'Sakinelerin izinde özgür kadını ve özgür toplumu yaratacağız'

İsviçre’nin Zürih kentinde bu yıl 8’incisi düzenlenen Sakine Cansız Kadın Festivali binlerin katılımıyla yapıldı.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız anısına bu yıl 8’incisi düzenlenen “Sakine Cansız Festivali” İsviçreli, Kürdistanlı, Türkiyeli 38 kadın kurumu tarafından Kanonengasse alanında binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Sakine Cansız Kadın Festivali, 17 Haziran 2021’de HDP İzmir İl Binası’na yönelik düzenlenen saldırıda katledilen Deniz Poyraz’a adandı ve “Kadın kırımına karşı direnişi büyütelim” şiarı ile düzenlendi.

Sabah erken saatlerde halkın alanına gelesiyle başlayan festival oldukça geniş bir alanda düzenlendi.

Halk, festival alanının her yer yerinde görsel zenginliklerle kadın mücadelesi yansıtılırken Sakine Cansız başta olmak üzere Kürdistan ve dünya kadın mücadelesine yaşamını adamış kadınların direnişçi yaşamlarının aktarıldığı bilboardlarla karşıladı. Alana dengbej çadırı, çocuklar için de oyun atölyeleri oluşturuldu. Kürt ve Kürdistan tarihini yansıtan heykeller festivalin her yerinde göze çarpıyordu. 

Türkiye, Kürdistan ve dünyada kadın mücadelesine yönelik cins bilinci, kadın bedenini tanıma, İstanbul Sözleşmesi'nin gerekliliği, göçün sosyolojik ve kültürel olarak entegre olmanın zorlukları, milliyetçilik ve erkek egemen sistemin toplum ve göçe etkisi, göç eden kadınların İsviçre’deki enternasyonalist boyutuyla sağladıkları direnişe ilişkin jineoloji üyelerinin sunumlarıyla gerçekleşen paneller zinciriyle festivalin startı verildi.

Alanda kurulan her çadırda ayrı bir etkinlikle zenginleşen festivalde saat 14.00'te sahne programı başladı.

Festivalin sunuculuğunu İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) üyeleri Hediye Munzur ve Fidan Güler'in yaptı. Festivale katılanların selamlanması, Sakine Cansız şahsında başta Kürt Özgürlük Mücadelesi ve dünya kadın mücadelesinde şehit düşen kadınlar şahsında 1 dakikalık saygın duruşunda bulunuldu. Festival boyunca burada sık sık Sakine Cansız'ın kendisi tarafından kaleme alınan mücadele yaşamı ve şiirleri okundu. 

Festival komitesinde yer alan kadın kurumları temsilcileri tek tek sahneye çıkarak burada Sakine Cansız şahsında yürütülen kadın mücadelesine ilişkin birer konuşma yaparak festivali selamladı.

TJK-E aktivisti Zozan Serhad, Sakine Cansız'ın mücadele yaşamı üzerinden Türkiye, Kürdistan ve dünya devriminde kadınların üstlendikleri öncü role dikkat çekerek şunları söyledi: “Kadın Kırımına Karşı Direnişi Büyütelim şiarıyla bugün düzenlediğimiz Sakine Cansız festivalinde bizler Saraların, Rojbînlerin ve Ronahîlerin bıraktıkları yerden mücadeleyi sürdürerek özgür kadın ve özgür toplum hayallerini gerçekleştireceğiz. Bu bizim şehitlerimize olan sözümüzdür.”

KJK KOORDİNASYONU: DEM DEMA AZADİYÊ KAMPANYASININ BAŞARISI KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN BAŞARISI OLACAKTIR

Festivale bir mesaj gönderen KJK Koordinasyonu “AKP ve MHP faşizmi kendi iktidarlarını kalıcılaştırmak için Önder Apo üzerindeki tecrit ve işkence sistemini derinleştirmekte, Güney Kürdistan’a dönük işgal girişimi başta olma üzere Şengel, Maxmur ve Rojava’ya dönük saldırılarına tüm insani ve ahlaki değerleri çiğneyerek devam etmektedir. Faşizmin yaratmak istediği bu karanlığa karşı bugün her yerde mücadeleyi büyütmek boynumuzun borcudur. Avrupa’daki halkımızda yıllardır bunun bilincinde olarak mücadelesini sürdürmektedir. Kuşkusuz bu konuda da kadınlar öncülük rolü oynamaktadır” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği düşünce ve çözüm perspektiflerinin mafya devletinin panzehiri olduğu için engellendiğini de vurgulayan KJK Koordinasyonu şunları belirtti: “Dolayısıyla kadınlar öncülüğünde başlatılan Önderliğimizin fiziki özgürlüğünü sağlamak amaçlı ‘Dem Dema Azadiyê ye’ kampanyasının başarısı kadın özgürlük mücadelesinin başarısı olacaktır.  Böylesi zamanlar özgürlük değerlerimizin etrafında kenetleme ve mücadeleyi yükseltme zamanlarıdır.

Rojava’da, son olarak Efrîn’de, Şengal’de ülkeleri işgal edilen Kürt kadınları fetihçilik zihniyetiyle kaçırılmış, tecavüz edilmiş, pazarlarda satılmış, zindanlarda işkenceyle katledilmiş ve binlerce kadının akıbeti hala bilinmemektedir. Başurê Kürdistan topraklarını işgal operasyonlarıyla esasta Rojava, Bakur, Rojhilat, Şengal ve Maxmur’da inşa edilen kadın devrimi ve kazanımları hedeflenmektedir. Dünyanın en barbar çetelerine karşı tarihin en büyük direnişini gerçekleştiren kadınlar ve gençler bugün de AKP-MHP rejiminin soykırım ve fetih savaşına karşı Avaşin, Zap ve Metina’da tarihte az rastlanır bir direnişle işgalcileri bozguna uğratmaktadır.

Türkiye’de AKP’nin Kürtlere dair politikalarını KDP’nin Başur’da uyguladıklarını kendi resmi açıklamalarıyla ilan etmişlerdir. Başûrê Kurdistan işgaline karşı varlık ve onur savaşını veren Kürt genç ve kadınlarının sahiplenilmesi bizlerin görevidir. Özgürlük gerillamızın bu görkemli direnişini bu vesile ile bir kez daha selamlıyor, halkımız gerillanın mücadelesini her alana taşımaya çağırıyoruz. Kürtlere karşı dıştan soykırım politikalarına, içten işbirlikçi çizgiye karşı en büyük cevap örgütlenen Kürdistan Ulusal Kadın Birliği olacaktır. 

Unutmayalım ki yaşanan bunca işgal, talan, sömürme ve devletin çeteleşmesinin ifşasına rağmen reflekssizlik öldürür, kendini savunamayan, haklarını koruyamayan bir toplumun varlığı tehlikededir ve fiziki olarak da yok edilmeye açıktır. İmralı’da rehine olarak tutulan Önder Apo’nun özgürlüğü için bedenlerini açlığa yatıran zindandaki yoldaşların direnişleri tecrit sistemini yıkmayı hedeflemektedir. Zindanlarda gelişen bu direniş kadın hareketlerinin öncülüğünde toplumsallaşmalıdır. Zindanlarda, dağlarda, meydanlarda, işyerlerinde, okullarda, evlerde erkek egemen sistemin tüm saldırılarına karşı mücadele eden kadınların direnişlerini selamlıyoruz. Toplumsal özgürlük mücadelelerinde olduğu gibi mafyalaşan Türkiye devletine karşı mücadele de kadın öncülüğünde yükselecektir. Erkek egemen sistem örgütlenen, ortaklaşan kadın mücadelesiyle aşılacak, kadınlar kazanacaktır. 

Bu temelde bir kez daha 8’incisi gerçekleşen Sakine Cansız kadın festivale katılan değerli kadınları, halkımızı selamlıyor, tüm kadınları ve halkımızı erkek egemen sisteme karşı, AKP-MHP faşist ittifakının kadın kırım ve Kürt soykırım politikalarına, ekonomik-ekolojik gasp ve talanına karşı mücadeleyi yükseltmeye, her yeri devrim alanına çevirmeye çağırıyoruz.”

Festivalde Kewe, Jala, Dilan Top, Venge Destar, Hozan Gulan, Medî sahne alırken POP Chestra (Opera gösterimi), yerel arbane ve folklor ekipleri, Flemenco-Tanz performansı gösterimleri sahnelendi. Festivalin ortalarına doğru bastıran sağanak yağmura rağmen festivale tüm coşkusuyla devam edildi. 

Ayrıca Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) tarafından festival alanında Muharrem ayı vesilesiyle aşure pay edildiği festival akşam saatlerine kadar tüm coşkusuyla devam etti.