Qamişlo'da kadınlardan BM binası önünde eylem

Qamişlo'daki BM temsilciliği önünde bir araya gelen kadınlar işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarını ve üç YPJ komutanının hedef alınmasını kınadı.

Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan kadın hareketleri ve örgütleri Qamişlo'daki BM genel merkezi önünde protesto gösterisi düzenledi. Gösteride, işgalci Türk devletinin saldırıları ve üç YPJ komutanının da hedef alınmasını protesto etti. 

İşgalci Türk devleti 22 Temmuz'da Qamişlo’da 3 YPJ komutanını hedef aldı. 

Kadınlar eylemde üç komutanın fotoğraflarını taşıyarak, YPJ bayrakları açtı. Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadın hareketi ve örgütlerinin mektubu BM'ye yetkililerine iletildi. Mektup, Kongra Star Koordinasyon üyesi Rîhan Loqo ve Qamişlo Kadın Komitesi yönetici üyesi Fadiya Îbrahîm tarafından okundu. 

Mektubun içeriği şöyle: 

“Suriye BM Yüksek Komitesi'ne,

Ortak Görev Güçleri-Ezim El-Silb Harekâtı 

Uluslararası Koalisyon 

Suriye Rus Kuvvetleri Merkez Komutanlığı’na, 

22 Temmuz 2022 akşamı, Türk devleti Qamişlo’ya giden bir araca insansız hava aracıyla saldırdı ve üç savaşçıyı katletti. YPJ ile QSD komutanı ve YAT Başkomutanı Jiyan Tolhildan, Komutan Roj Xabûr ve Qamişlo’daki devrimin 10’uncu yıldönümü kutlamalarına katılan YAT üyesi Barin Botan, Türk devletinin SİHA saldırısı sonucu şehit edildi. 

Türk devleti şu anda topraklarımızı işgal etmek için yeni bir askeri saldırı başlatma tehditlerini yerine getirememesine rağmen, son zamanlarda Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik vahşice saldırılar gerçekleştiriyor. Günlük keşif ve savaş uçakları, Uluslararası Koalisyon ve Rusya'nın kontrolü altındaki Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasını işgal ediyor. Türk devletinin bölgelerimize yönelik bu saldırıları, uluslararası insan haklarına ve hukuk kurallarına göre savaş suçudur. 

Türk devleti, barajları, elektrik santrallerini, kültürel ve dini yapılar gibi şehirlere yönelik kesintisiz saldırılarıyla bölge halkını hedef alıyor. Türk devleti, köyleri ve bölgeleri hedef alarak, çoğu çocuk ve yaşlı olan halkı katlediyor ve yaralıyor. 

Türk devleti saldırılarıyla DAİŞ’le mücadeleyi engelliyor. Türk devletinin saldırıları Kuzey ve Doğu Suriye'ye karşı yürütüldüğü için, uluslararası hukukta savaş olarak tanınmıyor. Türk devletinin amacı tüm bölgelerimizi işgal etmek ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin önderlik ettiği demokratik projeyi yenilgiye uğratmaktır.

Türk devleti, bölgelerimize yönelik süresiz saldırılarında kadınları, özellikle de terör örgütü DAİŞ’e karşı savaşan kadın savaşçıları hedef alıyor. Aynı zamanda DAİŞ’e karşı mücadeleyi zayıflatmayı ve kadınların öncülük ettiği demokratik çözümü engelliyor. 

Son saldırılarda Jiyan Tolhildan, Roj Xabûr ve Barîn Botan 22 Temmuz'da şehit edildi. Saldırı, 19 Temmuz Devrimi’nin 10’uncu yıldönümünde Qamişlo’da düzenlenen Kadın Devrimi Forumu'na katıldıktan sonra da düzenlendi. Şehit Jiyan Tolhildan YPJ adına yaptığı forum konuşmasında kadın savunma güçlerinin geliştirilmesinin önemini vurguladı. 

Jiyan Tolhildan, Roj Xabûr ve Barîn Botan'na yönelik suikast, Türk rejiminin 19 Temmuz Devrimi’nin 10’uncu yıldönümüne, kadın yönetimine, özellikle de YPJ'nin devrimine verdiği yanıttır. 

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınlara ve halklara karşı gerçekleştirdiği düşmanca saldırıları şiddetle kınıyoruz, Uluslararası Koalisyon güçlerinin Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm bölgelerinde işlediği savaş suçlarına karşı sessizliğini kınıyoruz. YAT komutanı Jiyan Tolhildan, ortak operasyonlar komutanlığında yerini aldı. Bu nedenle, Uluslararası Koalisyon'u, Türk devletinin hava sahasını kullanarak işlediği savaş suçlarına karşı ciddi adımlar atmaya ve Kuzey ve Doğu Suriye'de hava sahasını kapatmaya çağırıyoruz." 

Kuzey ve Doğu Suriye'de bu mesaja imza atan siyasi partiler ve kadın örgütleri şöyle; PYD Kadın Meclisi, Suriye Gelecek Partisi Kadın Meclisi, Suriye Kadın Meclisi, Kürdistan Yeşiller Partisi, Kürdistan Liberal Birliği, Süryani Birlik Partisi, Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi (Yekîtî), Kürdistan Demokratik Değişim Partisi, Kürdistan Demokratik Barış Partisi, Suriye Kürt Demokratik İttifak Partisi, Reform Hareketi, Demokratik Muhafazakar Parti, Suriye'de Kürt Gelecek Hareketi, Ulusal İttifak Partisi, Kürdistan Kardeşlik Partisi, Suriye Kürt Demokrat Partisi (El Parti),  Modern Kürdistan Hareketi ve Suriye Kürt Sol Partisi."

Ayrıca, mektup okunduktan sonra, Qamişlo BM temsilciliğine teslim edildi.