CNN’e göre gastronomide ilk üç: İtalya, Çin ve Fransa

CNN Travel tartışmaya açık bir konu olan gastronomide dünyanın en iyi 10 ülkesini sıraladı. Buna göre İtalya birinci, olurken ABD en sonra yer aldı.

Dünyadaki gastronominin “öznel” sıralamasını oluşturan CNN Travel, ilk sıraya İtalya’yı, sonra Çin ve Fransa’yı koydu.

Listenin en altında, “birçok popüler yemeğin başka mutfağa dayandığı” ABD yer aldı.

“Herşeyden biraz sunan” Meksika, ABD’nin önünde 9’uncu sırada yer alırken, 8’inci sıradaki Tayland mutfağı için “sıcak, ekşi, tuzlu ve tatlıyı birleştiren” mutfak tanımı yapıldı.

7’nci sıradaki Yunanistan şu sözlerle ifade ediliyor: “Yunanistan'da seyahat etmek ve yemek yemek, parlak bir derginin hayat bulması gibi hissettiriyor.  Mavi denizler ve bembeyaz binalar gibi, kalamata zeytinleri, beyaz peynir, rengarenk salatalar ve rosto etler de kartpostallar için mükemmel.”

Yunan yemeklerinin sırrının “tanrıların armağanı olan zeytin yağı” olduğu belirtiliyor.

6’ncı sırada Hindistan geliyor: “Hint mutfağında, lezzetli bir şeyle sonuçlandığı sürece baharat kullanımına ilişkin herhangi bir kural yoktur (…) Ve vejeteryan yemeklerin tadını sürekli olarak harika kılmayı başaran herhangi bir ülke, kesinlikle bir tür Nobel ödülünü hak ediyor. Bölgesel çeşitler çok geniştir. Goa'nın deniz ürünleri, Keşmir'in wazwan'ı ve Kerala'nın hindistancevizi zenginliği var.”

5’inci sırada Japonya var: “Japonlar, mühendisliklerine uyguladıkları hassasiyeti gıdalarına da uyguluyorlar. Burası, personelini ve müşterilerini bir parıltıyla titreten zalim suşi ustalarının ve ramen tiranlarının ortaya çıktığı yer (…) Japonya'da kötü yemek yemek imkansız.”

4’üncü sırada İspanya: “Hedonist yemek kültürünün hepimizin gizlice bizim olmasını dilediğimiz o ülke (…) İspanyol mutfağı, flamenko dansında bulduğunuz aynı dizginlenemeyen tutkuyla yapılır. İnsanlar gün boyunca büyük öğün aralıklarıyla atıştırmalıklar yer.”

3’üncü sıra Fransa’nın: “‘Hayatta yemek yemekten daha fazlası var diye yemek yemeyi sevmeyen insanlardan biriyseniz, o zaman Paris'i ziyaret edin. Huysuz sakinleriyle ünlü bir şehir ama hepsi iyi yemeğin önemine inanıyor. Üç çeşit yemek için iki saatlik öğle yemeği molaları zorunlu.”

2’inci sırada Çin geliyor: “Çin'in bölgesel mutfakları o kadar çeşitlidir ki, aynı milletten olduklarına inanmak zordur. Saniyeler isteyeceğinizi söylemek dışında kolayca özetleyebileceğiniz bir yemek kültürü değil.”

Ve 1’nci sırada İtalya: “İtalyan yemekleri, lezzetli domates sosları, buğday unuyla yaptıkları zekice şeyler ve temelde krema aracı olan tatlılarıyla yüzyıllardır dünyanın dört bir yanından damak tadınızı cezbetti. Her şey çok basit. Biraz erişte alın, biraz zeytinyağı alın, biraz sarımsak alın, belki bir domates veya bir dilim domuz pastırması. Bam! Bir tabakta bir bayram var. Ve hepsini pişirmek ve yemek çok kolay.”