Yüzyıllık hafızaya ışık tutan '2+2=KRDSTN' sergisi Lozan’da açıldı

'2+2=KRDSTN' sergisi İsviçre'nin Lozan kentinde başladı. 4 parça Kürdistanlı ve Avrupalı sanatçıların eserlerinin sergilendiği sergi, 100. yıllık Lozan Antlaşması’nın haklar açısından yaratığı yıkımlara ve Kürt halkının direniş tarihine ışık tutuyor.

‘Lozan 100’cü Yıl Anma Komitesi’ (Lozan 2023) tarafından geçtiğimiz yıl Kasım ayında startı verilen çeşitli konferans, panel, sanatsal ve kültürel etniklikler devam ediyor. Bu etkinlikler kapsamında, Lozan Antlaşması’nın yapıldığı İsviçre’nin Lozan kentinde 4 parça Kürdistan ve Avrupalı sanatçıların farklı disiplinlerde (video, performans, fotoğraf, yerleştirme, resim) eserlerinin yer aldığı ‘2+2=KRDSTN' adlı serginin açılışı gerçekleştirildi.

Lozan kentinde bulunan Forum d’Hotel de ville salonunda gösterime açılan sergininin açılışına sanatçıların yanı sıra aralarında siyasetçilerin de olduğu İsviçreli ve Kürdistanlı çok sayıda kişi katılım gösterdi.

PAYOT: LOZAN ANTLAŞMASININ SONUÇLARI KÜRTLER AÇISINDAN AĞIR OLDU

Açılışta ilk olarak söz alan Lozan Belediye Meclis Üyesi Davit Payot, düzenlenen sergide emeği geçen sanatçılara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Lozan Antlaşması’nın birçok bölge halkı için soykırım ve katliam anlamına geldiğini ifade eden Payot, Lozan Antlaşması’nın Kürdistan’ın 4 parçaya bölünmesindeki oynadığı rolün Kürtler açısından günümüze kadar devam ağır sonuçlarının olduğunu söyledi. Payot, “Hem bu sergi hem de Lozan Antlaşması kapsamında düzenlenen etkinlikler kapsamında bu antlaşmanın yarattığı tarihsel yıkımlara dikkat çekiyoruz” dedi.

KOYUNCU: LOZAN ANTLAŞMASINI LOZAN HALKININ BİLMESİ ÖNEMLİDİR

Payot’un ardından Lozan Belediyesi Meclis Üyesi Sevgi Koyuncu söz aldı. Böyle önemli bir serginin Lozan’da gerçeklemesinin önemine değinen Koyuncu, sergide emeği geçenlere ve sergiye destek veren Lozan Şehir Belediyesine teşekkür etti. Koyuncu, “Lozan Antlaşmasını Lozan halkının bilmesi önemlidir. Bu antlaşma, milyonlarca insanı atalarının topraklarında özgürce yaşama imkanından mahrum bıraktı. Bu antlaşmanın en ağır sonuçları benim de parçası olduğum Kürt halkına oldu. Bu antlaşma 100 yıldan beridir yüzbinlerce insanın ölümüne ve toprağından sürülmesine neden oldu. Bu anlamda, bu sergi, Lozanlıların bu antlaşmanın Kürtler ve diğer azınlıklar açısından nasıl sonuçları olduğu ve Kürtlerin bugünkü taleplerini bilmesi açısından çok önemlidir” dedi.

KOÇ: KÜRTLER ARTIK STATÜSÜZLÜĞÜ KABUL ETMİYOR

Açılışta söz alan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise bu serginin Lozan Antlaşmasının sonucu olarak 4 parça Kürdistan’da yaşanan katliam ve soykırımların ve yine egemenlere karşı Kürt halkının direniş kronolojisini ortaya koymasını açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Koç, “Bugün hala Kürtler yine siyasi, kültürel ve kimliksel soykırımlara tabi tutulmaya devam ediyorsa bu Lozan Antlaşması’nın sonuçlarıdır. Biz Kürt halkı olarak yüzyıldır bu antlaşmayı kabul etmedik. Kürt halkı artık bir iradedir ve artık esareti ve statüsüz olmayı kabul etmiyor. Bizde bütün halklar gibi, kendi kimliğimiz ve kültürümüzle özgürce yaşamak istiyoruz. Artık Kürdistan 4 parça değil, Kürtler artık bir olmuş durumdalar” diye konuştu.

SERGİ 19 MAYIS’A KADAR ZİYARETE AÇIK OLACAK

Açılışta son olarak serginin küratörlüğü yapan Barış Seyitvan, Serdar Mutlu ve diğer sanatçılar yaptıkları konuşmalarla serginin anlam ve önemine dikkat çektiler.

Lozan Forum d’hotel de ville salonunda açılışı yapılan sergi, 19 Mayıs tarihine kadar ziyarete açık olacak.  Küratörlüğü Barış Seyitvan ile Serdar Mutlu tarafından yapılan sergide şu sanatçıların eserleri yer alacak:

"Osman Ahmed, Havin Al-Sindy, Havar Amini, Vooria Aria, Khadija Baker, Savaş Boyraz, Wirya Budaghi, Timur Çelik, Salah Ebrahimi, Serhat Ertuna, Jacopo Gallico, Fatoş Irwen, Eren Karakuş, Serpil Odabaşı, Walid Siti, Hito Steyerl, Leyla Toprak."