Diyarbakır Cezaevi Katliamı davasında cezasızlık onaylandı

Yargıtay, 1996 yılında Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 10 tutuklunun sopa ve demir çubuklarla katledildiği "Diyarbakır Cezaevi Katliamı" davasında yerel mahkemenin verdiği zaman aşımı kararını onadı.

Karar, yaklaşık 28 yıldır süren ve üç kez Yargıtay'dan dönen davanın cezasızlıkla kapanmasına neden oldu.

24 Eylül 1996'da tutukluların demir çubuk ve sopalarla dövülerek katledilmesinin ardından açılan davada, aralarında asker, polis ve cezaevi görevlilerinin bulunduğu 89 sanık yargılandı. 

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 2019 yılında zaman aşımı nedeniyle davanın düşmesine karar verdi. Yargıtay, yerel mahkemenin bu kararını hukuka uygun buldu.

Mağdur avukatları, kararı hukuka aykırı buldukları için temyize gitmiş, ancak Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını oy çokluğuyla onayladı. 

Muhalif kalan bir Yargıtay üyesi, sanıkların eylemlerinin görevleri gereği mi yapıldığı konusunda daha detaylı bir inceleme yapılması gerektiğini belirtti. 

Bu karar, 10 tutuklunun ölümüne neden olan sanıkların cezasız kalmasına yol açarken, mağdur avukatları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuş ve Türkiye, AİHM tarafından 798 bin Euro tazminata mahkum edilmişti.