RAJIN: Gurbetelli Ersözlerin hakikati yolumuzu aydınlatıyor

Kürt Kadın Hareketi öncülerinden Gurbetelli Ersöz’ü şehadetinin 24. yıldönümünde anan RAJIN, gerçeklerin karanlıkta kalmaması için hakikatin izinden giderek mücadele edeceklerini vurguladı.

Kürdistan Kadınları İletişim Birliği (RAJIN), Gurbetelli Ersöz’ü şehadetinin 24’üncü. yıl dönümünde andı.

7 Ekim 1997 yılında Güney Kürdistan'da bir grup arkadaşıyla birlikte KDP pususunda şehit düşen Kürdistan ve Türkiye'de ilk kadın yayın yönetmeni olan Gurbetelli Ersöz'ün, özgür basına önemli bir miras bıraktığına vurgu yapılan RAJIN açıklamasında, anısına bu günün Kürdistan Kadın Gazeteciler Günü olarak ilan edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, “Gurbetelli Ersöz'ün şehadet yıldönümü ve Kürdistan Kadın Gazeteciler Günü vesilesiyle bir kez daha Gurbeteli Ersoz, Şîlan Baqî, Şevîn Bingöl, Gülnaz Ege, Deniz Fırat, Nûjiyan Erhan, Dilîşan, Dilovan ve onlarca basın şehidi arkadaşlarımızı saygı ile anıyoruz. Aynı zamanda Kürt Kadın Gazeteciler Günü ilan edilen bu günü bütün kadın gazetecilere kutluyor, hakikat ve direniş geleneğinin sürdürücüleri olacağımıza dair sözümüzü bir kez daha yeniliyoruz.

Kürdistan devriminde basın alanı Gurbetelli Ersöz öncülüğünde hakikatin izinde yürüyen onlarca gazetecinin verdiği mücadele ile erkek egemen iktidarın sorgulandığı bir platform haline geldi. 1990'ların başında, özellikle Kuzey Kürdistan'da faşist Türk devletinin imha, soykırım ve işgal politikaları karşısında Kürt kadınların ve Kürdistan halkının direniş gerçeğini ortaya çıkardı. Gurbetelli Ersöz yoldaş, Kürt kadınının direniş ruhunun öncüsü oldu ve bu uğurda amansız bir mücadele verdi. Engelleri tanımadan, kalemiyle gerçeğin ve devrimci Kürt kadınının sesi oldu" denildi.

GERÇEKLERİN KARANLIKTA KALMAMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Bugün Kürdistan'ın dört parçasında yüzlerce Kürt kadının Gurbetelli Ersöz çizgisinde basın çalışmalarında bulunduğuna değinilen açıklamada, erkek egemen zihniyete karşı kadın bilinciyle herkese örnek bir mücadele yürütüldüğü belirtildi.

RAJIN'ın da bu temelde örgütlendiğine ve mücadele ettiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Büyük emeklerle inşa edilen devrim mirası ve hafızası, bugün dünyanın her kıtasındaki kadınları, Ortadoğu ve dünya halklarını etkiliyor. Şehitlerimizin emekleri ile yaratılan bu inanç ve kararlılık ile yeni mücadele döneminde tarihi görev ve sorumluluklarla karşı karşıyayız. Gerçeklerin karanlıkta kalmaması için Gurbeteli Ersöz ruhuyla hakikatin izinden giderek mücadele edeceğiz.

Bu temelde Gurbetelli Ersözlerin çizgisine bağlılığımızı bir kez daha yineliyoruz. Gurbetelli Ersöz şahsında, kadın özgürlük hareketinde mücadele ederek şehit düşen direnişçi kadınları ve Ekim şehitlerini saygı ile anıyoruz. Şehitlere verdiğimiz sözü yineliyor ve kadınların öncülüğünde özgür bir yaşam sağlanana kadar hakikatin izinde mücadele edeceğiz. Gurbetelli Ersözlerin hakikati yolumuzu aydınlatacaktır."