İşgal tiyatrodan uzaklaştıramadı
Serêkaniyê’nin işgali ardından dağılan tiyatro grubunun üyeleri, 2021’de Şehit Darsî Tiyatro Grubu’nun kurulmasıyla yeniden kavuştu ve sanatlarına devam etme fırsatı buldu.
Serêkaniyê’nin işgali ardından dağılan tiyatro grubunun üyeleri, 2021’de Şehit Darsî Tiyatro Grubu’nun kurulmasıyla yeniden kavuştu ve sanatlarına devam etme fırsatı buldu.
Türk devletinin 2019’da Serêkaniyê’yi işgal etmesi ardından göç etmek zorunda kalanlar arasında tiyatrocular da vardı. Hîlala Zêrîn Kültür Hareketi’nin 2021’de Hesekê’de kurduğu Şehit Darsî Tiyatro Grubu’nda yeniden yeniden buluştular.
Serêkaniyê’de yaşanan ilk savaş sürecinde (2013) tiyatro senaryosu yazdığını kaydeden Fatma Fewaz Ehmed, “Öncelikle yazar olarak çalışmaya başladım. Ardından yönetmenlik yaptım. Özellikle çocuk tiyatrolarına ilgim vardı ve çalışmaya çocuk tiyatrosu ile başladım” dedi. Serêkaniyê’nin işgali ardından Hîlala Zêrîn’e 2021’de dahil olan Fatma Fewaz Ehmed, 10 çocuğu tiyatro için yetiştiriyor.
Özellikle kadın konulu senaryolar yazdığını kaydeden Fatma Fewaz Ehmed, “Kadına yönelik şiddete karşı mücadele ve kadın mücadelesini konu alan birçok tiyatro yazdım. Aynı zamanda çocukların dikkatini çeken hem de çocukları eğitmek amacıyla yazılan oyunlarımız var” şeklinde konuştu.
Sahnelenen oyunların, toplumun yaşamından kopuk olmadığını, toplumu yansıttığını belirten Fatma Fewaz Ehmed, “Çocuk tiyatrosu adlı bir tiyatro kitabı basıldı. Şu an hikaye kitabı da hazırlıyoruz, bitimi için kısa bir süre kaldı. Bu kitapları hem halka ulaştırıyoruz hem de sergilere sunuyoruz” dedi.
9 yıldır tiyatroyla ilgilenen Serêkaniyêli Zihar Cuma Tahir, Serêkaniyê’nin işgali ardından iki yıl tiyatrodan uzak kaldığını; Şehit Darsî Grubu kurulunca Serêkaniyê’de birlikte olduğu arkadaşlarıyla dahil olduğunu söyledi. Zihar Cuma Tahir, “Dilimizle kültürümüzü sergiliyoruz“ dedi.