Yeni bir belgesel: Rojava, Kürtler, Türk devleti ve DAİŞ

Türk devletinin DAİŞ çeteleri ile suç ortaklığını ve bugün devam eden DAİŞ tehdidini anlatan “Rojava, Kürtler, Türk devleti ve DAİŞ” adlı belgesel Alman WDR televizyonunda yayınlanacak.

Yönetmen Kawa Akrawi ile gazeteci Gulan Akrawi, Rojava/Kuzey ve Doğu Suriye’ye giderek bölgedeki durumu izledi. Gulan Akrawi, belgeselin çekim çalışmalarının eylül 2021’de başladığını söyledi.

Kameraların Türk devleti ve DAİŞ arasındaki suç ortaklığı ve tehditlerine çeviren yönetmen Kawa Akrawi, başta Kürt kadınları olmak üzere QSD’nin direnişine dikkat çekti.

Gulan Akrawi, belgeselde Türk devletinin tekrarlanan tehditleri, işgalleri ve sivilleri özellikle dron kullanarak doğrudan hedef alan saldırılarını da ele aldıklarını belirtti.

Belgeselde Rojava’da bugün 4 milyonu aşkın kişinin yaşadığı ve yaşamlarının doğrudan Türk devleti ve DAİŞ tehdidi altında olduğuna vurgu yapılıyor.

DAİŞ’lilerin tutulduğu cezaevleri ve kampların oluşturduğu tehdide de işaret edilen belgeselde bölgede 12 bin DAİŞ’li tutuklu ve bu çete mensuplarının ailelerinden oluşan 50 bini aşkın kişinin kamplarda olduğu kaydediliyor.

Belgesel özellikle şu sorulara yanıt arıyor: Rojava kendisini komşu devletler ve DAİŞ’in yeniden ortaya çıkmasına karşı nasıl koruyabilir? İslamcı çetelerin yükselişini durdurmak ve kamplarda gelecek açısından potansiyel tehdit oluşturan çocukların rehabilitasyonu için nasıl çözümler gerekiyor?  

43 dakikalık belgesel, son derece gergin bir durumda olan ve çok az insanın farkına vardığı her an patlayıcı bir niteliğe sahip uluslararası boyutlu büyük bir tehlike konusunda fikir veriyor.

Belgesel, WDR kanalında büyük bir izleyici kitlesine sahip olan “Die Story”de 12 Nisan saat 22.15’de yayınlanacak.