'Zîlan kadınlara ne kadar güçlü olabileceklerini gösterdi'

PKK'nin öncü kadrolarından şehit Zîlan'ı anan YJA Star gerillaları, "Heval Zîlan bir direniş çizgisi yarattı. Yaptığı fedai eylemle kadınlara ne kadar cesaretli ve güçlü olabileceklerini gösterdi" dedi.

Zîlan şahsında tüm devrim şehitlerini anan YJA Star gerillaları, şehitlerin hayallerini gerçekleştirmek için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi. Zîlan'ın o dönemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik bombalı saldırıya cevap vermek için fedai eylem yaptığını hatırlatan YJA Star gerillaları, şehitlerin verdiği emek ile bu aşamaya geldiklerini ifade etti.

YJA Star gerillaları 30 Haziran 1996 yılında Dersim'de fedai eylem yapan Zîlan'ın (Zeynep Kınacı) 26. şehadet yıl dönümü vesilesiyle ANF'ye konuştu.

Raperîn Zinar: Heval Zîlan 30 Haziran 1996 yılında Dersim'de fedai eylem yaptı. Bu eylem komplocu güçlere hesap sormak için yapıldı. O dönem Önderliğe yönelik bombalı saldırı yapıldı. Heval Zîlan da bu saldırıya cevap olmak için Türk askerlerinin içinde fedai eylem yaptı. Şehit Zîlan bu eylemi ile Önderliğin kırmızı çizgimiz olduğunu, bunu aşanların cezalandırılacağı mesajını verdi. Heval Zîlan bizim için fedai ve özgürlük çizgisini temsil ediyor. Bunun için de her 30 Haziran'da heval Zîlan'ı anıyoruz. Yaptığı eylem büyük bir eylemdir, ancak bir taburun yapabileceği bir eylemdir. Bu eylemden sonra binlerce Zîlan ortaya çıktı. Zîlan yoldaşın izinden giden kadınlar savaş mevzilerinde düşmana karşı direniyor. Heval Zîlan bir çizgi yarattı, kadınlara ne kadar cesaretli ve güçlü olabileceklerini gösterdi.

ZÎLAN BİZİM İÇİN BİR SEMBOL

Arîn Merwan: Öncelikle heval Zîlan ve Helmet şahsında tüm şehit yoldaşları saygı ile anıyorum. Heval Zîlan ile kalan arkadaşlar sürekli onun duruşundan, mücadelesinden, yaşama katılımından bahsederdi. Yaptığı fedai eylem ile düşmanın Önderliğe yaklaşmasına engel oldu. Ayrıca Kürt halkına yönelik işkence ve zulme karşı çıkmak için bu fedai eylemi yaptı. Heval Zîlan'ın eylemi çok etkili bir eylemdi, o gün düşmanı büyük bir korku sardı. Bu yüzden şehit Zîlan bizim için bir semboldür. Bugün bizim için kutsal bir gün, bizim için anlamlı bir gün. Zîlan arkadaş bu eylemini yaptığında o dönem aramızda hainler ve tasfiyeciler vardı. Zîlan arkadaşının eyleminin sebeplerinden biri de o hainlere ve tasfiyecilere cevap vermekti. Yüzlerce arkadaş heval Zîlan'ın izinden giderek mücadeleye katıldı. Bizler de heval Zîlan'ın çizgisini esas alıyor ve bu temelde mücadele ediyoruz.

HAKİKAT YOLUNDA İLERLEDİ

Avjîn Çiya: Bugün Zîlan arkadaşının şehadet yıl dönümü. Onu hatırlamak ve ona karşı duygularımı ifade etmek istiyorum. Zîlan heval mücadele tarihimizde bir semboldür. Çünkü hem tasfiyeye hem de komploya karşı çok anlamlı bir eylem gerçekleştirdi. Ben de heval Zîlan'ın mücadelesini örnek alıp onun izinden gitmek istiyorum. O dağlarda böyle bir irade göstermesi ve özellikle Rêber Apo'ya olan sevgisi karşısında insan çok etkileniyor. Zîlan yoldaş her yönden özgürdü, her zaman hakikat yolunda ilerledi. Hepimizin amacı Zîlan yoldaşın takipçisi olmaktır. Bugün de düşman Kürdistan'ın her alanına saldırıyor. Bu saldırılar karşısında Zîlanların, Bêrîtanların direniş ruhu ile mücadele ediliyor. Bugün binlerce çocuğun ismi Zîlan, binlerce yoldaşımız Zîlan ismi ile saflarda savaşıyor. Tek amaç Zîlan gibi olmak. Heval Zîlan'dan denilince aklıma aşk ve hakikat geliyor. Çünkü Önderliğe, harekete ve bu dağlara olan aşkı çok büyüktü. Zîlan özgürlüğün ve hakikatin sembolüdür.

İRADESİ BİZİ AYAKTA TUTUYOR

Arîn Mîlad: Büyük komutanımız heval Zîlan'ın şehadet yıl dönümü vesilesiyle öncelikle tüm devrim şehitlerini saygı ile anıyorum. Heval Zîlan yaşamın en yüksek zirvesine ulaşmıştır. Rêber Apo'yu en iyi anlayanlardan biriydi. Yaptığı eylemle de ne kadar derinleştiğini gösterdi. Zîlan, Egîd, Bêrîtan yoldaşlar Rêber Apo'nun felsefesi ve ideolojisi ile bu harekette nasıl büyük bir iradenin ortaya çıktığını herkese gösterdi. Kadın ordulaşmasının temeli heval Zîlan ve Bêrîtan'dır. Bu iradeyle direnenler mücadelenin temelini Zîlan yoldaştan ve o yoldaşların fedakarlığından alıyor. Bir kadın olarak bizim için en büyük onur o yoldaşların çizgisinde savaşabilmek ve mücadele edebilmektir. Yeni bir savaşçı olan Zîlan yoldaş, her şeyini örgüte adadı. Heval Zîlan büyük bir yaşamın sahibi oldu ve tarihe geçti. Mücadelemizde biz de heval Zîlan, Egîd, Bêrîtan yoldaşlarımızı örnek alıyoruz. Bugüne gelmemizi bu yoldaşlar sağladı. Onların verdiği emekle bu aşamaya geldik. Bizi ayakta tutan da onların iradesidir.

YÜZLERCE KADIN ZÎLAN’IN İZİNDE

Havîn Arjîn: Heval Zîlan eylemi ile o dönemde Önderliğe karşı geliştirilen komploya cevap vermek için eylem yaptı. Heval Zîlan'ın yaşamına baktığımızda nasıl mücadeleci bir kişiliğe sahip olduğunu görebiliyoruz. Yaptığı fedai eylemle de bunu ortaya koydu. Dersim'de yaptığı eylemle yeni bir eylemsellik çizgisi ortaya koydu. Heval Zîlan'ın ardından yüzlerce genç kadın saflara katıldı, Zîlan adını aldılar. Zîlan hevalin izinden yürüyerek hakikati savundular. Heval Zîlan'ın manifestosunu esas aldılar. Heval Zîlan'ın kanını yerde bırakmayacağız. Hayallerini gerçekleştirmek için sonuna kadar mücadele edeceğiz.