‘Hozan Mizgîn’in yarattığı özgür sanatın hakikatiyle zafere yürüyoruz!’

Hozan Mizgîn’in şehadet yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yapan TEV-ÇAND ve Kevana Zerîn Bakûr, “Hozan Mizgîn şahsında kahraman şehitlerimizin bize bıraktıkları mirasın bayrağını sonuna kadar taşıyacağımızın sözünü veriyoruz” mesajını verdi.

Kurdistan’da insanlık değerlerini ayakta tutmanın ve kültür devrimini gerçekleştirmenin yolunun ölümsüzleşen bir geleneği yaratmaktan geçtiğinin vurgulandığı açıklamada, “Şehitler gerçeği bu nedenle Kurdistan’da yaşamı yeniden tanımlayan hakikat olmuştur” denildi.

Hozan Mizgîn’in şehadet yıl dönümü olan 11 Mayıs’ın Kültür ve Sanat Şehitleri Günü olduğunun kaydedildiği  TEV-ÇAND ve Kevana Zerîn Bakûr açıklamasında şunlar belirtildi: “Şehit Hozan Mizgîn (Gurbet Aydın) de Apocu devrimci ruhla bütünleşerek kendini inşa etmiş ve ezilen halkların manevi değerleriyle bütünleşip tarihi bir kişilik olarak gönlümüzde yer edinmeyi başarmıştır. Şehid Hozan Mizgîn Kurdistan tarihinde büyük bir yere sahiptir. 1962'de Êlih'in (Batman) Bileder köyünde dünyaya geldiğinde, Kurdistan sömürgedir. Dersim ve Zîlan gibi büyük katliamlar yapılmıştır. Kurdistan’da Önderliğin dediği gibi yaprak bile kıpırdamamaktadır.

Ancak PKK’nin Kurdistan ve Ortadoğu’ya yayılmasıyla birlikte bütün özgür ruhlar bir araya gelerek örgütlenmişlerdir. Böylelikle tarihin seyri de Kurdistan’da yeni bir rotaya doğru evrilmiştir. Zira bu ruh yaşamı yeniden şekillendiren bir güce sahiptir. Şehit Mizgîn de böyle özgür ve asi bir karaktere sahip genç devrimci bir Kürt kadınıdır.

Hakikatle bütünleşmeyi sağlayan komple devrimci bir kişilik olan Mizgîn yoldaş duruşuyla Kadın Özgürlük çizgisini en üst düzeyde temsil etmiştir. Yeri geldiğinde Mêrdîn’de PKK’nin ilk askeri komutanı yeri geldiğinde Avrupa’da devrimci sanatın öncüsü Hunerkom, Koma Berxwedan’ın kurucusudur. Yani yaşamı boyunca özlü duruşuyla anın bir devrimcisi olmayı başarmıştır. Zafer ve başarı kişilik özelikleriyle kendi tarzını yaratan Şehit Mizgîn, özgürlüğün şarkıları olan, Lo Hevalno, Gundîno Hawar , Şoreşger ve Newroz gibi bir çok eseri berrak sesiyle dile getirmiş ve enstrümanıyla  çalmıştır.

Kültür ve sanat alanında bir ordu oluşturuldu. Bu ordunun komutanları da Şehit Mizgîn ve en son Bakur’da özyönetim direnişinde şehit düşen Feridelerdir.

Şehit Mizgîn 1992’de Bedlîs'in Tetwan ilçesinde görevi başındayken bir evde etrafı sarılarak teslim ol çağrıları yapılır. Ancak teslimiyeti Kurdistan’da mahkûm eden gerilla ruhuyla Şehit Mizgîn, bu "teslim ol" çağrısına mermiyle karşılık verir. Son mermisine kadar savaşır ve fedai eylemini yaparak ölümsüzler kervanına katılır. Bu nedenle partimiz 11 Mayıs gününü Kültür ve Sanat Şehitleri Günü olarak ilan etmiştir.

Bizler de Hozan Mizg'in şahsında kahraman şehitlerimizin bize bıraktıkları mirasın bayrağını sonuna kadar taşıyacağımızın sözünü veriyoruz.

Bir kez daha şehit Hozan Mizgîn şahsında bütün devrim şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz.”