Tarsus Cezaevi’nden yükselen ses: Gözlerimizin önünde eriyorlar

İşkence ve kötü muameleyle gündeme gelen Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevi birinci ayını geride bıraktı.  

Tarsus T Tipi Kampus Kapalı Cezaevi’nde yaşanan işkence ve dayatmalara karşı üç ayı aşkındır direnişte olan kadın tutsaklar son bir aydır da süresiz dönüşümsüz açlık grevindeler. Tutsakların iletişim, sosyal aktivite, revire çıkma gibi birçok hakları ellerinden alındığı gibi hemen her gün koğuşlar basılarak işkenceye maruz bırakılıyorlar. 13 kadın tutsak tarafından başlatılan grev her geçen gün sayının artması ile genişlerken, Adalet Bakanlığı ve Cezaevi Yönetimi tutsakların taleplerini görmeme konusunda ısrarcı. Buna karşın direnişten taviz vermeyen kadın tutsakların sağlık durumu kötüye gidiyor.

‘ŞİDDET HER GEÇEN GÜN DAHA DA ARTMAKTA’

Tutsakların son sağlık durumuna ilişkin bilgi veren Avukat Azize Kozan, görüşme sağladığı müvekkillerinin durumunun iyi olmadığını ifade etti. Azize Kozan, görüşme sırasındaki izlenimlerini şöyle anlattı: “Çok fazla zayıflamıştı. Sağlığı iyi değildi. Bana aktardığına göre her gün sayım sırasında fiziki şiddete maruz bırakılıyorlar. Bir kadın arkadaşlarının darp edildiğini söyledi. İsmi bize daha ulaşmadı ama orada şiddet tüm hızı ile devam ediyor.”

Aynı muamelenin aile ve avukatlara da yapıldığını belirten Avukat Kozan, “İletişim ve görüş çok katı kurallarla gerçekleşiyor. Biz avukatlar olarak gerçekten bu durumu çok ciddi ve kaygı verici buluyoruz. Şiddet her geçen gün daha da artmakta ve sağlık durumları da kötüye gidiyor" dedi.

‘TALEPLERİN KABUL EDİLMESİ GEREKİR’

Tarsus Cezaevi'nde tutsak olan kardeşinin haftalık telefon görüşünde söylediklerini aktaran Zelal Dağ ise kardeşinin, "Arkadaşlarımız gözlerimizin önünde eriyor ve bir şey elimizden gelmiyor. Taleplerin kabul edilmesi gerekir” dediğini aktardı.

‘GREVDEKİ ARKADAŞLARDA RAHATSIZLIKLAR ARTTI’

Zelal Dağ, kız kardeşinin bir ayı geçen açlık grevindeki arkadaşların sağlık durumuna ilişkin verdiği bilgileri şöyle aktardı: “Grevdeki arkadaşlarda rahatsızlıklar arttı. Gelen sağlık ekipleri ‘gerçekten yemek yemiyor musunuz’ diyerek alay ediyor.”

Dağ, herkesi cezaevlerine ses vermeye çağırarak, “Biz aileler olarak tutsakların taleplerinin çok insanı olduğunu düşünüyoruz. Cezaevi yönetiminin bu konuda bir an önce adım atmasını ve grevin son bulmasını istiyoruz. Her geçen gün koşullar daha kötüye gidiyor. Tutsaklalar çok karalılar ve asla talepler karşılaşmadan eylemden vaaz vazgeçmeyecekler. Biz aileler de kamuoyundan duyarlılık bekliyoruz " dedi.

Tutsakların talepleri ise şöyle:

* İmralı ve genel cezaevleri koşullarının düzeltilmesi.

* Tutukluların cezaevi yönetimi ile doğrudan irtibata geçmesi için kendi aralarında belirledikleri temsilciliğin tanınması.

* Cezaevine giren tutuklulara çıplak arama uygulamasının kaldırılması.

* Tutukluların iç görüş, iç posta ve sosyal etkinliklerinin çoğaltılması.

* Kapalı görüşlerine gelen aile yakınlarının T.C. numarası ile belirtilen kod numarası uygulamasının son bulması.