Serhat: Heval Bêrîvan öncü bir gerilla, kahraman bir komutandı

Geçtiğimiz günlerde Türk devletinin saldırısında şehit düşen Bêrîvan Zîlan’ı anan Ronahî Serhat, “Heval Bêrîvan, kadın özgürlük mücadelesinin gelişmesinde çok önemli bir rol oynadı. Katılımından bu yana öncü bir gerilla, kahraman bir komutan oldu” dedi.

PAJK Koordinasyonu Üyesi Ronahî Serhat, işgalci Türk devletinin 17 Haziran’da Medya Savunma Alanlarına yönelik hava saldırısında şehit düşen PAJK Meclisi Üyesi Bêrîvan Zîlan’ı andı.

Jin TV’ye konuşan Ronahî Serhat, şehit Bêrîvan Zîlan’ın Zap, Avaşîn ve Metîna başta olmak üzere Kürdistan'ın birçok alanında mücadele yürüttüğünü belirterek, “Heval Bêrîvan Zîlan, kısa bir süre önce şehit düştü. Heval Bêrîvan Zîlan şahsında şehit düşen tüm arkadaşları minnetle anıyor, anıları önünde saygı ile eğiliyorum. Kürdistan gerçekliğinde şehadet çok büyük bir anlam ifade ediyor. Her şehadet şüphesiz tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Geleceğimizi aydınlatmıştır. Özgürlük öncüleri olarak şehitlere borçluyuz. Partimizin kuruluşundan bu yana şehitlerimiz oluyor. Şehitlere cevap olmak şüphesiz büyük eylemler gerektiriyor.

HER ZORLUĞA GÖĞÜS GERDİ

Heval Bêrîvan bir ihanet sonucu şehit düştü. Düşman bugün Behdinan ve diğer alanlarda devam eden savaştan ihanet ile sonuç almak istiyor. Fakat şehitlerimize özgürlük sözümüz var, onlar gibi yaşayacağız ve onlar gibi mücadele edeceğiz. Heval Bêrîvan Zîlan da katılım yaptığı 1991 yılından bu yana yaşamında ve mücadelesinde Önderlik çizgisini esas aldı. Özgürlüğe gönülden bağlıydı. Hem Kürdistan dağlarında hem de diğer alanlarda öncülük etti. 1991 yılından bu yana mücadele içerisinde olmak öyle kolay değil. Yıllarca büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı. Her zorluk karşısında başarıya ulaşmak için hareket etti.

Geliyê Zîlan başta olmak üzere Kürdistan'da yaşanan katliamlar nedeniyle heval Bêrîvan Zîlan'ın düşmana karşı çok büyük öfkesi ve kini vardı. Heval Bêrîvan Önderliğe büyük bir sevgi ile bağlıydı. Bu yüzden Önderliğin fiziki özgürlüğü heval Bêrîvan'ın en büyük hedeflerinden biriydi. Bu partinin militanları olarak bizler de bu hedef için mücadele ediyoruz ama heval Bêrîvan, Önderliğin fiziki özgürlüğü için verilen mücadelede öncülük yapmak istiyordu. Bunun için büyük bir emek verdi. Heval Bêrîvan Zîlan, faaliyet yürüttüğünde çocuktan yaşlısına kadar herkesle bir arada oluyordu” diye konuştu.

ÖZGÜRLÜK FELSEFESİ İLE YAŞADI

Şehit Bêrîvan Zîlan’ın, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitiren Binevş Agal’ın (Bêrîvan) partideki ismini aldığını hatırlatan PAJK Koordinasyonu Üyesi Ronahî Serhat, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Heval Bêrîvan Zilan sürekli, ‘Bu isim ile Binevş Agal gibi halk serhildanlarına öncülük etmek istiyorum’ diyordu. Bütün halk çalışmalarında heval Binevş Agal'ın ruhu ile hareket etti. Partide Zîlanların çizgisinde mücadele ederek öncü bir rol oynadı. Büyük bir aşkla Önderliğe ve özgürlük çizgisine bağlıydı. Heval Bêrîvan özgürlük felsefesi ile yaşadı. Arkadaşları tarafından çok seviliyordu. Çok güzel bir yoldaşımızı kaybettik ama hiç bir zaman şehitlerimizi sadece tarihte bırakmıyoruz. Onları her zaman yaşatacağız.

ZİHİNSEL DEĞİŞİMDE BÜYÜK ROL SAHİBİYDİ

Heval Bêrîvan, kadın özgürlük mücadelesinin gelişmesinde çok önemli bir rol oynadı. Katılımından bu yana Serhat'ta, Xakurkê'de, Zagros'ta ve Medya Savunma Alanları’nda öncü bir gerilla, kahraman bir komutan oldu. Aynı zamanda tüm arkadaşlarının eğitiminde büyük bir emek verdi. Zihinsel değişimde de büyük bir rol sahibiydi. Bu yüzden Zeynep Kınacı Akademisi'nde Kürdistan tarihi dersini vermekten büyük bir keyif alırdı. Yine Kürt Özgürlük Hareketinin tarihini büyük bir ilgi ve coşkuyla veriyordu. Kürdistan ve hareketimizin tarihine ilişkin dersler verdiğinde heval Bêrîvan da arkadaşlarla birlikte kendini yeniliyordu. Yaşama aşkla bağlıydı. Yurtseverlik, partimiz PAJK'ta da ilk ölçüdür. Heval Bêrîvan şahsında toprağa ve tarihe bağlılıkta, kadın özgürlüğünü derinlemesine anlamakta büyük bir temsiliyet yarattı. Erkek egemenliğine, erkek şiddetine karşı özgürlük ölçüleri ile hareket etti. Heval Bêrîvan'ın olduğu yerde özgürlük ölçüsüne göre bir mücadele yürütülüyordur, mutlaka kadın örgütlenmesi, kadın birliği, kadın sevgisi vardır. Kadınlar orada kazanacaktır. Heval Bêrîvan mücadeledeki yaşamı ile bunu yarattı.”

BU SALDIRILAR KADIN ÖZGÜRLÜK ÇİZGİSİNEDİR

Şehit Bêrîvan Zîlan’ın ardında dolu dolu 30 yıl bıraktığını vurgulayan Ronahî Serhat konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Heval Bêrîvan partiye katıldığı ilk günkü heyecanı yaşıyordu. Arkadaşlarına ve mücadeleye dair, resim, şiir, yazı ne olursa biriktiriyordu. Yani hem tarih hafızasını korumak istiyordu hem de geçmişi ardında bırakmıyordu. Şehitlere, yoldaşlarına, özgürlüğe, mücadeleye, halka bağlılığı Önderliğe olan bağlılıkla tanımlıyordu. Bu yüzden heval Bêrîvan ülkeyi sevmek, kadını sevmek, özgürlüğü sevmek demektir. Kadın özgürlük hareketi olarak heval Bêrîvan’ı asla unutmayacağız. PAJK Meclis Üyesi idi. Aynı zamanda dağlarda, toplumda verdiği emekler çok büyük. Her zaman bu emeğe sahip çıkmaya çalışacağız. Şüphesiz bu emeklere sahip çıkmak, şehadetlere cevap olmak bu savaşı kazanmak demektir.

Bu saldırıların kadın özgürlük çizgisine olduğunu biliyoruz. Düşman heval Bêrîvan ve tüm YJA Star militanları şahsında özgürlük çizgisini yok etmek istiyor. Fakat özgürlük çizgisi Kürdistan'da artık bir felsefedir, tutumdur, iradedir. Dağlardan şehirlere, Kürdistan'dan ülke dışına kadar her yere dağıtmıştır bu özgürlük çizgisi. Kimse bu çizgiyi sadece askeri saldırılarla ortadan kaldıramaz. Bundan dolayı içinde bulunduğumuz savaşı zaferle sonuçlandıracağız. Bu yüzden Önderliğin fiziki özgürlüğünü sağlama sözümüz var. Bir kez daha heval Bêrîvan Zîlan şahsında tüm Kürdistan şehitlerini minnetle anıyor, anıları önünde saygı ile eğiliyorum.”