TJK-E: ‘İdama hayır, özgür yaşama evet’ diyoruz

TJK-E Koordinasyonu, Jîna Emînî’nin katledilmesinin 2. yıl dönümü dolayısıyla "İdama Hayır, Özgür Yaşama Evet" şiarı ile düzenleyecekleri eylemlerin takvimini açıkladı, güçlü katılım çağrısı yaptı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Koordinasyonu, İran’da "Ahlak Polisleri"nce gözaltına alınan Jîna Emînî’nin karakolda işkenceyle katledilmesinin ardından “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla gerçekleştirilen serhıldanlara ilişkin yazılı açıklama yaptı ve 2. yıl dönümü dolayısıyla yapacakları eylemlerin takvimini açıkladı.

Açıklama şöyle:

Ataerkil sistem ve onun ete kemiğe bürünmüş yapısı olan ulus-devletler kadın üzerinde  sistematik olarak 'baskılama, yönetme ve dize getiremediklerini yok ederek' rollerini uygulamaya devam etmektedirler. Kadınları eve kapatarak sosyal, siyasal, kültürel anlamda görünmez kılmış, kendi normları doğrultusunda kadını biçime sokarak özgürlüğünün sınırlarını belirlemeye çalışmışlardır. Kadınları “yasak, ayıp, günah” çeperleri içinde kuşatan bu sistemler kadının şahsında toplumsallaşmayı ortadan kaldırarak "itaat et- iyi yaşa" algısını halklara dikte ettirmektedir. Bir devlet geleneği olan bu politikalara karşı örgütlü kadınlar öz savunmasını gün geçtikçe büyüterek halkların mücadelesine öncülük etmiştir. 2 yıl önce Jîna (Mahsa) Emînî'nin İran'da ahlak polisleri tarafından katledilmesi kadınları sokağa dökmüş ve İran rejimin uygulamalarına karşı büyük bir serhıldan süreci başlatmıştır. Rojhilat Kürdistan’ı ve İran’da başlayan bu direniş, dalga dalga tüm dünyaya yayılmış, Rêber Apo' nun "Jin, Jiyan, Azadî" felsefesi evrenselleşerek her dilden kadının mücadelesinin özgürlük parolası olmuştur. 21. yüzyıla damgasını vuran “Jin, Jiyan, Azadî" serhıldanları kadın özgürlük mücadelesinin hem  küresel düzeyde yarattığı büyük etkinin bir ifadesi olmuş, hem de kadınların ortak mücadelesinin toplumsal mücadeledeki rolünü  bir kez daha göstermiştir. Bu anlamıyla “Jin, Jiyan, Azadî" serhıldanları tarihin onurlu sayfalarında şimdiden yerini almıştır.

Rojhilat Kürdistan’ı ve İran’da kadınların öncülüğünde aylarca süren halk direnişini bastırabilmek için devlet bütün hukuksuz ve insanlık dışı yollara başvurmuş, kitlelerin üstüne kurşun yağdırarak yüzlerce kişiye katletmiş, binlerce kişiye ise işkenceler etmiş, tutuklamıştır. Zindanlarda tutsak edilen binlerce insan ve özellikle kadınlar son iki yıldır işkencelere maruz bırakılarak idam ile cezalandırılmaktadır. 

‘MÜCADELEMİZİ DAHA DA BÜYÜTECEĞİZ’

Rejim, kadın mücadelesinin gücünü görerek, kadınların özgürlük ve kimlik mücadelesine karşı insanlık dışı uygulamalarla karşılık vermektedir. Tutuklu bulunan Gazeteci ve Kadın Hakları  Savunucusu Pexşan Ezîzî ile İşçi hakları savunucusu Şerîfe Muhammedî’ye verilen idam cezaları da bunun bir sonucudur. Uluslararası birçok kurum ve sivil toplum örgütü tarafından şiddetle kınanan bu karara karşı KJAR'ın öncülüğünü yaptığı "İdama Hayır, Özgür Yaşama Evet" şiarıyla başlatılan kampanya, bu anlamda içinden geçtiğimiz dönem açısından büyük bir önem taşımaktadır.  

"İdama Hayır, Özgür Yaşama Evet" şiarıyla şimdiye kadar birçok eylem, imza kampanyası ve etkinlikler düzenlendi. Biz TJK-E'li kadınlar da emek,  adalet ve kadın hakları savunucusu olan kadınları yalnız bırakmayacağımızı bir kez daha belirtiyor, verilen bu kararın karşısında mücadelemizi daha da büyüteceğiz diyoruz. Uluslararası kurumlara ve insan hakları savunucularına çağrıda bulunarak bir an önce harekete geçmeleri gerektiğini belirtiyoruz.

Bu temelde bir kez daha Jîna Emînî şahsında erkek-devlet eliyle katledilen tüm kadınları sevgi ve saygıyla anıyor, "İdama Hayır, Özgür Yaşama Evet" diyoruz. Başta kadınlar olmak üzere tüm halkımızı, Avrupa’nın birçok şehrinde 12-16 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan eylemlere katılmaya çağırıyoruz.

Jîna Emînî'nin katledilmesinin 2. yıl dönümünde " İdama Hayır, Özgür Yaşama Evet" şiarı ile düzenlenecek eylemlerin takvimi ise şöyle açıklandı.

12.09.2024 EYLEMLERİ

München

Saat: 16.00

Yer: Karlsplatz/Stachus

13.09.2024 EYLEMLERİ 

İSVİÇRE

Saat: 17:30

Yer: Rathaus Zürich

Limmatquai 55

ALMANYA

Aurich/Oldenburg 

Saat: 15.00

Yer:  Marktplatz 

Hamburg

Saat: 17.00

Mercado'nun önü

 

Kiel

Saat: 16.00

Yer: Europaplatz

14.09.2024 EYLEMLERİ

ALMANYA 

Bremen

Saat:15.00

Yer: Domshof 

 

Hamburg

Saat: 18.00

Yer: Altonerstr. 63

 

Hannover

Forum

Saat: 12.30

Yer: Am Kina Mahsa Amini Platz

 

Münster

Saat: 12.00

Yer: Hauptbahnhof

 

Köln

Seminer/KJAR ve İran kadın gurupları 

Saat:14.00

Yer: Allerwelthaus/ Geisel Str. 3-5

 

Berlin

Saat: 17.00

Yer: Hermannplatz

 

Frankfurt

Saat: 14.00

Yer: An der Hauptwache

 

Düsseldorf

Saat: 14.00

Yer: DGB-Haus/

Friedrich -Ebert-Str.

NORVEÇ

Oslo

Saat: 14.00

Yer: Dış işler Bakanlığı önünde

İSVEÇ

Stockholm

Saat: 14.00

Yer: Norrabantorget 

İSVEÇ

Helsingborg

Saat: 17.00

Yer: Stortorgett

BELÇİKA 

Brüksel 

Saat: 14.00

Yer: İran konsolosluğun önü

HOLLANDA 

Amsterdam

Saat: 13.00

Yer: Amsterdam Beursplein

İTALYA 

Venezia

Saat: 16.30

Yer: Piazza XXVII OTTOBRE davanti a COİN Mestre

15.09.2024 EYLEMLERİ

FRANSA

Paris

Saat: 14:00

Yer: Place De La Bastille a L’Hotel De Ville

16.09.2024 EYLEMLERİ

ALMANYA 

Stuttgart 

Saat: 17.00

Yer: Herzog -Christoph-Denkmal/Schlossplatz

FİNLANDİYA

Helsinki

Saat: 16.30

Yer: Narinkkatori, Kamppi

İNGİLTERE 

London

Saat: 14.00

Yer: 16 Princes Gaye, London SW7 1PT