Evin Cezaevi’ndeki 48 kadın tutsak açlık grevine giriyor

İran’ın başkenti Tahran’da işkencesiyle ünlü Evin Cezaevi’ndeki 48 siyasi kadın tutsağın idam cezalarına karşı açlık grevi yapacağı bildirildi.

Nujinha haberine göre Evin Cezaevi’ndeki 48 siyasi kadın tutsak, artan idam cezalarına karşı bu gece saat 22: 00’de açlık açlık grevine başlayacak. 

Grevin 25 Eylül gecesi saat 22:00’ye kadar süreceği belirtildi.

TAM BİR CİNAYET MAKİNESİ

İran’da idam edilenlerin sayısı 2015 yılından bu yana en yüksek seviyesinde bulunuyor.  Hakkında idam cezası verilenler arasında gazeteciler, insan hakları savunucuları, protesto eylemlerine katılanlar ve siyasi aktivistler de var. 

Uluslararası Af Örgütü’ne göre 2023'teki idam sayısı 2015'ten bu yana görülen en yüksek seviyesine çıkarken, 2022'ye kıyasla %48, 2021'e kıyasla ise %172'lik bir artış var.

Örgüt, 4 Nisan günü yayınladığı yeni bir araştırma raporunda, 2023 yılında en az 853 infaz gerçekleştiğini bildirmişti. Uluslararası Af Örgütü tarafından kaydedilen rakamlar asgari tahminlerden oluşuyor, gerçek infaz sayısının daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. 

Bu infaz dalgası İran'da 2024 yılının başından beri de hız kesmeden sürüyor. Ağustos ayında sadece bir günde 29 kişi idam edildi. Sivil toplum örgütlerin İran devletinin “gerçek bir cinayet makinesine” dönüştüğü tepkisinde bulunuyor.  

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Diana Eltahawy'e göre İran İslam Cumhuriyeti “ölüm cezasını halk arasında korku yaymak için bir siyasi baskı aracı olarak kullanıyor.”