Qamişlo’da Kadın Edebiyat ve Sanat Festivali düzenlendi

Resim, edebiyat, tiyatro, sinema ve kültürel etkinliklerin sahnelendiği 8. Kadın Edebiyat ve Sanat Festivali, yoğun ilgi gördü.

Cizre Bölgesi Kültür Sanat Komitesi sponsorluğunda 8’inci Kadın Edebiyat ve Sanat Festivali düzenlendi. 

Qamişlo'daki Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen festival iki gün sürecek.

Üç bölümden oluşan festivalde destek ve kültürel miras bölümü, resim bölümü, edebiyat, tiyatro ve sinema bölümü gibi bölümler yer alıyor.

Festivali, ilk gün Serdem Sanat Topluluğu'nun resim sergisiyle başladı. Burada festivalin önemine dair bir konuşma yapan Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eş Başkanı Axîn Siwêd,  “Kadınların mücadelesi çetin ve birçok engelle karşı karşıyadır. Birlik ve beraberlikle tüm engelleri aşacak, özgürlüğümüze kavuşacak ve haklarımızı kazanacağız” dedi.

Festival tertip komitesi üyesi Botan Hoşî ise, festivalde kadınları ve onların gerçekliğini temsil eden tüm sanat ve edebiyatın yer alacağını belirterek, "Festival bahar renkleriyle renklenecek, kadınların damgasını taşıyacak. Bu yıl yaşanan deprem felaketi nedeniyle festivalde şarkı ve halay olmamasını kararlaştırdık” diye konuştu.

Festival, ilk gününde kadınlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı ve Darsin kadın tiyatrosu ekibinin "Jin, jiyan" adlı oyunu sahnelendi. 

Ayrıca çok sayıda şair Arapça ve Kürtçe şiirler ve kısa öyküler okudu. Festivalde Berbû filmi de gösterildi. 

İki gün sürecek festivalin sonunda başarılı olan sanat merkezleri açıklanacak ve onlara ödüller dağıtılacak.