5 yıllık yasak uygunmuş

Van’daki yasağın yerel mahkemenin kararından sonra taşındığı Erzurum Bölge İdare Mahkemesi, yasağı ölçülü buldu, kaldırılmasını gerektiren bir nedenin de bulunmadığına karar verdi.

Van Barosu'nun, Van Valiliği tarafından 5 yıldır kesintisiz uygulanan eylem ve etkinlik yasağının kaldırılması talebiyle başvurduğu yargı, Anayasa ve yasalara aykırı yasağın devamını savunan karar aldı.

Van ve ilçelerinde 20 Temmuz 2021’de başlayan “eylem ve etkinlik yasağı” sürüyor. Basın açıklaması yapmanın, stand açmanın bile yasak olduğu şehirde STK’lar basın toplantısı dahi düzenleyemiyor. Van Valisi M.Emin Bilmez'in STK’lar ile düzenlediği bir toplantıda ‘bizi aşan bir durum’ diyerek izah etmekte zorlandığı yasak, kalıcı hale geldi.

Van Barosu, 2019’da eylem ve etkinlik yasağının iptali talebiyle Van 3. İdare Mahkemesi’ne başvurarak davacı oldu. 

Van Valiliği, mahkemeye sunduğu savunmasında hem PKK ve KCK’nin sokak eylemleriyle taban kazanmaya çalıştığını iddia etti hem de eylem ve etkinliklerin hedef olarak seçilebileceğini ileri sürdü. Valilik savunmasının ardından mahkeme de “vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması” gerekçesiyle yasağı orantılı ve ölçülü bularak Van Barosu'nun talebini reddetti.

İSTİNAF MAHKEMESİ DE TEKRARLADI

Bunun üzerine Van Barosu avukatlarından Mahmut Kaçan, davayı Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’ne (İstinaf) taşıdı. İstinaf Mahkemesi de Van Valiliği ve 3. İdare Mahkemesi’nin kararına uyarak yasağı ölçülü buldu. İstinaf mahkemesi kararında, “(usûl ve hukuka uygun olduğu ve kaldırılmasını gerektiren bir nedenin de bulunmadığı anlaşılmıştır” İfadeleri kullanıldı.

KAÇAN: YASAKLAR MEŞRULAŞTIRILIYOR

Konuya ilişkin konuşan Av. Mahmut Kaçan, şunları söyledi: “Van'da 5 yılı bulan sistematik toplantı ve gösteri yasaklarına karşı yargıda açtığımız davalar Anayasa ve yasal düzenlemelere açıkça aykırı olarak reddedildi ve İstinaf Mahkemesince tebliğ edilen kararla birlikte bu yasaklar hukuka uygunmuş gibi kabul edildi. Van Valiliğinin yargı eliyle ortadan kaldırdığı anayasal haklarla ilgili hukuk mücadelemiz devam edecek.”