Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi öncülüðünde UNESCO'nun Ilısu barajı altında kalacak Hasankeyf'in dünya mirasına alınması ve Türk hükümetine baskı yapması için başlatılan kampanyada 18 bin imza toplatıldı. Mezopotamya’daki kültürel ve tarihi deðerlerin korunmasını hedefleyen ve 5 Haziran Dünya Çevre Gününe kadar sürecek kampanyanın hedefi 30 bin imza.
Hasankeyf ve civarındaki tarihi ve doðal yapımının dünya için büyük önem taşımasına raðmen Birleşmiş Milletler Eðitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) burayı Dünya Mirasları Listesi'ne almıyor. Şayet bölgenin listeye alması için öncelikle Türk hükümetinin merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan UNESCO'ya başvurması gerekiyor. Ancak Ilısu barajından dolayı Türkiye, böyle bir girişimden kaçıyor.
“Dünya Nehirler için Eylem Günü” olan 14 Mart’ta başlatılan "Mezopotamya’daki Dünya Kültür ve Doða Mirası’nın korunması" kampanyasının hedefi UNESCO'nun Hasenkeyf ve aşaðı Mezopotamya'daki sulak alanlar için harekete geçmesini saðlamak. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Irak Sivil Toplum Dayanışma Girişimi, Güney Kürdistan’dan Sivil Kalkınma Organizasyonu ve Ýran’dan Sürdürebilir Kalkınma Merkezi'nin öncülüðünde başlatıla kampanyada şu ana kadar 18 bin imza toplatıldı.
KAMPANYAYI 50'DEN FAZLA KURULUŞ DESTEKLEDÝ
Mezopotamya’nın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren bu dört sivil toplum örgütünün yanı sıra kampanyayı Türkiye, Ýran ve Irak ile uluslararası alanda 50 dolayında organizasyon destekliyor. 5 Haziran Dünya Çevre Gününe kadar sürecek kampanyada toplanan imzalar UNESCO'ya teslim alacak. 30 bin imzanın toplanmasını hedef alan kampanyanın dilekçesinde şu çaðrı yapıldı.
“Bugün Mezopotamya’da Dicle Nehri üzerinde bulunan en önemli dünya kültür ve doða mirasının korunması amacıyla UNESCO’nun Dünya Mirası Komitesi’ne gönderilmek üzere küresel çaplı bir dilekçe başlatılıyor. Özellikle Kürtlerin aðırlıkta yaşadıðı Türkiye güneydoðusunda bulunan 10 bin yılı aşan sürekli bir yerleşim tarihi olan eşsiz antik kent Hasankeyf ve özgün bir kültüre sahip Arapların yaşadıðı ve Ortadoðu'nun en büyük sulak alanları olan Güney Irak’taki Mezopotamya bataklık arazisi Ilısu Barajı’nın tehdidi altındadır.
Türkiye Hükümeti barajdan etkilenen yerel halklarla ve onların temsilcileri ile iletişim kurmakla ilgilenmemekte ve akış aşaðı ülkeleri olan Irak ve Suriye ile ciddi bir diyalog girişiminde bulunmamaktadır. Irak Hükümeti de akış yukarı ülkeleri olan Türkiye ve Ýran’daki bu yıkıcı barajlara karşı gereken ciddi çabaları göstermemektedir. Bunun bir sonucu, bugün ne Hasankeyf’in ne de Mezopotamya Bataklıkları’nın UNESCO Dünya Mirası Alanları arasında yer almıyor oluşudur.
Mezopotamya Bataklıkları, Irak’ın 2003’te Dünya Mirasları Komitesi’ne sunduðu Kesin Olmayan Liste’de yer almış ama o günden bu yana herhangi bir gelişme olmamıştır. Mezopotamya'nın bu muhteşem bu kültürel ve doðal mirasını korumak için, UNESCO Türkiye hükümetinden Ilısu Barajı'nın yapmaması ile Türkiye ve Irak hükümetleri tarafından Hasankeyf ve Mezopotamya Bataklıkları'nı Unesco Dünya Miras listesine alınması amaçlı ciddi bir çaba göstermelidir.”
Kampanya hakkında daha fazla bilgi almak veya dilekçe formunu imzalamak isteyenler için internet adresi:
http://www.change.org/petitions/unesco-world-heritage-committee-save-world-heritage-on-the-tigris-river-in-mesopotamia
ANF NEWS AGENCY