Salvador’da düşük yapan kadına 50 yıl hapis

Orta Amerika ülkelerinden Salvodor'da düşük yapan bir kadına 50 yıl hapis cezası verildi.

Kürtaja karşı en sert yasaların yürürlükte olduğu Salvador'da düşük yapan Lesly Ramirez isimli genç kadın 50 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Savcılık Lesly'nin çocuğu doğduktan sonra öldürdüğünü iddia ederek, ağır cezayı gerekçelendirdi.

Uzmanlar, Lesly Ramirez'in düşük yaptığını ve bir cinayetin olmadığını defalarca açıklamıştı.

Kadın örgütleri, kararın cinsiyetçi bir yaklaşım sonucunda alındığı tepkisinde bulundu.

29 Haziran'da açıklanan kararın “cinsiyet önyargısına” dayandığını belirten feminist örgütler, genç kadının serbest bırakılması için itirazda bulunacaklarını bildirdi.

Kalabalık, fakir bir çiftçi ailesinden olan genç kadın, elektrik, suyun olmadığı bir evde yaşadığını ve farkında olmadan evin tuvaletinde düşük yaptığını söylüyor.

Genç kadın düşük yaptığı dönemde, "Benden bir şeylerin çıktığını hissettim ama çok karanlıktı ve ne olduğunu görmedim" demişti.

Ardından acil bir şekilde hastaneye kaldırılan Lesly Ramirez, üç ünite kan verildikten sonra tutuklandı.

Savcılık, genç kadının bebeği 6 kez bıçakladığını öne sürüyor. Savcılık bürosu "Adli Tıp Raporu, bebeğin ölüm sebebinin boğazda bıçakla yapılan bir yaradan kaynaklı" açıklamasında bulundu.

Salvador, Nikaragua, Honduras ve Dominik Cumhuriyeti’yle birlikte kürtaj yasalarının en katı olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

1998'den bu yana Salvador ceza kanunu kürtajı, tecavüz hali ve anne sağlığını tehlikeye atan durumlarda bile yasaklıyor.

Savcı ve hakimler, zorunlu kürtajı da "ağırlaştırıcı sebeplerle cinayet" olarak nitelendiriyor ve 50 yıla kadar hapis cezası isteyebiliyor.

2009'dan bu yana 65 kadın, feminist örgütlerin desteğiyle düşük veya doğumla ilgili acil durumlar nedeniyle mahkum edildikten sonra serbest bırakıldı, ancak bir on dolayında kadın halen tutuklu.