Kürtler Tour de Lorraine Festivali’nde…

İsviçre'de her yıl düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'na karşı alternatif olarak kurulan Tour de Lorraine festivali Bern'de başladı. Festivalde Kürt aktivistler de yer aldı.

“Tour de Lorraine Festivali” Bern'de 2000 yılında Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) ve neoliberal küreselleşmeye karşı yapılan protestolar sırasında ortaya çıktı.

Her yıl yapılan bu dayanışma ve direniş festivalinde iklim krizi, ekonomik kriz, küresel ısınma, savaşlar, insan hakları, kadın hakları, toplumsal cinsiyet sorunu, mültecilik gibi pek çok konu ele alınıyor.

Aralarında Kürdistan, Nijerya, Türkiye, Güney Afrika, Lübnan gibi pek çok halktan aktivist ve siyasetçinin yer aldığı “Savaş ve Barış” temalı ilk oturumda KJAR Avrupa Temsilcisi Maryam Fethi de bir sunum yaptı.

Doğu Kürdistan’dan (Rojhilat) başlayarak İran'a geneline yayılan “Jin, jiyan azadî” isyanına değinen Fethi, “Jin jiyan azadî felsefesi  Rojava devrimiyle yaşam bulmuş ve bu felsefenin esas mimarı Kürt Özgürlük Hareketinin lideri Abdullah Öcalan olmuştur” dedi.

Fethi, “Cinsiyet eşitliğinin sağlanması, ekolojik yıkımın sonlandırılması, toplumların demokratik yaşam formlarına kavuşmalarına seçenek olarak yaratılan Demokratik Modernite'nin kendisi bugün dünya üzerinde yaşanan kaos ortamının da ortadan kalması için önümüze en iyi seçenek olarak sunulmuştur” diye ekledi.

Fethi, “Bugün İran ve Rojhilat'ta Jin, jiyan, azadî sloganlarıyla süren isyanların temelinde Rojava devriminin kendisini bulmak mümkündür” ifadelerini kullandı.

Farklı halklardan aktivist, sanatçı, siyasetçi, bilim insanlarının savaş, barış dönemlerinde deneyimlerini aktardığı sunumlarla devam eden etkinlikte ayrıca Demokratik Kürt Toplum Merkezi üyeleri tarafından Kürdistan tarihine yönelik bir sunumda gerçekleştirildi.

Sanatçıların konserler verdiği Tour de Lorrainne Festivali 30 Nisan'a kadar çeşitli kültürel etkinliklerle Bern kentinde devam edecek.