1. Şengal Kültür Sanat Festivali başladı

1. Şengal Kültür ve Sanat Festivali Şengal dağının Çilmêra alanında güneşi selamlama ritüeli ile başladı. Festival 3 gün sürecek.

Tüm evrende her canlı için bir başlangıç noktası bulunuyor. Bu adım ile varoluş gerçekleşiyor, güç, takat ve hareketlilik meydana geliyor. Toplum ve inançlar için de bu durum geçerli. İyiliğe iyilik katmak, özgürlük ve barışı sağlamak, sanatın hayat bulması ve her türlü güzelliğin yaşanması için her zaman bir başlangıç noktası var.



Tüm toplumlar gibi Êzidî toplumu için de başlangıç noktası bulunuyor. Söz konusu başlangıç da Güneşi tavaf etmektir. Bugün de Êzidîler beyin ve yürek saflığıyla güneşe saygı durdu.

Sabah güneş doğmadan Şengal'in Çilmêra alanına akın eden Êzidîler, giyindikleri beyaz elbiseyle kutsal Qub'un etrafında toplandı. Esen serin rüzgarda ellerini hava kaldırarak içinden geçirdikleri umut ve beklentileriyle dua ettiler. 7'den 70'e herkes Güneş Duasında bulundu.

Kutsal Êzidxan toprağında ilk defadır Kültür Sanat Festivalî düzenlendi. 1. Şengal Kültür Sanat Festivali Güneş Duası ile başladı. Bu kutsal dua ritüeline katılmak için birçok kişi Çilmêra Qub'esine akın etti. Dualar genel olarak özgürlük ve huzur için yapıldı. Özel olarak da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve gerillanın başarısı için dualar edildi.

Dua'dan sonra da halay çekildi. Halay her yerde kutlamalar için çekilirken, Êzidi toplumu içinde aynı zamanda dini ritüeldir. Halay'da kimsenin ayağını yerden kaldırmaması gerekiyor. Halay'da kol kola girenler ise manevi kardeş olarak görülüyor.

Şengal'in Çilmêra tepesinde kutsal dua ve halay ritüelinden sonra dengbêjlerin sesi yankılandı.

Daha sonra Şengal'in Serdeşt alanında Serdeşt Kültür Sanat Merkezinde geleneksel kahvaltı yapıldı.

1. Şengal Kültür Sanat Festivali böylece başlamış oldu. Festival 3 gün çeşitli etkinliklerle sürecek.