58 metrelik tabloyla göç trajedisini anlattılar

13 ressam bir araya gelerek Türk devletinin 58 gün süren Efrîn işgalini, halkın direnişini ve yaşanan göçü 58 metrelik tablo ile anlattı.

Türk devletinin işgal saldırılarına 58 gün boyunca mücadele eden Efrîn halkının bu direnişte çok acı hikayeleri var. Toplumsal İşler ve Çalışma Komitesi, komün bir şekilde yaptıkları 58 metrelik tablo ile Türk devletinin işgalinden sonra topraklarından göç etmek zorunda kalan Efrînlilerin yaşadığı zorlukları ve acıları anlatıyor.  

Toplumsal İşler ve Çalışma Komitesi, tabloda Efrîn’e ilişkin 4 aşamadan bahsediyor.

İlk aşama, işgal öncesi Efrîn'de herkesin barış içinde yaşadığı dönem.

İkinci aşama, Türk devletinin bölgeye yönelik işgal saldırılarının başlaması ve halkın 58 gün süren direnişi.

Üçüncü aşama, Efrîn halkının göçten sonra Şehba’da sergiledikleri direniş.

Dördüncü aşama ise, Efrîn’e dönüş.

EFRÎN İŞGALİNE ARTIK DUR DENİLMELİ

Toplumsal İşler ve Çalışma Komitesi üyesi Hêvîn Şemiya, projeye ilişkin ANF’ye konuştu.

5 yıllık göç ve işgali anlatmak için ‘Zeytin ülkesinin hikayesi’ ismi ile bu projeyi yaptıklarını söyleyen Şemiya, “Bu proje ile halkımızın direnişini, acısını ve Türk devletinin vahşetini tüm dünyaya duyurmak istedik. Yapılan resim, Efrîn gerçekliğini gösteriyor. Bu tabloyu yapan 13 ressam arasında 8 yaşındaki bir çocuk da vardı. Bize, ‘Til Rifet katliamında yaşamını yitiren çocukları esas aldım. Onlardan biri de teyzemin oğluydu' dedi. Efrîn halkı işgalden önce huzurlu ve barış içinde yaşayan bir halktı. Her halk gibi Efrîn halkı da kendi dili ile, kültürü ile, kimliği ile topraklarında yaşamak istiyor. Bu yüzden Türk devletinin işgaline artık dur denilmeli. Efrîn halkının topraklarına dönmesi için herkes bu işgale tepki göstermelidir” diye konuştu.