Zilan Festivali’nde ‘AKP sandığa gömülecek’ mesajı

Almanya’nın Dortmund kentinde yapılan 14. Zilan Kadın Festivali sona erdi. Binlerce kadının buluştuğu festivalde konuşan HDP Siirt Milletvekili Besime Gonca, “ AKP yarın sandığa gömülecek” dedi.

Bu yıl “Parastina Efrînê Parastina Şoreşa Jinê ye” sloganıyla Avesta Xabur ve Barin Kobanê’ye adanan 14. Zilan Kadın festivali sona erdi. Binlerce kadının katıldığı festival yapılan konuşmalarda 24 Haziran seçimlerine dikkat çekilerek, AKP’nin sandıklara gömüleceği kaydedildi.

KJK: SARA’LARA LAYIK OLALIM

Festivale bir mesaj gönderen Koordinasyona Komalên Jinên Kurdistan (KJK-Kürdistan Kadınlar Topluluğu) kadınların mücadelesine vurgu yaparak, şunlara dikkat çekti: “AKP ve MHP faşizmi kendi iktidarlarını kalıcılaştırmak için erken seçim kararını aldılar. Efrîn’e yönelik saldırı, önder Apo üzerindeki tecrit, Güney Kürdistan işgal girişimi olmak üzere Kürt düşmanlığı bu planın bir parçasıdır ve devam ediyor. Onun için her yerde bu faşizme karşı mücadele etmek bizim boynumuzun borcudur. Avrupa’daki halkımızda bunun bilincinde olmalı ve mücadelesini bu şekilde yürütmelidir. Nasıl ki halkımız Efrîn direnişinde üzerine düşen rolü oynadıysa bundan sonra da mücadele içerisinde o perspektifle yer almalıdır. Kuşkusuz bu konuda da kadınlar öncülük rolü oynamalı. Sara, Rojbin ve Rohani gibi öncülerin yürüttüğü mücadeleye layık olmamız gerekiyor. Biz bu şehitlerimize layık olduğumuz zaman ancak o vakit başarabiliriz.”

GONCA: ÖNDERİMİZİ SELAMLIYORUZ

HDP Siirt Milletvekili Besime Gonca ise faşizme karşı mücadele eden kadınları selamlayarak konuşmasına başladı. Gonca, Kürt halkının yüz yıllardır faşizme karşı direndiğini belirterek, şunları söyledi: “Kürdistan tarihinde faşizme karşı mücadele eden kahramanlar olmuştur. Bu mücadelemizi bugüne getiren 19 yıldır İmarlı adasında tecrit altında onurlu mücadele eden önderimizi selamlıyoruz. Figen Yüksekdağ, Gülten Kışanak şahsında direnen kadınları selamlıyoruz. Yarın güneşin doğması için mücadele ediyoruz. Cizre’yi, Sur’u Nusaybin’i ve Gever’i yıkım ile karşı karşıya bırakan AKP sistemi yıkılıp sandığına gömülecektir.”

‘FAŞİZME KARŞI İRADEMİZİ ORTAYA KOYALIM’

Besime Gonca, 24 Haziran’da milyonların Türkiye’nin kaderini değiştireceğini belirterek, “Sandığa gidecek milyonlarca insan Türkiye’nin kaderini değiştirecek. Bu sandıklarda demokrasi, özgürlük ve kadının iradesinin çıkacağına inancımız tamdır. Onun için herkes sandığa gitmeli, bu faşizmden kurtulma iradesini ortaya koymalıyız. İçimiz rahat olsun her koşul altında irademizi ortaya koyduk. Bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz. Suruç’ta esnafımızı katleden, ‘bana yetki verin Selahattin Demirtaş’ı idam edeceğim’ diyen zihniyete karşı mücadele edelim. Sandıklara gidelim. AKP’yi gömelim” dedi.

Festivale Almanya’dan katılan Nazi rejimi döneminde zarar gören mağdurlar derneği adına Monika Sctrcte de bir konuşma yaptı. Nazi rejiminin halklara karşı yaptığı uygulamaları anlatan Schnitke, bugün de benzer bir sistem Türkiye’de Erdoğan tarafından uygulanmaya çalışıldığını söyledi.

Festivale, Kongra Star da bir mesaj gönderdi. Mesajda, Zilanların mücadelesinin günümüzde Rojava’da devam ettiği vurgulandı.

Yapılan konuşmaların ardından festivalde, sanatçı Jala, Sena Dersimî, müzik grubu Silbîs û Tarî, İpek Rençber, stranlarını seslendirirken, gençler halaylar çekti. TEV-ÇAND Halk Dansları ekibi de bir gösteri yaptı. Festival, halaylarla sona erdi.