Ýsveçte yaşayan genç Kürt yönetmenler Kürt filminin yaygınlaşması, Kürt dili ve kültürünün tanıtılması için yapılabilecekleri tartışmak amacıyla Stockholmde bir araya geldiler.
Kürt yönetmenler, Kürt filmlerinin Ýsveç toplumu ve Kürtler tarafından yeterince tanınmadıðı tesbitinde bulunarak bu eksikliðin giderilmesi için somut adımlar atılması üzerinde görüş birliðine vardılar. Ýlk aşamada Stockholm Kurdish Film Festival adını verdikleri bir örgütlenmeye gittiler. Stockholmde Kürt Film Festivali düzenlemek için Kürdistanın dört parçasından gençlerin aðırlıkta olduðu 40 kişinin yer aldıðı bir komite oluşturdular ve görev bölümü yaptılar.
Stockholm Kurdish Film Festival (SKFF) adlı derneðin amacı Ýsveçte sinemalar, okullar, kütüphaneler ve televizyonlarda Kürt filmlerinin gösterimini saðlamak ve her yıl Stockholmde Kürt Film Festivali düzenlemek. Böylelikle hem Kürt kültürünü tanıtmayı, hem de Kürdistanda halka yönelik baskı ve saldırılarılara karşı verilen mücadeleleri kamuoyuna duyurmayı hedefliyor.
Stockholm Kürt Film Festivalinin Şefliðine getirilen Gazeteci ve Yönetmen Yasemin Salık Stockholmde bir Kürt Film Festivali düzenme düşüncesinin doðuşunu şöyle özetliyor:
Bu sıralar bir belgesel film hazırlıyorum. Diyarbakırda kısmen çekimler yaptım. Çekimler sırasında Kürdistanda filme ilginin yoðun olduðunu, filmcilik yapan pek çok kişi olduðunu gördüm. Ben Ýsveçte doðduðum ve büyüdüðüm için burada kültür ve filmle uðraşan kesimlerle yaygın bir ilişkim var. Ama Kürt filmi hakkında bilgim olmamasını bir trajedi olarak deðerlendirdim. Ýsveçte filmcilik yapan bir Kürt olarak kendime neden ben bugüne kadar Kürt filmcilerle ilişki kurmadıðım sorusunu yönelttim. Kürt filmlerinin diðer ülkelerin filmlerinden farklı olarak yaygın olarak gösterilmemesi ve tanıtılmaması beni çok üzdü. Ýsveçte film yapımcılıðı ile uðraşan pek çok Kürt var. O nedenle de burada bir festival düzenleyebileceðimizi ve böylelikle Kürt filminin daha yaygın gösterilmesine ve tanıtılmasına katkıda bulunabileceðimizi düşündüm.
Festivale katılacak filmlerde aranacak kriterler de belirlendi. Gösterilecek filmlerin Kürtleri ve Kürdistanı konu alması, yönetmenin Kürt kökenli olması ve Kürdistanda çekilmesi gerekiyor. Ancak Kürt yönetmenlerin Kürdistan dışında çekimini yaptıkları filmler de festivalde temsil edilebilecek. Kürtçenin deðişik lehçelerinin eşit bir şekilde festivalde temsil edilmesine özen gösterilecek.
Salık festivalin amacının sadece Kürt kültürü ve filmlerinin tanıtılmasıyla sınırlı olmadıðını belirterek şunları söylüyor: Kürt Film Festivalini düzenleyerek sansüre karşı çıkmayı, demokrasiyi, insan haklarını ve ifade özgürlüðünü savunmayı da amaçlıyoruz. Ama en önemlisi de dilleri, kültürleri ve kimlikleri için savaşan ve yaşamlarını yitiren tüm Kürtleri kutlamak ve anmak istiyoruz.
Festival Komitesinde yer alanlar arasında Ýsveçin en genç yönetmeni ünvanını taşıyan ve ödüller alan Rojda Şekersöz ile pek çok filme imza atan Zanyar Adami de bulunuyor.
Stockholm Kürt Film Festivali 21-24 Şubat 2013 tarihlerinde Stockholm merkezindeki Rio Sinemasında düzenlenecek. Ancak festivale hazırlık niteliðinde bir dizi etkinlik yapılacak. Kasım ayı içinde Rio sinemasında düzenlenecek Film Kahvatılsı na katılacaklar kahvaltılarını yaparlarken aynı anda Kürt filmlerini de izleyebilecekler.
ANF NEWS AGENCY