YJAD’dan 8 Mart mesajı: Jin jiyan azadî özümüz, mücadele ikrarımızdır

Demokratik Alevi Kadınlar Birliği, demokratik, özgür, eşit, adil bir yaşamı sağlayıncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğini vurgulayarak, “Jin jiyan azadî, özümüz; kadın mücadelesinde ısrar, ikrar ve inancımızdır” dedi.

Demokratik Ailevi Kadınlar Birliği (YJAD), yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda, “toplumsallaşan tecrit, basta inanç ve etnik kimliklerimize karşı azgınca yürütülen cinsiyetçi, dinci ve milliyetçiliğe karşı” mücadele edeceklerini belirtti.

YJAD’ın mesajı şöyle:

“Yaşatmak ve yaşamak ilkeleri, Alevilik felsefesinin esaslarındandır. Jin jiyan azadî de kadının mücadele gerekçesidir. Bu temel iki vazgeçilmez ilke, özü sözü doğruluktan yana olmayı bizlere gösteriyor.

Bizler inanç günlerimizin en değerlisi Xizir ayının coşku ve heyecanını geride bırakırken 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü de coşku ve heyecanla karşılamaktayız. Yüzlerce yıllardır tarih sayfalarında kadın sömürüsü 8 Martlarla anlam bulsa da, kadının erkek egemen zihniyete, patriarkaya karşı direnişi, bin yılları kapsayan bir mücadele ve direnişin adıdır.

Savaşlarda ganimet ve takas aracı, inançlarda ve kültürde taşıyıcı, koruyucu ama görünmezlik verilendir. Emekte sömürülen, piyasacıların ucuz ve görünmez kıldığı emektir. Aileden emeğiyle, bedeniyle, ruhuyla ağır sömürülen karşılıksız emektir. Yaşamda sevginin, hoşgörünün kadına birey olarak çok görüldüğü, hukukta adaletsizliğin eşitsizliklerin ve özgürlüğü çalınandır. Bu kadar ağır koşullar altına itilen sürekli ve kesintisiz sınanan kadınlık, bugün de yaşantılarının tümüne karşı bedeniyle, emeğiyle, tüm kimlikleriyle ilmek ilmek özgürlüğünü örgütlüyor ve mücadelesini büyütüyor.

Biz DAKB olarak bu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü toplumsallaşan tecrit, basta inanç ve etnik kimliklerimize karşı azgınca yürütülen cinsiyetçi, dinci ve milliyetçiliğe karşı ortak yürütülen kadın mücadelelerinin ortaklığında demokratik, özgür, eşit, adil bir yaşamı sağlayıncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi belirtiyoruz. Tüm dünyamızın savaşlara hazırlandığı bu acımasız, hoyrat erkek egemenlikli kapitalist modernist sistemin demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü mücadeleye evrilebilmesinin savunucuları ve örgütleyenleri olacağımızın sözleşmesini, yeniden kendimizin darına durarak kadın mücadelesinin örgütleyicisi olacağımız sözümüzü bir kez daha yeniliyoruz.

Aşkı niyazlarımızla... Jin jiyan azadî, özümüz; kadın mücadelesinde ısrar, ikrar ve inancımızdır.