TJA konferansı sona erdi: Zinciri kadınlar kıracak

Amed’de gerçekleştirilen “Sessizlik Zinciri” konferansının kapanış konuşmasını yapan TJA’lı Gülbahar Alpsoy, “Zincirleri kıracak olan kadınlardır, kadın vicdani ahlakı ve adaletidir. Kadınlar birlikte bunu başarabilir" dedi.

Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Jinên Azad-TJA) "Sessizlik Zinciri: Kadın Siyasi Mahpuslar Etrafındaki Duvarları Yıkmak" başlığıyla düzenlediği konferans, ikinci gününde gerçekleştirilen atölyelerin ardından sona erdi.

Birlikte nasıl ilerleyebiliriz?” başlığıyla düzenlenen kapanış forumunda Dr. Shahrzad Mojab’ın “Diyalogdan Eyleme: Kadın siyasi mahpuslar için işbirliği stratejileri geliştirmek, somut ve ölçülebilir planlar oluşturmak” başlıklı sunum yaptı. 

Konferansa online bağlanan Shahrzad Mojab, İran cezaevlerinde kadın tutsaklara yapılan şiddetlere dikkati çekti.

Cinsel şiddetin özellikle kadınlar üzerinde işkence sistemi olarak kullanıldığına işaret eden Shahrzad Mojab, “Politik gündeme baktığımızda hepimiz bundan sorumluyuz. Bunlara sessiz kalınmaması gerekiyor, bu sessizlik zincirini kırmak gerekiyor. Bunları belgelemek, arşivlemek gerekiyor. Uluslararası alanlara taşımak yerel anlamda büyük önem taşıyor. Bunların dönüşmesi gerekiyor. Amacım bu hikayeleri anlatırken, işkencelere ve hayatta kalmalarına dikkat çekmek. Kültürel bir yorumlamanın dışına çıkıp, Türkiye ve İran’ın baskıcı saldırılarına dikkat çekilmeli. Dayanışma içinde birlik haline gelmek gerekiyor” diye konuştu. 

‘KÜRESEL CEZALANDIRMANIN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ’

Devletin şiddeti manipüle ettiğini söyleyen Shahrzad Mojab, “Cezaevleri gerçek hikâyelerdir. Bildiğiniz gibi bazı baskılar ve başkaldırılar mevcut. İran’da bu şekilde devrim gerçekleşti, kendi yenilgisinin tohumlarını taşıyarak doğdu. Hapishane dışında kalmış olmama rağmen devletin şiddetinden azat değilim, hapishane dışında olursanız, nerede olursanız olun bir sorumluluğunuz oluyor. Küresel cezalandırmanın önüne geçmemiz gerekiyor” dedi. 

‘FAŞİST OYUNLAR OYNANIYOR’

Ortadoğu’da inanılmaz sayıda siyasi kadın tutsağın olduğunu kaydeden Shahrzad Mojab, “Hepimiz doğrudan kurallara ve sosyal normlara karşı çıkmalıyız, çünkü bunlar kadınların haklarını çiğniyor. Milliyetçi, kapitalist emperyalist güçler, faşist oyunlar oynuyor. Sadece yok etmeyi yaratan platformlar meydana getirildi. Kürtlerin Suriye ve Türkiye’deki yaşamlarından bahsediyorum. Kadınlar ‘seks işçisi’ olarak satılıyor, bakım emeğine hapsediliyor, birçok kadın engelli hale getiriliyor. İnsanların çoğunluğu tamamen yaşamlarından ediniliyorlar. Yaşam hakları ellerinden alınıyor. Halihazırdaki savaşlar medeniyetler savaşıdır. Savaş politikası da tahakküme hizmet ediyor” diye belirtti. 

Uluslararası sessizliklerin devam ettiğine ve dayanışmanın eksikliğine de işaret eden Shahrzad Mojab, “2018 yılında çok önemli bir rapor yayınlandı. Ortadoğu’daki siyasi tutsakların durumuyla alakalıydı, ‘sessiz kırım’ adı verildi. Siyasi tutukluların sayısının arttığı, bölgedeki baskının arttığı söyleniyor. Devleti eleştirdiklerinden dolayı arttı. Hepimiz açısından alarm verici bir durum bu. Suriye’de şu anda bir iç savaşın sonucu olarak yaklaşık 118 bin birey tutuklandı, zorla kaybedildi ve sürekli olarak da hakları çiğnendi. Korkunç koşullarda yaşamaya mahkûm edildi. Mısır’da yaklaşık 60 bin siyasi tutuklunun olduğu söyleniyor. İsrail’de yaklaşık 10 bin tutuklunun olduğunu biliyoruz. İran’da aktivistler üzerinde inanılmaz bir baskı var, hapishanedeki insanlar ‘jin jiyan azadî’ protestolarında inanılmaz bir baskı gördüler. Siyasi tutsakların arasında Kürtlerin oranı çok yüksek; yüzde 40” ifadelerini kullandı. 

‘TÜM SİYASİ TUTSAKLAR ÖZGÜRLEŞMELİ’

Kadınların mücadelesinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Shahrzad Mojab, sözlerini şöyle tamamladı: “Burada her siyasi tutsağın özgürleşmesi önemli bir slogan. Bu şu anlama geliyor, bu talep sadece buradaki hapishane sisteminin kaldırılmasıyla ilgili değil, otoriter rejimlerin ortadan kaldırılmasıyla ilgili bir şey. ‘Kadın yaşam özgürlük’ sloganın içeriği de bu. Tüm siyasi tutsakların özgürleşmesi ve uluslararası kurumların dayanışması için kurulan önemli bir platform.”

Mojab’ın sunumu, soru cevap ile son buldu. 

‘KADINLARIN POLİTİKASI BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜDÜR’

Sunumun ardından kapanış konuşması gerçekleştirildi. Sunumu yapan, TJA’lı Gülbahar Alpsoy, “Bu konferans sadece deneyim aktarımı değildi, bu deneyimlerin belli bir örgütlülüğe kavuşması anlam bulacaktır. Bununla bağlantılı gerçekleştirilen 4 atölyede belki de yaşadıklarımızı örgütlülüğe evrilmemizin önemli bir adımı olacaktır” dedi.

Kadınların her zaman birlikte güçlü olduğunu söyleyen Alpsoy, “Sınırları egemenler ve devletler kurdu. Sınırları kuranlar aynı zamanda renklere, dillere göre inançları ayırdı, böl parçala yönet mantığıyla insanları birbirlerinden ayırdı. Kadınların esas politikası birleştirici gücüdür. Kadınlar demokratik ulus perspektifiyle yeniden inşa felsefesine de sahip” şeklinde konuştu.  

‘İMRALI TECRİDİ KIRILIRSA TOPLUM NEFES ALIR’

Savaşı başlatanın devlet olduğunu ifade eden Gülbahar Alpsoy, şöyle devam etti:  “Acı çekenleri de kadınlar ve çocuklar olur. Şu saniyelerde de Rojava’ya saldırılar var, bu saldırılar Kürt kazanımlarına müdahaledir. Kadınlar olarak savaşa, işgallere dur diyecek kadınların kendisidir. Bu saldırılara karşı politika üretmesi çok önemlidir. Sessizlik zinciri dediğimiz konferansımız işkence hak ihlalleri en çok da şu an yürütülen tecrit politikalarına karşı yürütülen bir konferanstı. Zindanlarda toplumun tüm yaşam alanlarında tüm saldırıları kıracaksak her şeyden önce İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi iyi anlamak ve bu tecridi kırmaya dönük örgütlülüğü açığa çıkartmak gerekir. Tecrit her geçen gün daha da derinleşiyor oradan başlayan tecrit toplumun tüm yaşam alanlarını etkiliyor ve soluk alamaz bir duruma getirmiş durumda. Toplumun nefes almaya ihtiyacı var. Bu nefes alma da İmralı’daki tecridin kırılmasıyla gerçekleşecektir. Biz Kürt Kadın Hareketi olarak hiçbir zaman hakikatten kaçmadık.”

SESSİZLİK ZİNCİRLERİNİ KADINLAR KIRACAK

Sessizlik zincirlerini kıracak olanın kadınlar olduğunu söyleyen Alpsoy, “Hakikatin kendisi ateşten bir gömlektir. Hakikatleri açığa çıkaran giydiğimiz ateşten gömleklerdir. Her ne kadar egemenler bizi karanlıkta tutmak istese de biz bu karanlıkta kalmayacağız. Zincirleri kıracak olan kadınlardır, kadın vicdani ahlakı ve adaletidir. Kadınlar birlikte bunu başarabilir. Hangi ülkede yaşadığımızın bir önemi yok” dedi.