GÖRÜNTÜLÜ

Sinor Gelawej: Jin Jiyan Azadî serhildanı çıkış yoludur

KJAR Yürütme Konseyi Üyesi Sinor Gelawej, Jin Jiyan Azadî serhildanının kadınlar açısından çıkış yolu olduğunu belirtti.

Doğu Kürdistan Özgür Kadın Topluluğu (KJAR) Yürütme Konseyi Üyesi Sinor Gelawej Rojhilate Kürdistan ve İran'da 2022 yılında Jina Emini'nin katledilmesinin ardından başlayan Jin, Jiyan, Azadî serhildanına ilişkin JIN TV'ye konuştu.

Sinor Gelawej, İran devletinin yaşadığı siyasi, toplumsal, ekonomik krizin sorumlusu olarak halkı gördüğünü ve bunun için de her türlü saldırıyı yaptığını söyledi. Toplumun özellikle de kadınların yaşama katılımını engellediğini, kadınları toplumsal, yaşam ve siyasi alanlardan soyutladığını dile getirdi.

Sinor Gelawej, İran devletinin kadınları izole etmeyi hedeflediğini söylerken, kadın sorununun bir kör düğüme dönüştüğüne de vurgu yaparak, "Bir yandan toplum var olan gücüyle saldırırken, diğer yandan kadınlar buna karşı mücadelesini sürdürüyor" dedi.

Sinor Gelawej, kadınlar açısından 40 yıldır yaşanan toplumsal, siyasal ve ekonomik krizden çıkışın umudunun "Jin, jiyan, azadî" serhildanı olduğuna dikkat çekti, kadınların bundan dolayı serhildana çok güçlü katıldığını belirtti.

Sinor Gelawej, İran devletinin yıllardır muhalifleri bertaraf etmek için, baskılara karşı sesini yükseltenleri bastırmak için provokatör yaftası ile damgalayarak, ezmeye, bastırmaya ve susturmaya çalıştığını da belirtti.

"Yine din rejimin toplum üzerinde kullandığı en büyük silah oluyor" diyen Sinor Gelawej, devletin, "din karşıtlığı" diyerek, her türlü yargılama hakkını da kendinde gördüğünü vurguladı.

'ÖZGÜRLÜĞÜN SESİNİ HER TARAFA DUYURACAĞIZ'

"İran rejimi direnişçiler ve muhaliflerin yükselen özgürlük sesini bastırmak için idam sehpasını her zaman temel bir araç olarak kullanmıştır" diyen Sinor Gelawej, ancak tarihe ya da günümüze bakıldığında toplumun bu baskılar karşısında yılmadığının açıkça görülebildiğine işaret etti.

KJAR ve PJAK'ın, son dönemlerde artan baskı ve idamlara karşı "İdama hayır, özgür yaşama evet" kampanyası başlattığını da hatırlatan Sinor Gelawej, bu kampanya ile yükselen özgürlük sesini her tarafa duyurabilmeyi, mücadeleyi daha geniş kitlelere yaymayı hedeflediklerini söyledi.

Yaşanan tüm baskı ve saldırılara rağmen, kadınlar öncülüğünde toplumun mücadelesinden asla vazgeçmediğini de dile getiren Sinor Gelawej, "Rebêr Apo'nun da söylediği gibi bu yüzyıl kadın özgürlük yüzyılı olacak. Bunun en büyük kanıtı da Rojhilat'ta yaşanan 'Jin, jiyan, azadî' serhildanı olmuştur" diye konuştu.