Rojava’da sinema atölyesi başlıyor

Kuzey ve Doğu Suriye’de TEV-ÇAND tarafından bir sinema atölyesi başlatılıyor. Sinema tarihinden senaryoya kostüm-dekordan ışığa kadar birçok alanda çalışmaların yapılacağı atölyeye başvuruları 5 Nisan’a kadar açık.

8 Nisan tarihinde başlayacak olan Sinema Atölyesi projesi Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi’nin (TEV-ÇAND) organizesi ve Rojava Film Komünü, Şanoya Çiya ve Sine Şano’nun katılımıyla gerçekleştiriliyor. TEV-ÇAND’a bağlı sinema ve tiyatro ekipleri de her zamanki gibi bu projede de emek sarf etti.

Atölye kapsamında Sinema Tarihi, Senaryo, Film Okuma, Ses, Kürtçe ve Devrimci Sinema, Kostüm-Dekor, Kamera, Reji, Işık Montaj ve Prodüksiyon eğitimleri verilecek. Atölyede Rojava’nın Kültür ve Sanat emekçilerinden Şêro Hindê, Haşim Aydemir, Numan Yigit, Dîrok Artos ve Ekîn Ronî gibi isimler tecrübelerini katılımcılar ile paylaşılacak.

Sinema Atölyesi için 23 Mart’ta başvurular başladı. 16-25 yaşları arasındaki katılımcıların yer alabileceği atölye için başvurular 5 Nisan tarihine kadar sürecek. Başvuru yapan kişiler bir mülakat sürecine tabi tutulacak. 8 Nisan’da başlayacak olan atölye 45 gün devam edecek.

Eğitim ardından öğrencilere sertifika verilecek ve katılımcılar bunun ardından Rojava Film Komünü’ne dahil olabilecek. Qamişlo merkezli olan Sinema Atölyesi’ne tüm kentlerden başvurular olabiliyor.

45 gün sonunda ise eğitimini alan geleceğin sinemacıları kısa film projelerine dahil edilecek ve yaz ayı sürecinde ise bu kısa filmler çekilecek. Yaşamını, yaşam tarzını sinemaya, devrimci sinemaya adamak isteyenler için bir ilk de olacak.

14 Temmuz 2015’de kurulan Rojava Film Komünü, birçok sanatsal çalışmaya öncülük etti, imza attı. Son yıllarda özellikle Ji Bo Azadiyê ve Kobanê filmi, Evîna Kurd ve Tava Sor dizisinin üretildiği Komün çalışmasında eğitim faaliyetleri de önemli bir yer tutuyor.