacaktır” dedi.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi:

“Ankara’da Önder Apo Önderliğinde bir grup gencin yürüttüğü 5 yıllık mücadelenin sonucu olarak PKK, Amed’in Lice ilçesinin Fis köyünde, 27 Kasım 1978 tarihinde ilk kongresini gerçekleştirerek resmi olarak kuruldu. Bu kuruluş bir partinin kuruluşu olmanın ötesinde, aynı zamanda ezilenlerin direnişine ve özgürlüğüne odaklanan özgürlük çıkışıydı. Bu özellik, PKK’nin gelişim yıllarında toplumdaki en ezilen kesim olan kadınların özgürlüğüne yönelmesini getirdi. Önder Apo PKK’nin doğuşunu “yeni bir yaşam tarzı, bir onur meselesi, tarihsel toplumsal anlamı olan bir namus eylemi”olarak tanımladı. PKK’nin bir insanlık hareketi, kadın hareketi, emek hareketi, özgür insan ve toplum hareketi olarak tanımlanması da PKK önderliğinde yürütülen Kürdistan ve Ortadoğu halklar mücadelesinin kapsamından kaynağını aldı.

Kürdistan gençliğinin büyük haykırışı olan PKK yürüyüşü, ilk çıkışından itibaren özgürlük fırtınası estirerek grubun dışına taştı ve tüm Kürdistan’ı etkisi altına aldı, Kürt halkına sesini duyurdu, halkın bağrına yerleşti ve bir halk hareketi oldu. Demokratik, Ekolojik, Kadın özgürlükçü paradigmanın geliştirilmesiyle birlikte de Kürdistan halkının tek ve gerçek sesi oldu.

PKK önderliğinde yürütülen tarihsel özgürlük mücadelesi, verilen büyük bedellerle, bu bedelleri yaratan onbinlerden oluşan şehitler ordusuyla, tüm insanlığın özgür yaşam öncülüğünü yapabilecek kadar savaşmış, direnmiş ve değer yaratmıştır. PKK’de ortaya çıkan şehitler gerçeği, Kürdistan halkının özgür yaşamının hem gerekçesi ve hem garantisidir. Bu şehitlerin yarattığı çizgide yürümek, onurlu yaşamın tek gerekçesidir. Aynı zamanda bunca şehidi olan bir hareketin yenilmeyeceği kesindir. Haki, Mazlum, Kemal, Sara, Zilan, Agit, Rüstem, Şilan, Simko, Viyan, Gelhat, Arin, Delal, Hilmet, Kasımların, Hawar ve Esmerlerin, ve daha binlerce kahramanın önderlik ettiği bir mücadelenin zaferden başka yolu yoktur.  

PKK, kadın özgürlük çizgisiyle dünya devrimci sosyalist hareketlerinin en büyük eksikliğini tamamlamış, öncülük etmiştir. Önder Apo’nun benzersiz emekleriyle geliştirilen kadın özgürlük çizgisi, tarihsel gelişimler gösterdi ve bugüne geldi. Yarım asırdır varlığını sürdüren, yıkılmayan ve tüm dünyada meşruiyetini sağlayan PKK’nin başarısı, mücadele ısrarından, özgür bireyin gücünü açığa çıkarmasından ve zamanın ruhunu anlayarak kendini yenilemesinden kaynaklanmaktadır.

Bu yenilenmelerin en radikal olanı ve toplumda en sarsıcı, yapıcı etkiler yaratanı kadın özgürlük gerçeğiyle ilgili olan adımlardır. Kürt kördüğümünün çözümü olarak ilk kez adlandırılan kadın özgürlük problemi, çıkışı itibariyle PKK mücadelesinin merkezine yerleşmiştir. Kadın özgürlüğü, PKK’nin ana kök hücresidir. Amansız mücadele yılları, erkekten kopuş teorisi, erkeği öldürmek ve kadın kurtuluş ideolojisi olarak formüle edilmiş ve her çıkış yeni bir direniş ve özgür yaşam çağının başlangıcı olmuştur. Bu dinamik zihniyet ve fiziksel güçle YJWK kurulmuş, ardından YAJK kuruluşuyla Kürt halkının destansı kadın özgürlük direnişi ortaya çıkarılmış, ve nihayetinde kadın partileşmesine ulaşarak PAJK şeklinde somutlaşmış, tüm toplumun özgürlük öncülüğünü yaratmıştır.

Bugün PKK, Kürt halkının tek meşru, ulusal demokratik ve özgür kimliğidir. PKK Kürt halkının Ortadoğu halklarıyla demokratik ilkeler temelinde yaşamasının tek yöntemidir. PKK, tüm zamanlarda bir gençlik hareketidir. PKK, zalimlere başkaldırmanın cesareti, mazlumların sesi ve hakikatin kendisidir.  

PKK, tüm Ortadoğu ve dünyada, demokratik ulus mücadelesini geliştirmede öncü rol oynadı. Bugün Ortadoğu’da tüm halkların dillendirdiği 3.çizgi, PKK’nin tüm uluslararası hegemonyacı ve bölgesel gerici saldırılara, Türkiye Cumhuriyeti’nin faşist soykırım saldırılarına karşı yürüttüğü direnişte ve bu direnişin ortaya çıkardığı tüm kazanımlarda ifadesini bulmaktadır. PKK, kadın özgürlük çizgisi, kadın aklı ve yüreğini esas alan politik çizgisi ve örgütsel sistemleriyle, tüm Ortadoğu ve dünyadaki özgürlükçü, ekolojik, sol-sosyalist tüm kesimleri ve örgütlenmeleri etkilemekte ve öncülük yapmaktadır. 44.yılında PKK’nin Kürdistan ve Ortadoğu’da özgür topluma, demokratik uluslaşmaya, kadın özgürlüğüne her zamankinden daha yakındır.

AKP-MHP faşizmi, soykırımcı, toplumsal değer düşmanı bir iktidardır ve tüm dünya hegemonyasının, kapitalist modernitenin temsilciliğini yapmaktadır. Bu tekçi faşist çizgide ısrarı sürdükçe bölgesel güçleri çeteleştirerek, mafyalaştırarak ve kendi hizmetine alarak bölgede bir kanser uruna dönüştürerek tüm topluma hastalık yaymaktadır. Evrenselleşen mücadelesiyle bugün en güçlü zamanını yaşayan PKK, bu faşist iktidarın en güçlü olduğu zamanda direnişi esas almış ve bir an dahi mücadele yürütmekten geri durmamıştır.

Özellikle HPG ve YJA Star gerillalarının öncülük ettiği mücadele, son 7 aylık direniş süreci, AKP-MHP’nin belini kırmıştır. YJA Star gerillalarının faşist türk ordusuna vurduğu darbeler, faşist orduyu felç etmiştir. Ortaya çıkan taktik ustalık da gerilla tarihinin emsal süreçlerinden birini yaratmıştır. Bir yandan düşman ordusunun saldırılarını boşa çıkarma, bir yandan sergilenen taktik ustalık, bir yandan da benzeri görülmemiş teknik donanım ve kimyasal saldırılara karşı gerillanın gösterdiği iradi direniş, Kürdistan halkının onurlu varoluş tarihinde yerini şimdiden almıştır. Gerillanın bu mücadelesi, Özgürlük zamanı hamlesini zirveleştiren ve zafere en fazla yaklaştıran eylemlerdir. Bu eylemlerin aynı vurucu güçle toplumsal ve siyasal alanda karşılık bulması zaferi kesinleştirecektir.

TC tarihinin en faşist, sahtekar, ahlak yoksunu ve erkek egemenlikli iktidarı olan AKP-MHP gerici ittifakı çöküş sürecine girmiştir. Böyle bir çöküş yoluna giren AKP-MHP iktidarı, KDP’yi de kendi kirli ittifakına çekmiş ve PKK karşısında savaştırmıştır. KDP, soykırımcı Kürt düşmanı AKP-MHP iktidarıyla kurduğu ortaklık sonucu tümden itibarsızlaşmış, Kürdistan halkı nezdinde teşhir olmuştur. PKK’nin 44.mücadele yılı AKP-MHP faşizminin de önceki soykırımcı hükümetler gibi çökertilip tarihin çöplüğüne atacağı yıldır. Aynı şekilde, soykırım rejimine ortaklık eden her türden faşist, erkek egemenlikli, işbirlikçi kesimin de yenileceği yıldır.

Uzun mücadele yıllarımıza, şehitler ordumuza, kahramanlık destanlarına yakışacak olan zafer, tüm kadınların kolektif gücünün ve toplumsal öncülüğünün eseri olacaktır. Toplumumuzu, değerlerimizi, tarihimizi, kadınlarımızı, çocuklarımızı bu faşist erkek egemenliğinin insafına bırakmayacağız.“Kadın kırımına karşı özgür kadın ve toplumu savunma zamanı” şiarıyla tüm kadınların intikamını alma ve kadın özgürlük çizgisinde bir sistem kurma eylemlerimizi yükselteceğiz ve 44. mücadele yılında zafere taşıyacağız.

Bu inançla, başta kadın özgürlük Önderimiz Önder Apo’nun, tüm halkımızın ve direnen tüm yoldaşlarımızın 43.PKK yılını kutluyoruz. Kürdistan ve dünya kadınlarını, tüm gücüyle faşist egemen sistemleri yıkma hamlesine katılmaya çağırıyoruz. Tüm kadınları başkaldırmaya, eyleme ve zafere çağırıyoruz. Yurtsever halkımızı, büyük yurtsever şehidimiz Yusuf Gulo şahsında yurtseverlik değerlerini sahiplenmeye ve büyütmeye, PKK’nin toplumsal ahlaki değerleri etrafında kenetlenerek soykırımcı rejimlere karşı başkaldırıyı büyütmeye çağırıyoruz. Tüm Kürdistan gençliğini bir gençlik hareketi olan PKK saflarına koşarak direnişi büyütmeye ve zalimlere son darbeyi vurmanın büyük eylemine katılmaya çağırıyoruz. Tüm toplumsal kesimleri kadın öncülüğünde gelişen direnişleri sahiplenmeye, şehitlerimizin ütopyalarını gerçekleştirmek için tüm direniş saflarını doldurmaya, direnmeye ve özgür yaşamı inşa ederek çağdaş tanrıçalar çağını yaşamaya çağırıyoruz.”