Tecavüzü ihbar etmeyen görgü tanıklarına cezai suçlama yöneltilebilir mi?

Yetkililer, geçen hafta Philadelphia'da bir banliyö treninde tecavüze uğrayan bir kadına yardım etmeyen seyircilerin cezai suçlamalarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

ABD’de geçen hafta Philadelphia yakınlarında trende Fiston Ngoy adlı bir erkek, bir kadına 40 dakikadan fazla bir süre boyunca tecavüz etti ve hiçbir yolcu tepki göstermedi. Ne müdahale eden oldu ne de polisi veya acil servislere haber verme zahmetinde bulundu. Halbuki görüntü kayıtları, toplu olarak bir şeyler yapmak için müdahale edebilecek kadar insan olduğunu gösteriyor.

Cinsel saldırıyla suçlanan 35 yaşındaki Fiston Ngoy, 180 bin dolarlık kefaletini ödemeyince hapishaneye gönderildi. Ancak tanıkların pasifliği şok etkisi yarattı.

Olayın meydana geldiği sırada vagonda kaç yolcunun olduğu bilinmiyor.

Soruşturma müfettişleri, ayrıca, bazı görgü tanıklarının saldırı gerçekleşirken filme alıp almadığını da araştırıyor.

Yukarı Darby Polis Departmanı şefi Timothy Bernhardt, bu konuda şüpheleri olduğunu dile getirerek, olayı kaydetmeleri halinde yardım etmeyen görgü tanıklarının cezai suçlamalarla karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

Polis, tanıkların hangi suçlamalarla karşı karşıya kalabileceğini belirtmezken, saldırıyı gören ancak yardım etmeyenlere karşı suçlamada bulunmanın çok zor olacağını söyledi.

ABD eyaletinde seyircilerin, ebeveynler, bakıcılar, öğretmenler veya polis memurları gibi "özel bir görevleri" olmadıkça, müdahale etme veya yardım etme konusunda yasal bir zorunluluğu yok.

Hukuk profesörleri ise, çekim eyleminin suç üzerinde bir etkisi olduğunun veya suçluyu teşvik ettiğinin tespit edilmesi durumunda, savcıların suçları filme alan görgü tanıkları hakkında suç duyurusunda bulunmalarının mümkün olduğunu - ancak pek olası olmadığını söylüyor.