Rusya’da Kürt kadınlarının örgütlenme çalışmaları hızlandı

Rusya'da yaşayan Kürt kadınlar, yeni toplantı ve kararlarla örgütlenme çalışmalarına hız verdi.

Rusya’nın Saratov bölgesinde yaşayan Kürt kadınları, uzun bir hazırlık döneminden sonra yeniden örgütlenme kararı çerçevesinde toplantılar düzenledi. Bu toplantılar çerçevesinde Kürt kadınları kurucu meclis konferansını gerçekleştirerek, ’Jiyan’ adıyla Kürt Kadınlarının Haklarını Uygulama Organizasyonu oluşturdu.

KOMPLO KINANDI

Saratov bölgesine bağlı tüm illerden temsilcilerin katıldığı konferans, Yerşov ilçesinde gerçekleştirildi. 60 delegenin katılımıyla yapılan konferans KJK mesajının okunmasıyla başlatıldı. Konferansta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a karşı gerçekleştirilen uluslararası komplo kınanırken, Abdullah Öcalan'ın geliştirdiği ekolojik, kadın özgürlükçü felsefe sayesinde Kürt kadınlarının özgürlüklerine kavuşma noktasında büyük başarılar elde ettiği vurgulandı.

 KADINLARIN SORUNLARI TARTIŞILDI

Konferansta bölgede yaşayan Kürt kadınlarının sosyal, ekonomik ve siyasal sorunları tartışıldı. Kadınların hakları ve kendi örgütlenmelerinin oluşturulmasına dair yol ve yöntemler tartışıldı. Ele alınan önemli sorunlardan biri de kız çocuklarının okutulmaması ve çocuk yaşta evlendirilme sorunu oldu. Erkek egemen zihniyetin yarattığı ve uygulamaya devam ettiği bu tür gerici uygulamalara karşı mücadelenin güçlü bir şekilde yürütülmesi gerektiği vurgulandı.
Konferans sonucunda bölgede Kürt kadınlarının haklarını ve hukuklarını savunabilmesi için organizasyon kurma kararı alındı. Konferans sonunda 13 kişilik kadın meclisi oluşturulurken, yapılan seçimler sonucunda Gozel Yusupova organizasyon başkanı ve Gulîzer Gasanova ve Naze Baloyeva başkan yardımcıları olarak seçildi.