Zîlan Mako: Hamlelere ihtiyaç var

HPJ gerillası Zîlan Mako, kadınların hem sistem hem de erkek zihniyetinin baskısına maruz kaldığını hatırlatarak, KJAR'ın başlattığı hamlelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kadın Savunma Güçleri (Hêzên Parastina Jinê-HPJ) gerillası Zîlan Mako, Doğu Kürdistanlı kadınların dört duvar arasında hapsedilmesine son vermeye çalıştıklarını belirtti.

Doğu Kürdistan Özgür Kadın Topluluğu (Komalên Jinên Azadiya Rojhilat-KJAR), çocuk yaşta evliliğe karşı 26 Haziran’da "Çocuk yaşta evlilik, kadın kırımıdır" kampanyası başlattı ve devam ediyor. KJAR kampanyasının amacına işaret eden HPJ gerillası Zîlan Mako, çocuk yaşta evliliğe karşı başlatılan kampanyanın ihtiyaç ve önemli olduğunu belirterek, kadınların dört duvar arasına hapsedilmesine son vermeyi amaçladıklarını ifade etti.

Doğu Kürdistan'daki kadınların içinde bulunduğu durumu hatırlatan Mako, şunları dile getirdi: "Erkek egemen zihniyeti ile yürütülen sistem, erkeklere her şeyi serbest bırakırken, kadınlara her şeyi yasaklıyor. Kadınlara her türlü şiddeti uygulama hakkı bile erkeklere tanınıyor. Ev ile sınırlandırılan kadınlara dört duvar arasında sıkıştırılmış hayat dayatılıyor. Bu dayatma özellikle küçük yaştaki kadınlara uygulanıyor. Anne sevgisine muhtaç, çocukluğunu yaşamaya ihtiyaç duyan çocukların hayalleri evlilik ile öldürülüyor.”

 

‘KADINA CEVAP HAKKI DAHİ YOK’

Hak arayışına girişen kadının, evde erkek tarafından, dışarıda ise erkek zihniyetli sistem tarafından ezildiğini söyleyen Zîlan Mako, "Sistem, kadın şahsında ahlaksız toplum yaratmaya çalışıyor. Hak mücadelesi veren kadınlar, din adı altında baskı altında tutuluyor. Kadına cevap hakkı dahi tanınmıyor. Cevap verdiğinde ise bunun karşılığı idam ve recm oluyor. Kadınların buna karşı örgütlenmesi, birliğini oluşturması; ‘neden kadının hakkı yoktur’ çelişkisinin peşine takılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

ÖZGÜRLÜK İÇİN MÜCADELE

Zîlan Mako, kadınları KJAR ile HPJ çatısı altında birleşmeye, eşitlik ve özgürlük için kendini savunmaya, mücadele etmeye çağırarak, şunları ekledi: ”Hayatın ilkelerine bağlı olan kadınlar, bu zulüm sistemini kabul etmemeli. 'Jin, jiyan, azadî' (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganı, bir mücadele ve özgür yaşam çağrısıdır. Rojavalı kadınlar birliğini oluşturarak DAİŞ’e karşı mücadele etti, kendisini savundu. Bunun hepimiz için örnek olması gerekiyor. KJAR'ın başlattığı kampanya ile kadınlar birliğini oluşturabilir, çocuk yaşta evliliğe karşı çıkabilir ve köleliği kırabilir. Kadınların birbirine sahip çıkması gerekiyor. Bu gerçekleştiğinde hiçbir sistem kadın özgürlüğü önünde engel olamaz."