Taliban 'güzellik salonları'nı da kapatıyor

Taliban hükümeti Afganistan’da bir ay içerisinde "güzellik salonları"nın kapatılması talimatını verdi.

Taliban hükümeti kadınları kamu yaşamından giderek daha fazla uzaklaştırmak için yeni yasaklar getiriyor.

Taliban, Ağustos 2021’de iktidara geldiğinden bu yana kadınlar eğitim kurumları ve kamusa işlerin çoğundan dışladı. Kadınların BM ve uluslararası sivil toplum örgütleri ile çalışması da geniş bir şekilde yasaklandı.

Kadınların parklara, bahçelere, spor salonlarına, hamamlara girmeleri yasaklandığı gibi, aileden bir erkek olmadan seyahat etmeleri yasaklandı. Kadınların, evlerinin dışında başı açık dolaşmaları da alınan yasak kararları arasında yer alıyor.

Bir süreden beridir "güzellik salonları"nın kapatılacağına dair sosyal ağlarda bilgiler dolaşıyordu. Taliban hükümeti, bu bilgileri doğruladı.

"Erdemi Teşvik ve Kötülükleri Önleme” Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Akif Sadık Muhacir, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada "güzellik salonları" için “Kapatıldıklarında, medyaya gerekçesini açıklayacağız” dedi.

Güzellik salonlarının stoklarını tüketebilmeleri için bir ay süre erildi. AFP'ye göre çıkarılan kararnamede, karar Afganistan'ın dini lideri Hibatullah Ahundzade'nin "sözlü talimatına dayanıyor.”

Taliban'ın yeniden iktidara gelmesinden önce, Amerikan ve NATO güçlerinin 20 yıllık işgali sırasında Kabil'de ve büyük Afgan şehirlerinde "güzellik salonları" çoğalmıştı.

Buralar, erkeklerin yokluğunda kadınların buluşması için güvenli yerler olarak görülüyordu. "Güzellik salonları" birçok kadının kendi işini kurmasını da sağlamıştı.

KADINLAR İÇİN DÜNYANIN EN KÖTÜ YERİ

Afganistan özel raportörü Richard Bennett geçen hafta BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunduğu bir raporda, ülkedeki kadın ve kız çocuklarının durumunu "dünyanın en kötülerinden biri" olarak nitelendirmişti.

Bennett, "Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ciddi, sistematik ve kurumsallaşmış ayrımcılık, Taliban ideolojisinin ve gücünün merkezinde yer alıyor" dedi.

Hibatullah Ahundzade, haziran ayı sonlarında ülkede yaşayan kadınların Taliban hükümeti tarafından "baskıdan" kurtarıldığını ve "özgür ve onurlu insan" statülerinin geri verildiğini iddia etmişti.