GÖRÜNTÜLÜ

'Tîrêjên Rojê’ kampanyasına BM önünde start verildi

TJK-E’nin "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm' hamlesi kapsamında başlattığı “Tîrêjên Rojê” kampanyasının 12 Ekim’e kadar aralıksız devam edeceği belirtilerek, sahiplenme çağrısı yapıldı.

"Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm' hamlesi kapsamında Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin (TJK-E) 2 Eylül'de başlattığı 'Tîrêjên Rojê’ Kampanyası, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde kamuoyuna deklare edildi.

İsviçre Kürt Kadınlar Birliği'nin (YJK-S) çağrısına cevap veren kadınlar, Cenevre kentinde bulunan BM Ofisi'nin yer aldığı Nations meydanında bir araya geldi. Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Avrupa Konseyi ile Avrupa Parlamentosu'nun tecrit karşısındaki tutumları, “üç maymun”un temsil edildiği pankartlarla teşhir edildi.

Basın açıklaması, işgalci Türk devletinin 23 Ağustos’ta Sîlemanî’de Silahlı İnsansız Hava Araçlarıyla (SİHA) katlettiği gazeteciler Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardından başladı.

YJK-S adına basın açıklamasını Helin Sağlam Fransızca okudu. Helin Sağlam, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın İmralı’da verdiği direnişe dikkat çekerek, Abdullah Öcalan'ın kapitalist moderniteye alternatif olarak kadın özgürlükçü, ekolojik ve demokratik yaşam modelini öne sürdüğünü ve bu nedenle 25 yılı aşkın bir süredir mutlak tecrit altında olduğunu söyledi.

Helin Sağlam, devamla şunları söyledi: "Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü, Kürt sorununun barışçıl çözümü, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve bölge barışı açısından hayati önemdedir. Abdullah Öcalan, şiddete ve çatışmalara karşı müzakere ve diyalog yolundan yana politikalar üretiyor. Ataerkil baskıya karşı kadınların öncü olduğu yaşam modelini savunurken dünyadaki kadın hareketlerine ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Demokratik Konfederalizm felsefesi, yaşam biçimi olarak doğaya, topluma ve doğrudan demokrasiye dayalı bir dünya vizyonu sunmaktadır. Bu vizyon, Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşanılır kılındı. Tüm bu sebeplerden ötürü başta CPT, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu, BM ve tüm yetkili kurum ve kuruluşlara çağrımızı yeniliyoruz. Kendi yasalarınızı uygulayın, Türk devletinin kendi yasalarını uygulaması için baskı ve diyalog yoluna gidin. Türk devletinin insan haklarına ve uluslararası normlara saygı gösterilmesini garanti altına alın.”

Helin Sağlam’ın açıklaması sonrası YJK-S sözcüsü Selma Sürer bir konuşma yaptı. 'Tîrêjên Rojê’ kampanyasına ilişkin bilgilendirmede bulunan Selma Sürer, bu kampanyanın kapitalist sistemin yaratmış olduğu tüm karanlıklara ışık olarak tüm insanlık için, kadınlar ve doğa için kurtuluş imkanı olduğunu ifade etti.

Kampanyanın 12 Ekim'e kadar eylem ve etkinliklerle aralıksız devam edeceğini söyleyen Selma Sürer, başta Kürt kadınları olmak üzere demokrasiden yana tüm kadınları, kampanyaya sahip çıkmaya çağırdı.

Ardından YJK-S üyeleri kısa bir skeç oynadı. Kadınlar daha sonra 25 Ocak 2021'den bu yana BM Ofisi önünde Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebiyle her çarşamba düzenlenen oturma eyleminin yapıldığı çadırı ziyaret etti.