2. Rojava Kürdistan Avukatlar Birliği Kongresi başladı

Kongrede konuşan Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Eşbaşkanı Sellum, Erdoğan’ın Kuzey Suriye’de bir Kürt devletine değil, halklarının eşit özgür temellerde ortak yaşamına karşıtlık yaptığını söyledi.

Kongrede konuşan Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Eşbaşkanı Sellum, Erdoğan’ın Kuzey Suriye’de bir Kürt devletine değil, halklarının eşit özgür temellerde ortak yaşamına karşıtlık yaptığını söylerek, “Erdoğan’ın planlarını boşa çıkaracağız. Bu konuda da hukukçu ve avukatlara öncü rol düşüyor. Erdoğan'ı hayal kırıklığına uğratacağız" dedi. 

“Toplumsal Adalet ve Şehitlerin Değerleri Temelinde Demokratik Özgür Toplumu Birlikte Kuralım” şiarıyla gerçekleştirilen 2. Rojava Kürdistan Avukatlar Birliği Kongresi, başladı. 

160 delegenin katılımıyla Cizre Kantonu Yasama Meclisi binasında gerçekleştirilen kongrede, MSD Eşbaşkanı İlham Ehmed, Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Eşbaşkanları Hediye Yusiv ve Mensur Sellum, Savunma Konseyi Üyesi Rezan Gulo, Yasama Meclisi Başkanı Hakem Helo, Demokratik Özerk Yönetim Yürütme Komitesi Üyesi Hüseyin Azam ve çeşitli halkların temsilcileri hazır bulunuyor. 

1 dakikalık saygı duruşuyla başlanan kongrede ilk olarak divan seçimi gerçekleştirildi. Divan seçiminin ardından divanda da yer alan Kongre Hazırlık Komitesi Üyesi Hatice İbrahim tarafından açılış konuşması yapıldı. İbrahim konuşmasında hukukun tarihine değinerek demokratik toplumda hukukun ulus  devletteki hukuk anlayışının tersine toplumu esas alması, hak ve adalet üzerine inşa edilmesi gerektiğini söyledi. 

'KAZANIMLARIMIZI BÜYÜTELİM'

Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Eşbaşkanı Mensur Sellum ise konuşmasına Rojava Devrimi ve Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi şehitlerini anarak başladı. Sellum yaralılar için şifa, şehit aileleri için sabır temennisinde bulundu. 

BAAS Rejimi ve DAİŞ saldırıları sürecinde Suriye halklarının yaşadığı acılara ve yürütülen savunma savaşına da değinen Sellum, QSD ve YPG savaşçılarını selamladı. QSD ve YPG savaşçılarının Kuzey Suriye ve Rojava halklarının kalkanı olduklarını ifade eden Sellum, “Onlar halklarımızın kazanımlarını koruyorlar. Biliyoruz ki egemen devletler ve DAİŞ  insan haklarını ve kazanımlarımızı kabul etmiyorlar. Biz de halklarımızın canı ve emeğiyle elde ettiği kazanımları hep birlikte korumalı ve büyütmeliyiz” dedi.

'ERDOĞAN, HALKLARIN ORTAK YAŞAMINA DÜŞMAN'

Kuzey Suriye Demoratik Federal sistemi kurulduğunda, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Kuzey Suriye’de bir Kürt devletinin kurulmasını kabul etmiyorum" dediğini hatırlatan Sellum, Erdoğan’ın esasta Suriye halklarının birlikte eşit ve özgür temellerde yaşamasını kabul etmediğini söyledi. Sellum, şunları söyledi: “Erdoğan Kuzey Suriye’de halkların eşit ve özgür temellerde birlikte yaşamasını sağlayacak olanın projemizin Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi olduğunu biliyor ve buna karşı. Erdoğan Kuzey Suriye’de demokratik federal sistemin kurulmasına karşı. Çünkü halkları birlikte ve özgür temelde yaşatacak olan bu projenin Kuzey Kürdistan’da da gündeme girmesinden endişe ediyor. Kuzey Suriye’de yakılan bu kıvılcımın Türkiye’ye sıçramasından korkuyor. Tabii bunu açıkça söyleyemiyor” 

'ERDOĞAN'IN PLANLARINI BOŞA ÇIKARACAĞIZ'

Türk devleti  ve Erdoğan’ın Suriye ve Rojava üzerine planlarını kabul etmediklerini ve boşa çıkaracaklarını kaydeden Sellum, devamla şunları kaydetti: “Çünkü biz ve projemiz Rojava ve Suriye halklarının eşit özgür temellerde birlikte yaşamını temsil ediyoruz.  Mutlaka Erdoğan’ı hayal kırıklığına uğratacak ve başaracağız. Sizlerin Kuzey Suriye Demokratik Federalizminin başarılması ve Türk devletinin planlarının boşa çıkmasında avukatlar olarak öncü rolü var.  Biz sistemimizin kanunlarını oluşturmak istiyoruz. Bu konuda da avukatlar olarak sizlere önemli bir rol düşüyor."

Kongrede insan hakları ve avukatlık mesleği belgesi, Rojava Avukatlar Birliği'nin bir yıllık raporu okunup tartışılacak ve Rojava avukatlık mesleği örgütlenme kanunları, avukatlık ilkeleri sözleşmesi tartışılıp onaya sunularak Avukatlar Birliği Meclisi seçimi yapılacak.

...