'Sessizlik Zinciri' konferansı: Kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür

TJA’nın 'Sessizlik Zinciri' konferansında, kadınların özgürlüğünün toplumun özgürlüğü olduğu ve Abdullah Öcalan'ın paradigmasının her yere yayıldığı belirtildi.

Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Jinên Azad-TJA), "Sessizlik Zinciri: Kadın Siyasi Mahpuslar Etrafındaki Duvarları Yıkmak" başlığıyla düzenlediği ve uluslararası alandan katılımcıların yer aldığı konferans Amed’in Sûr ilçesindeki bir otelde devam ediyor.

Katılımcıların konuşmalarıyla süren konferansta Avrupa Parlamentosu üyesi ve önceki dönem milletvekili Martina Anderson da kadın mücadelesini ve cezaevinde kadınlara yönelik yaklaşımları anlatan bir konuşma yaptı. Martina Anderson, “Siz TJA olarak, ‘kadın özgürleştiğinde toplum da özgürleşir’ düşüncesiyle ataerkilliği doğuran ve sürdüren eşitsiz, hiyerarşik ve şiddet üreten ideolojiye karşı mücadele ediyorsunuz. ‘Demokratik bir toplumda demokratik bir yaşam’ inşa etmek için mücadele ediyorsunuz. Başta zorlu siyasi ortamlarda olmak üzere kadınları etkileyen insan hakları konularını ele alma kararlılığınız bana doğrudan hitap ediyor” dedi.

Martina Anderson, İrlanda’nın yüzlerce yıllık ulusal bağımsızlık mücadelesinde siyasi deneyimler edindiğini aktardı.

Tutsak Kürt siyasetçi Leyla Güven’i açlık grevi döneminde ziyaret ettiğini hatırlatan Martina Anderson, “Bir kez daha cezaevinde olan Leyla'ya dayanışma mesajı gönderiyorum” dedi. Martina Anderson, "Hiç şüphe yok ki biz kadınların ataerkilliği sırtımızdan atmak için yapacak daha çok işi var. Bu konferansa haklı olarak şunu söyleyebiliriz ki, 'kadının özgürlük davası toplumun özgürlüğünün davasıdır, toplumun özgürlük davası da kadının özgürlüğünün davasıdır'. Ayrılamazlar. Ataerkilliği doğuran ve sürdüren eşitsiz, hiyerarşik ve şiddet üreten ideolojiler sona erecek. Çünkü mücadele içindeki kadınlar olarak, çirkin başlarını kaldırdıkları her yerde ve her zaman onlara meydan okumaya devam edeceğiz. Onları hep birlikte toplumdan yok edeceğimiz inancıyla burada duruyorum: Bir gün demokratik bir toplumda kadınların demokratik bir hayat yaşayacağından hiç şüphem yok" dedi.

SAKİNE CANSIZ'IN DİRENİŞİ SELAMLANDI

TJA aktivisti Figen Ekti konuştu. Figen Ekti, “İflasın eşiğinde olan ulus devletlerin Ortadoğu, Kurdistan ve tüm dünya genelinde kendini var etmek için kadın mücadelesine saldırmak için faşizm dalgasını yükselttikleri böylesi bir dönemde, TJA’nın yüzlerce kadını farklı farklı coğrafyada buluşturması gerçekten tarihidir. Bu önümüzdeki mücadele dönemini de aydınlatacaktır" dedi.
Figen Ekti, hem kendi hem de yakınlarının farklı tarihlerde cezaevlerinde kaldığını belirterek, 1993'te 125 kadınla Sivas Cezaevi'nde kaldığını anımsatarak, son tutukluluğunda Sincan Cezaevi’ne gönderildiğini ve yıllar önce birlikte tutuklu kaldıkları kadınlarla 21 yıl sonra yeniden cezaevinde buluştuklarını söyledi.
Cezaevlerinin daha ince yöntemlerle iradeyi teslim alma yerleri olduğuna dikkat çeken Figen Ekti, “1980’li  yıllardan sonra Sakine Cansız'ın Esat Oktay Yıldıran gibi bir insanlıktan nasibini almamış generale karşı söylediği 'Haklı bir davanın militanı olarak ah demeye utandım' sözleri oradaki işkenceye karşı direnişi anlatmaya yeterlidir" dedi.

 'ABDULLAH ÖCALAN'IN PARADİGMASI HER YERE YAYILDI'

Cezaevlerinde konuşulmayan bir gündemin de gözaltı ve tutukluluk sırasında cinsel şiddet ve tecavüz olayları olduğunu vurgulayan Figen Ekti, Garibe Gezer'e yapılanları hatırlattı. Figen Ekti, "Leyla Güven halen cezaevinde. Tecridin sonlandırılması için bedenini açlığa yatırdığında dünyada kadın mücadelesinin nasıl büyüdüğünü gördük. Kadınlar dünyanın her yerinde direniyor. Hem özgürlük saflarında, hem dışarıda, hem sürgünde her yerde direnen ve mücadele eden kadınlar var. Nasıl saldırırlarsa saldırsınlar burada darbe almayan bir direniş ruhumuz var. Bu ruhun yeniden filizlenmesi çok önemlidir" dedi.

 Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın paradigmasında yer alan "Jin, jiyan, azadî" sloganının her yere yayıldığını ifade eden Figen Ekti, "Bu slogan yükseliyorsa 21'inci yüzyılda mücadelenin kazananı ve başaranı kadın özgürlük mücadelesidir" dedi.

 Konferans panellerle devam ediyor.