TJK-E Lavrio’da mülteci Kürt kadınının katledilmesini kınadı

TJK-E yönetimi, Yunanistan’ın Lavrio kentinde, Rojavalı bir Kürt kadının eşi tarafından çocuklarının gözleri önünde katledilmesini şiddetle kınadı.

Yazılı bir açıklama yapan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) yönetimi, “Rojava’ya yönelik Türkiye-Daiş ortaklığında gerçekleştirilen saldırılar sonucunda iki yıl önce yerini, yurdunu bırakıp çıkmak zorunda kalan Rojavalı Kürt mülteci Evin Ekrem, Yunanistan’ın Lavrio kampında eşi tarafından çocuklarının gözü önünde vahşice katledilmesini, cinayeti işleyen katili, katilleri koruyan devlet sistemini şiddetle kınıyoruz!” dedi.

TJK-E açıklamasında şunlar ifade edildi: “Günümüzde kadına dönük şiddeti toplumsal cinsiyetçiliğin beslediği gericilik temsil ettiği gibi bu şiddetin en örgütlü halini ise devlet ve iktidar temsil etmektedir. Bir taraftan kadınların özgürlük mücadelesini engellemek için, sokak ve ev içi faşizmi beslenmekte, kadınların günlük olarak şiddet görmesi ve öldürülmesinden ise hiç bir şekilde rahatsızlık duyulmamakta, aksine teşvik edilmektedir.

Kadın katliamları salt aile ve kamusal alanda yaşanmamakta, bilakis devletler bu cinsel faşizmin öncülüğünü yapmaktadır. Şiddet sarmalı sadece kadına dönük yaşanmamakta, kadın şahsında tüm toplum ve mekanizmalar bu şiddet çarkına çekilmektedir.

Kadına yönelik şiddet, tüm dünya kadınlarının temel sorun ve gündemi. Bu sorunu aşabilmek için de kadınların dil, din, ırk, etnik ayrımları bir tarafa bırakarak, bir araya gelmesi ve ayağa kalkması gerekiyor. Kadın cinayetleri artık bir cinskırımıdır. Bunun için daha çok örgütlü mücadeleye ihtiyaç var. Kadınlar örgütlü mücadele de birlik oldukça bu sorun aşılabilir.

Erkek egemenliğinin ve Devlet iktidarının şiddet ve katliam kültürüne karşı başta erkekler-kadınlar olmak üzere tüm toplumu kadın katliamlarına “dur” demeye, sesini yükseltmeye çağırıyor ve diyoruz ki; Kadınlar! Özgürce yaşamak için Ayağa Kalkalım!”

Cinayet 29 Ocak günü saat 20.00 sıralarında Lavrio kentinde polis karakolu binasının mültecilerin barınmak için kullandığı üst katında gerçekleşmişti. Rojavalı Kürt mülteci kadın Evin Ekrem Ali (35) eşi Behzat Ali tarafından bıçaklanarak katledilmişti. Vahşi cinayetin ardından kaçan katil zanlısı, Kürt mülteciler ve polis tarafından üç saat boyunca yapılan aramalar sonucunda yakalanmıştı. Katledilen Qamişlolu Evin Ekrem Ali, yaklaşık iki yıl önce Yunanistan’a ailesi ile gelmiş ve dört çocuk annesiydi.