Müziğimin hikâyesi coğrafyamdan ve kültürümüzden
Dereng adlı ilk solo albümüyle müzikseverlerle buluşan Yahhya, anlattıklarım coğrafyamızdan, nice söylenmiş hikâyelerden ve kültürümüzden diyor.
Dereng adlı ilk solo albümüyle müzikseverlerle buluşan Yahhya, anlattıklarım coğrafyamızdan, nice söylenmiş hikâyelerden ve kültürümüzden diyor.
İlk solo albümü Dereng’i yakın zamanda çıkarak Kürt sanatçı Yahhya, albümün adını tarif ederken kelimenin tam anlamıyla ‘geç kalmayı’ değil, buna metaforik bir anlam katarak ‘hiçbir şey için geç olmadığını” söylüyor.
“Heybemde coğrafyamızdan, kültürümüzden, insanlarımızdan, yaşadığımız yaşamakta olduğumuz umutlar, umutsuzluklar, nice söylenmemiş söz ve hikâyeler var” diyen Yahhya, müziğini gitar ile icra ederken sanatçı enstrümanını iyi seçmeli diye de hatırlatıyor.
Müzik yolculuğuna yeni başlayan Yahhya ile ilk solo albümü Dereng’i ANF’ye konuştuk.
Neden "Dereng" ve Dereng'in bir başlangıç olduğunu da düşünürsek size ve yaptığınız müziğe dair ne anlatıyor?
Daha önceki röportajlarımda da söylediğim gibi benim için “Dereng” bir şeye geç kalmanın ifadesi değil, kelime anlamı yerine metaforik bir anlam içeriyor. Yani geç kaldım dediğin de bile hiçbir şey için geç kalınmadığına dikkat çekmek istedim.
Çoğu zaman birisi veya birileri ile sohbet etme ihtiyacı duyarsınız, anlaşılıp anlaşılmama korkusu vardır hep, ayrıca herkes ile o sohbeti yapamıyorsunuz veya anlatmak istediğinizi anlatamıyorsunuz. Bu anlamda müzik benim için sığınacağım bir liman, eskiye özlem, unutulan aşklar, vazgeçmeyi öğrenme, sorgulama vs.
Aslında ne anlatmak istediğimden çok ne anlaşıldığı önemli dinleyicinin bakış açısına kalmış. Ben hikâyemi, anlatmak istediklerimi anlattım, bu durumda psikolog da dinleyici oluyor teşhisi, tanıyı onlara bırakmak gerek
“Benim enstrümanım gitar” diyorsunuz bir röportajınızda. Gitar ve kendi müziğinizle kurduğunuz bağı tam olarak nasıl tarif ediyorsunuz?
Hem solist, hem enstrüman çalan birisi için enstrüman tercihi doğru yapılmalı diye düşünüyorum. Sahnelere doğmadım, solo bir enstrüman ile şarkılarımı söyledim genelde, bu açıdan gitar benim için biçilmiş kaftan. Nota dışında akor basımları, ritim, arpej ve solo çalınışı ile yapmak istediğim geleneksel ve modern müziğin ahengini gitarda yakalayabildim.
Hepimiz duygu, durum değişiklikleri yaşıyoruz. Gerektiğinde asi olabilmek, yeri geldiği zaman naif bir aşk adamı ya da politik bir kişilik bütün bu durumlarda gitar benim için iyi bir yol arkadaşı.
Müzik yaparken sizi besleyen şeyler neler?
Müzik benim için beslendiklerimi sindirme biçimi desem yeridir, sırf müzik yapmak için bir şeylerden beslenmek mümkün mü bilmiyorum. Benim yöntemim müzik yaparken bir şeylerle beslenmek değil, beslendiklerimle bir şeyler yapmak, heybemdekileri paylaşmak.
Heybemde coğrafyamızdan, kültürümüzden, insanlarımızdan, yaşadığımız yaşamakta olduğumuz umutlar, umutsuzluklar, nice söylenmemiş söz ve hikâyeler var.
Kürtçe müzik dinleyicileri ile bir bağ kurduğunuzu düşünüyor musunuz? Genel olarak albüme gelen tepkiler nasıl?
Kürt müzik dinleyicileri beni şunun için dinlesin ya da dinlemeli gibi bir argüman sunamayacağım zamanla bunun cevabını verecek olan dinleyicidir. Şarkıcı ve müzisyenlikten önce iyi bir dinleyici olduğumu düşünüyorum, benim de bir albümüm olsun, ölümlü dünya diye albüm yapmadım çok çalıştım, aranjörüm ile 12 şarkı arasından 8 parça seçtik ince eleyip sık dokuduk muhakkak eksikliklerimiz olmuştur.
İlk albümüm ilk stüdyo kaydım buna rağmen iyi bir albüm olduğunu düşünüyorum, çok güzel geri dönüşler oldu gerek şarkılar, gerek klibe gelen yorumlar beni çok mutlu ediyor
Albümde rock, slow ve pop diyebileceğimiz şarkılar var bu çeşitlilik sizce iyi mi, kötü mü?
Biraz önce söylediğim gibi müzisyenlikten önce iyi bir dinleyiciyim, dinlediğim sanatçının beni tek bir halet-i ruhiye içerisine hapsetmesini istemem, yeri gelir coşmalı yeri gelir dinlenmeli, hüzünlenmeli bence bu açıdan bakıldığında albümün denge ve balansı iyi, çeşitlilik bu anlamda iyi. Ayrıca gelen yorumlara baktığımda herkesin favori şarkısı farklı, bu da insanların albümde kendinden bir şey bulduğunu gösteriyor.
Anadilde müzik yapmak eskiye göre kolay ama hala engellerle karşılaşıyor. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kolay ve rahat olan her şey sizden bir şeyler koparıyor siz farkında olmadan. Anadilde müzik yapmak daha kolay evet ama anadili, kültür ve ananeyi yitirmekte bir o kadar kolaylaştı. Kürtçe isimler yaygınlaştı Kürtçe konuşma azaldı mesela, Kürtçe anlayıp Kürtçe konuşamayan Kürtlere rastlamak da kolaylaştı ne yazık ki.
Karşılaştığımız engeller konusuna gelirsek; müzisyen, sanatçı dinleyicisi ile var olur, dinleyicisi ile buluşamadığı müddetçe sanatını icra etmekte zorlanır. Dinleyicisi ile buluşmasına engel ve kısıtlama geldiği sürece mesajını iletemez bu durum moral ve motivasyonunu hatta üretimini etkiler. Batıda özellikle büyükşehir ve metropollerde konser verilebilecek mekân ve alanlar sınırlı, sadece müzik yaparak hayatını idame ettirmek neredeyse imkânsız. Bir şeyler üretmeye çalışırken aynı zamanda hayat mücadelesi vermek özellikle Kürt müzisyenler için büyük bir sorun.
Son olarak müzik kariyeriniz ile ilgili planlarınız var mı, beklentileriniz neler?
Çok planlı, programlı yaşamayı sevdiğimi söyleyemem, akışına bırakmak gerekiyor bazen. O an ne hissediyorsan onu yaşamak benim tarzım. Ama tabiide söylemek istediğim sözler, anlatacağım hikâyeler var ve bunu müzikle yapmak istiyorum.