TJA'dan tecavüze karşı iki kentte eylem

TJA, Gercüş’teki tecavüze karşı Şırnak ve Hakkari'de basın açıklamaları yaptı. Açıklamalarda, Kürdistan'da devletin bir politika olarak tecavüze başvurduğu belirtildi.

Batman’ın Gercüş ilçesinde bir çocuğun aralarında Türk asker, polis ve korucuların olduğu 27 kişi tarafından tecavüze uğramasına ilişkin Şırnak ve Hakkari’de basın açıklamaları yapıldı.

Tevgera Jinên Azad (TJA) Şırnak bileşenleri öncülüğünde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü önündeki basın açıklamasına HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve HDP Kadın Meclisi üyeleri katıldı. Kadınlar adına açıklamayı HDP Şırnak Merkez İlçe Eşbaşkanı Zeynep Salğucak okudu.

Salğucak, Kürdistan'da onlarca kez devlet güçleri tarafından yapılan istismar vakalarının tespit edildiğini söyledi. Salğucak, bu saldırıların cezasızlıkla sonuçlandığına dikkat çekti.

Salğucak, şunları söyledi:

"Özellikle Kürdistan’da yıllardır uygulanan özel savaş politikasının bir parçası olan taciz ve tecavüz kültürü, savaş süreçleri çetinleştiği zamanlarda taciz ve tecavüz vakaları da artmaktadır.

Biz kadına yönelik şiddet, istismar dosyalarında, üniformalılar başta olmak üzere erkeklerin işin içine karıştığı bu tür olayların üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz. Suçluların aklanmasına izin vermeyeceğiz."

Zeynep Salğucak, son olarak Cizre’de B.E. isimli müdür yardımcısının geçtiğimiz yıl birçok öğrenciyi cinsel saldırıda bulunduğunu hatırlatarak, 10 Aralık günü görülecek duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

HAKKARİ

Hakkari’de de TJA bileşenleri Gercüş’teki tecavüze karşı HDP İl Örgütü önünde açıklama yaptı. Eylemde “Bilmek hakkımız hesap vermek göreviniz” yazılı pankart açılırken, “Tecavüzcüyü koruma aklama yargıla”, “Çocuk susar sen susma” yazılı dövizler taşındı. Açıklamayı katılımcılar adına HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven yaptı.

Kürdistan ve Türkiye illerinde tecavüzün kültür haline geldiğini ve faillerin cezasızlık politikaları ile ödüllendirildiğini belirten Seven, “Kürt illerinde taciz ve tecavüzün cezası hukuki bağlamda yok ediliyor. Olayın içinde olanlar açığa çıkarılması gerekirken olayı haber yapan kadın muhabirlerin önü kesilerek ‘Neden buradasınız, neyi araştırıyorsunuz’ gibi soralar yöneltiliyor. Fiziki takibe alınıyorlar. Jin News’in haberine erişim engeli getiriliyor. 8 ay boyunca tecavüz edenlerin soruşturulması nedense cezai bir yaptırımla sonuçlanmaması başlı başına bir suça ortak olmaktır” dedi.