PKK Kültür ve Sanat Komitesi, yaptığı yazılı açıklama ile Kürt yönetmen Halil Uysal’ı (Halil Dağ) yaşamını yitirişinin 15. yıl dönümünde andı.
1 Nisan 2008 yılında Türk devletinin kurduğu pusuda şehit düşen Halil Dağ’ı saygı ve minnetle anan PKK Kültür ve Sanat Komitesi açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Öncü kahramanımız, büyük sanatçı yoldaşımız Halil Dağ, 1 Nisan 2008 yılında işgalci Türk devleti tarafından pusuya düşürülerek yaşamını yitirdi. Geride mücadele dolu yaşamını miras olarak bırakan heval Halil, büyük bir enerji ve bitmeyen bir aşkla 13 yıl boyunca büyük bir emek verdi. Heval Halil Önder Apo’nun yoldaşı oldu, gerilla oldu, yazar oldu, fotoğrafçı oldu, yönetmen oldu, devrimci oldu. Dağların dostu oldu. Halil, Arapça en yakın arkadaş anlamına gelir. O, aynı zamanda dağların en yakın, en samimi, en candan dostuydu.
Heval Halil, adına yakışır bir hayat yaşadı. 'Bir kameramız ve bir yoldaşlığımız' derdi. Bu da gönlündeki bütün hikayelerini anlatmaya yetiyordu. Savaşın en sıcak anlarında oradaydı; unutulmaz görüntüleri ve haberleriyle yeni bir savaş cephesi açtı. ‘Gönlünce’ gerilla fotoğrafları çekti, dağ manzaralarını, anıları, duyguları ölümsüzleştirdi. Yaptığı filmlerle hikayelere hayat verdi. Şiir yazdı, gerilla yaşamının estetiğini, hassas duyularıyla edebiyat haline getirdi. Halil dağları severdi, dağlar da onu severdi. Sarp kayalıkları, derin vadileri, gökyüzündeki dorukları, dağların tepelerini gezdi; gizli ve yarım kalan gerilla hikayelerini aradı. Savaş, eylem, zafer anlarında da vardı, halaylarda ve gerilla şarkılarında da vardı. Dağların suyu, toprağı ve ateşi ile yaşadı, doğasını sevdi. Halil Dağ bir dağ sineması yarattı. Tüm zor ve 'imkansız' durumlara rağmen tarihi çalışmalara imza attı" denildi.
Heval Halil Dağ sineması, Kürdistan dağlarının, Kürtlerin kahramanlık ve özgürlük sinemasıydı. Yeni Kürt sineması, kendisini tarihsel bir 'nesne' statüsünden kurtarıp hayatın nesnesi haline geldi. Heval Halil’in yaşamda örnek bir yoldaştı. Yazılarında ve filmlerinde Özgür Kürt kadınına ve Kadın Özgürlük Hareketi'ne hep farklı bir yer verdi. Heval Halil, özgür yaşama aşıktı. Gerillalara, dağlara ve Önder Apo'ya aşıktı. Önder Apo'ya verdiği söze layık olmaya çalışırdı. Yazılarında Önder Apo ile geçirdiği o anların heyecanını anlatırdı. Apocu bir duruşla özgür dağlarda yıllarca mücadele etti. Son projesinin adı ‘Ararat Dağı Yolcuları’ oldu. Gerillalarla birlikte ülkenin kuzeyine geçti ve sonsuzluğa uğurlandı. Sözümüz ve görevimiz onun bıraktığı yoldan devam etmek; Rêber Apo'nun özgürlüğünü sağlamak. Halil yoldaş ölümsüzdür.”