GÝK-DER'in Kültür Sanat Festivali Hrant Dink'e adandı

GÝK-DER'in Kültür Sanat Festivali Hrant Dink'e adandı

Ýngiltere’de faaliyet yürüten Aveg-Kon’a baðlı Göçmen Ýşçiler Kültür Derneði (GÝK-DER) tarafından geleneksel olarak her yıl düzenlenen kültür ve sanat festivali, 2007’de katledilen Ermeni gazeteci Hrant Dink’e atfedildi. Bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen ve bir hafta sürecek olan festival, 24 Nisan günü dernek salonunda verilen resepsiyonla başladı.

GÝK-DER üyeleri ve çeşitli kurum temsilcilerinin hazır bulunduðu resepsiyona yaklaşık 150 kişi katıldı. Resepsiyon, GÝK-DER festivalleri ve neden bu yıl Hrant Dink’e atfedildiði bilgisini içeren bir sunumla başladı. Ardından GÝK-DER yönetim kurulu adına yapılan konuşmada, artık gelenekselleşmiş olan festivalin Ýngiltere’de yaşayan Türk ve Kürt göçmen işçi ve emekçiler için önemli bir boşluðu doldurduðunu ifade etti. Ortaya koydukları ürün ve eserleriyle toplumun gelişimine katkıda bulunanları; onların eserlerini göçmen işçi ve emekçilere, yeni nesillere taşıdıklarını belirten temsilci, Hrant’a adanan bu yılki festivalle de Hrant’tan öðrenirken, aynı zamanda mensubu olduðu Ermeni halkının maruz kaldıðı tarihi soykırımla da yüzleştiklerinin altını çizdi. Temsilci konuşmasını şöyle sürdürdü:

“24 Nisan tarihe sürülmüş kara bir lekedir, Ermeni halkının büyük felaket diye andıðı soykırımın başlangıç tarihidir. Bu katliam ve soykırımda 1 milyondan fazla Ermeni katledilmiştir. Anadolu, onun kadim bir halkı olan Ermenilerden temizlenmiştir... Türk devleti katliamın 97. Yılında ret ve inkar politikasını sürdürüyor. Türk egemen sınıfları ve AKP hükümeti bırakın Ermeni soykırımı gibi bir tarihi lekeyle yüzleşmeyi, bugün ezilen Kürt halkına, Alevi toplumuna ve diðer azınlıklara karşı sergilediði katliamcı tutumuyla faşist ve kafatasçılıðına devam ediyor... Türkiye’nin karanlık tarihi aydınlatılmadan, katliamcılarla, darbecilerle hesaplaşmadan, halka zulmedenler ve zulüm mekanizması laðvedilmeden gerçek demokrasiden söz edilemeyeceði gibi halkların kardeşleşmesi de saðlanamayacaktır. Katliamı tertipleyen güçlerden, katliamcı gelenekten hesap sormanın yolu halklarımızın örgütlü gücünden geçmektedir. Türk halkı başta Kürt ve Ermeni halkı olmak üzere, kendisine uzatılan kardeşlik elini tutmalı; geçmiş ve günümüzde de devam eden katliamcı gelenekle tarihi hesaplaşmadan başarıyla çıkmalıdır. Çünkü ancak bunu yaparak kendi boyunduruðundan kurtulacaktır.”

GÝK-DER temsilcisinin ardından resepsiyona katılan HRF ve DAY-MER gibi çeşitli kurum temsilcileri kısa konuşmalar yaptı. GÝK-DER’e böylesi bir festivali gerçekleştirdiði için teşekkür eden temsilciler, ötekileştirmeye dair kendi yaşamlarından örnekler sundular.

Hrant Dink’in yaşamını anlatan kısa bir sinevizyonun ardından, fotoðraf sergisi gezildi. Bir hafta sürecek olan festivale katılım çaðrısı ile resepsiyon son buldu.

Festivalin Tam Programı

Ermeni Kültürünü tanıtım gecesi: 25 Nisan 2012, saat:19.00, Yer: GÝK-DER Salonu

‘Ararat’ Filmi: 26 Nisan 2012, saat:17.30, Yer:Rio Sineması

Konser: 27 Nisan 2012, saat:18.00, Yer:Kervan Düðün Salonu

Sanatçılar: Suavi ve Grubu, Ermeni sanatçı Ilda Simonian ve Rebetiko Recycled Müzik Grubu

Panel: 28 Nisan 2012, saat: 16.00, Yer: GÝK-DER Salonu

Konuşmacılar: Özlem Dalkıran, Hrant Dink Vakfı temsilcisi, Aveg-Kon temsilcisi, Araştırmacı, yazar, dil uzmanı Yervant Baret Manok

ANF NEWS AGENCY