Fransa’da DAİŞ emirinin eski eşine ‘soykırım’ suçlaması

DAİŞ çetelerinin dış operasyonlar hücresinin kurucularından birinin eski eşi Sonia M., Êzidî bir kız çocuğununu köleleştirdiğinden şüphe ediliyor. Sonia M. soykırım suçlamasından yargılanıyor.

AFP'nin davaya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre bir soruşturma hakimi, Suriye'den “dönen” ve DAİŞ’in emirlerinden birinin eski eşi olan Sonia M'nin soykırım ve insanlığa karşı suçlardan yargılanmasına karar verdi. 

Fransa'nın güneyinde doğan 35 yaşındaki kadının, DAİŞ’in dış operasyonlar hücresinin kurucularından biri olarak kabul edilen eski kocası Abdülnasır Benyusef ile birlikte yaşadığı 2015 baharında Suriye'de Êzidî bir  kız çocuğun köleleştirdiğinden şüpheleniliyor. Benyusef'in soykırım ve insanlığa karşı suçlardan yargılanmasına da karar verildi. Her ne kadar öldüğü varsayılsa da, hakkında tutuklama emri çıkarıldı.

AFP'ye göre iddianamede, eski çiftin özel olarak oluşturulmuş bir ağır ceza mahkemesinde kölelik, hapis, işkence, tecavüz veya tecavüze suç ortaklığı, Êzidîlere karşı işlenen zulüm ve insanlık dışı eylemlerden yargılanmasına karar verildi. 

Suriye'den döndükten sonra hapsedilen bu kadın, terör suçlarından yargılandığı davalarda tanıklık etmişti. 

Eski kocası Benyusef hakkındaki soruşturmalar özellikle, Abdülnasır Benyusef tarafından satın alındığında 16 yaşında olan ve şu anda 25 yaşında olan Êzidî bir kadının ifadesine dayanıyor.

Êzidî kadın, 2015 baharında Suriye'de bir aydan fazla bir süre alıkonulduğunu ve Sonia M'nin izni olmadan bir şey içemediğini, yiyemediğini ve duş alamadığını belirtiyor. Ayrıca Sonia M'yi kendisine şiddet uygulamaklar ve kocasının kendisine tecavüz ettiğini bilmekle suçluyor. Hakim, Sonia M'nin insanlığa karşı işlenen bir suç olarak tecavüze yardım ve yataklık etmekten de yargılanmasına karar verdi.