RAJIN: Jiyan’ın kalemiyle gerilla kahramanlığını yazacağız

Medya Savunma Alanları’nda gazetecilik yaparken şehit düşen Jiyan Amargî’yi anan RAJIN, “Onun kamerasını özgür yaşamın hakikatine tutacağız, onun kalemiyle gerilla yaşamını, mücadelesini ve kahramanlığını yazacağız” dedi.

Özgür Kadın Basın Merkezi (Navenda Ragihandina Azad a Jinan-RAJIN), 20 Haziran'da Herekol'da şehit düşen Jiyan Amargî (Esma Avşar) ile Arîn Hezex’i (Şükran Alp) andı.

RAJIN’ın yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Devrimci ve dağlı gazeteci yoldaş Jiyan Amargî ve Arîn Hezex’i sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz. Jiyan Amargî’nin hakikat arayışçılığı şahsında tüm özgür basın şehitlerini, direnen halk ve direnişçi kadın gerçeği basıncılığı uğruna yaşamlarını insanlık gerçeğine feda edenleri anıyoruz.

ÖZGÜR YAŞAMI İLİKLERİNDE HİSSETTİ

İşgalci, katliamcı ve faşist Türk devleti Kürt halkına, özgürlük hareketine, öncülere ve devrimci kadınlara karşı topyekun bir savaş başlattı. Kirli savaş ve en çirkin yöntemlerle her geçen gün cephesini genişlettikleri bu savaşla düşmanlığını gözler önüne seriyor. Soykırım savaşına karşı gerilla tarihi bir direnişle cevap veriyor. Jiyan Amargî, YJA-Star öncülüğünde Zap, Avaşîn, Metîna ve Botan’da yürütülen tarihi direnişi bütün insanlığa ve kadınlara ulaştırmak için bir devrimci ve bir özgürlük tutkunu olarak mücadele etti. Gazeteci ve Kürdistan dağlarının aşığı Jiyan Amargî’nin yolculuğu Garê dağında başladı. Zagroslardan Metîna’ya, Heftanîn’den Botan’a kadar özgür yaşamı iliklerine kadar hissetti ve dönem gerillasının hakikatinin peşinden koştu.  Onların deneyimlerini yansıtma uğruna özgürlük yolunda bir kadın direnişçi oldu.

EN ZORLU KOŞULLARDA GAZETECİLİK YAPTI

Mücadelenin en zor koşullarında basın çalışmaları yürüttü.  Gerillanın her anına, savaşlarına ve direnişlerine tanıklık etti. Gerilla savaşını yansıtan bir basıncı olarak özgür basın çizgisinde mücadele etti. Özgür yaşam felsefesi, sevgisi ve merakı ile gerillanın kahramanlığını yazdı. Gerillanın paha biçilmez direniş ve mücadelesini yansıtmayı tarihi bir görev bildi. Bu bilinçle, Kürt kadınlarının özgür basın çizgisi gerçeğinin devrimci ruhta ölçülerin yükseltilmesiyle geliştirileceğini bir kez daha ispatladı.

7 YIL SEVGİYLE, EMEKLE ÇALIŞTI

Hakikatin izinde yürüyen Jiyan yoldaş, büyük bir fedakarlıkla, paha biçilemez bir sevgi ve emekle yedi yıl boyunca Savunma Güçleri’nde basın çalışmalarında yer aldı. Merakla, arayış ve büyük bir aşkla basın çalışmaları yürüttü. Gurbetellilerin çizgisinde kendisini yeniden yaratmak ve kendisini geliştirmek için her zaman arayış içerisinde olarak onların basıncılığını ve gerçeğini tanıma konusunda ısrarcıydı. Çünkü her devrimci kadın gerçeğini kendisi açısından moral kaynağına ve dağ yaşamına dönük aşka dönüştürüyordu. Her kadın gerillanın gerçeğini ve kahramanlığını tarihe mal etmek için büyük bir emek verdi. Jiyan yoldaş savaş muhabiri olarak dağ dağ, mevzi mevzi dolaştı. Halkının varlığına yönelik yürütülen soykırım savaşının hiçbir boyutunun karanlıkta kalmaması; fedakarlığın, kahramanlığın ve gerillanın faşist Türk devletine karşı gösterdiği tarihi direnişi yansıtmak için direnişin en ön mevzilerinde yer aldı. Gurbetelliler, Denizler, Dilovanlar, Arhatlar, Hindistanlar, Ali ve Halil Dağlar gibi savaş alanında gazetecilik yaptı, gerilla gerçeğini sevdi ve yaşattı.

KAMERASINI ÖZGÜR YAŞAMIN HAKİKATİNE TUTACAĞIZ

Biz RAJIN olarak bir kez daha hakikatin izinde yürüyen ve kendisini özgür basın çizgisine adayan Jiyan Amargî yoldaşı saygı ve sevgiyle anıyoruz. Özgür basın şehitlerine verdiğimiz söz gereği, onların yarattığı hakikatin izinde sonuna kadar yürüyeceğiz ve her zaman gerçeğin takipçisi olacağız. Diyoruz ki, Jiyan Amargî yoldaşın hakikatin arayışçısı olan kamerasını özgür yaşamın hakikatine tutacağız, onun kalemiyle gerilla yaşamını, mücadelesini ve kahramanlığını yazacağız.”